Skocz do zawartości
Kujon_FCI

Athlon Barton 2500+ - problem z temperaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Na sam początek przepraszam, że zakładam nowy temat, ale szukając na tym forum już 3 godziny nie znalazłem odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie...

Mój sprzęt:

Athlon Barton 2500+

Pł Główna: Gigabyte GA-7N400E-L NFORCE 2

512 DDR 400 mhz TWINMOS

Wentylator: EVERCOOL CUD-725CA

Nie mam w środku obudowy żadnych dodatkowych wiatraków

Dziwi mnie mocno temperatura mojego komputera. Obudowa (jest trochę stara - 2,5 roku) bardzo mocno się nagrzewa (można by na niej jajko usmażyć :D). Do tego wszystkie części w środku kompa (karta graficzna, karta sieciowa, dyski, napędy) są bardzo gorące. Temperatury są takie:

Current System Temperature 48-50 stopni

Current CPU Temperature 68-71 stopni

Byłem z tym problemem w różnych sklepach komputerowych, wszędzie zalecano mi wymianę wentylatora, więc wymieniłem i dalej to samo. Ogólnie nic mi się nie zacina, ale jednak chciałbym jakoś zaradzić temu problemowi. Nie zmieniałem w Biosie żadnych ustawień, i nie jestem super specem więc jakbyście mogli mi napisać co mam zrobić żeby mieć normalną temperature :D z góry wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup jakieś wentle co by robiły przeciąg w budzie. Najlepiej 80mm wpychający oraz 120mm wyciągający powinno pomóc. Jak będziesz dalej tak działał to ugotujesz jakies elementy. GB pokazuje temp. z diody umieszczonej w procu więc zbliżasz się do magicznej bariery. Radiator Evercoola cało miedziany mam u siebie i temp. proca w stersie żadko przekracza 53oC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400-L, wspaniała sprawa .... zaraz się Spookie pojawi pewnie :D

:arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=73946

I zrób jak napisał Madness - zamontuj wicherki w obudowie (jeden wciągający zimne powietrze, drugi wyciagający ciepłe), bo stanowczo za ciepło tam masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400-L, wspaniała sprawa .... zaraz się Spookie pojawi pewnie  

hyhy

był już 100 razy....

Temperature masz normalną [jak na tą płyte] - tak jak pisali poprzednicy ściągnij bude - u mnie daje to ok 10 stopni...

Wentylator też możesz zmienic bo ja na standartowych ustwieniach mam troche mnie niż ty tak max 63 [zamknieta buda]

...ja już ponad 6 miechów pracuje/gram przy temperaturze procka ok 70 stopni i nic sie nie dzieje - komp super stabilny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie pasta niewiele pomoże. Wersja 400-L jest SPECJALNA - dla ludzi o mocnych nerwach :lol: ;-)

Ciche wicherki po 25-35 zł są, zależy gdzie i jakiej firmy. Oczywiście drożej też się da :D.

Nie wiem czy nabycie nowej obudowy coś zmieni, wiadomo, im obudowa większa, tym z reguły może lepiej kontrolować obieg powietrza i w rezultacie masz chłodniej. Ale to kolejny wydatek :?

Może spróbuj najpierw z wicherkami, jak nie poskutkują, to je przełożysz do nowej obudowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początek wystarczy jeden-wyciągający,jak masz w miarę szczelną budę to będzie zasysał aż z dolnej części przodu,u mnie to dało ok 8*C mniej na CPU i 5*C na AUX,a kupiłem taki za 16 zł (80mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym sie z uporem mainaka sugerowal raczej napieciami i wymienil zasilke i zobaczyl czy temp sa lepsze!!!

Kujon_FCI

A dodytales radiatorka jak jest goracy to lipa ale moze plyta (raczej na pewno) plyta ostro przeklamuje!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym sie z uporem mainaka sugerowal raczej napieciami i wymienil zasilke i zobaczyl czy temp sa lepsze!!!

Kujon_FCI  

A dodytales radiatorka jak jest goracy to lipa ale moze plyta (raczej na pewno) plyta ostro przeklamuje!!!!!!!!!!!

dotknięcie go ręką może spowodować oparzenie a ja tego niechce :P a co zasilki czy napięć to może być tego wina ?? bo ja się na tym nieznam :D ale co ma napięcie do temepratury :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty Gigabyte'a pokazują 15C więcej niż płyty innych firm. Wynika to z tego, że temperatura jest odczytywana z rdzenia procesora, a nie z czujnika na podstawce (przynajmniej tak jest przeliczana). Przy 70C na każdej innej płycie miałbyś zwis, a tu wszystko będzie Ci elegancko chodzić. Przy tak podawanej temperaturze nie jesteś w stanie (no, chyba że się baaardzo postarasz:)) spalić procka. Ustaw sobie w biosie alarm przy 85C i możesz spać spokojnie. Jeśli masz małą obudowę, to wstaw do środka termometr i zobacz, czy samo powietrze w obudowie nie jest za ciepłe. Jeśli tak jest, to znaczy, że masz za słabą cyrkulację powietrza i przydałby się dodatkowy wiatrak (ceny od 10PLN).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak:

- wziąłem mój stary radiator (Arctic socA /ATH 3000+), i wymontowałem z niego wentylatorek (80mm), następnie włożyłem go do ubodowy nawiewem skierowanym na płytę główną i ściągłem ścianki obudowy i .....

Current System Temperature 30-31 stopni

Current CPU Temperature 57-58 stopni

8O 8O 8O

Do tego ubudowa zimna, nie nagrzewa się, części w środku są ciepłe, ale nie gorące :D

:!: WIELKIE DZIĘKI :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...