Kujon_FCI Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Na sam początek przepraszam, że zakładam nowy temat, ale szukając na tym forum już 3 godziny nie znalazłem odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie... Mój sprzęt: Athlon Barton 2500+ Pł Główna: Gigabyte GA-7N400E-L NFORCE 2 512 DDR 400 mhz TWINMOS Wentylator: EVERCOOL CUD-725CA Nie mam w środku obudowy żadnych dodatkowych wiatraków Dziwi mnie mocno temperatura mojego komputera. Obudowa (jest trochę stara - 2,5 roku) bardzo mocno się nagrzewa (można by na niej jajko usmażyć :D). Do tego wszystkie części w środku kompa (karta graficzna, karta sieciowa, dyski, napędy) są bardzo gorące. Temperatury są takie: Current System Temperature 48-50 stopni Current CPU Temperature 68-71 stopni Byłem z tym problemem w różnych sklepach komputerowych, wszędzie zalecano mi wymianę wentylatora, więc wymieniłem i dalej to samo. Ogólnie nic mi się nie zacina, ale jednak chciałbym jakoś zaradzić temu problemowi. Nie zmieniałem w Biosie żadnych ustawień, i nie jestem super specem więc jakbyście mogli mi napisać co mam zrobić żeby mieć normalną temperature :D z góry wielkie dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Kup jakieś wentle co by robiły przeciąg w budzie. Najlepiej 80mm wpychający oraz 120mm wyciągający powinno pomóc. Jak będziesz dalej tak działał to ugotujesz jakies elementy. GB pokazuje temp. z diody umieszczonej w procu więc zbliżasz się do magicznej bariery. Radiator Evercoola cało miedziany mam u siebie i temp. proca w stersie żadko przekracza 53oC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szulima Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 400-L, wspaniała sprawa .... zaraz się Spookie pojawi pewnie :D :arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=73946 I zrób jak napisał Madness - zamontuj wicherki w obudowie (jeden wciągający zimne powietrze, drugi wyciagający ciepłe), bo stanowczo za ciepło tam masz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujon_FCI Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 1. czy zakup nowej obudowy da jakiś efekt :?: 2. ile takie "wicherki" kosztują :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Otwóż obudowe i będziesz mjał sporo chłodniej, to więcej da niż jakieś dodatkowe wentyle i taniej wychodzi ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 400-L, wspaniała sprawa .... zaraz się Spookie pojawi pewnie hyhy był już 100 razy.... Temperature masz normalną [jak na tą płyte] - tak jak pisali poprzednicy ściągnij bude - u mnie daje to ok 10 stopni... Wentylator też możesz zmienic bo ja na standartowych ustwieniach mam troche mnie niż ty tak max 63 [zamknieta buda] ...ja już ponad 6 miechów pracuje/gram przy temperaturze procka ok 70 stopni i nic sie nie dzieje - komp super stabilny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 moze powinienes nałozyc lepsza paste pod procesor. ate wiatraki na obudowe to kwestia ok 60 zł za dwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szulima Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Na tej płycie pasta niewiele pomoże. Wersja 400-L jest SPECJALNA - dla ludzi o mocnych nerwach :lol: ;-) Ciche wicherki po 25-35 zł są, zależy gdzie i jakiej firmy. Oczywiście drożej też się da :D. Nie wiem czy nabycie nowej obudowy coś zmieni, wiadomo, im obudowa większa, tym z reguły może lepiej kontrolować obieg powietrza i w rezultacie masz chłodniej. Ale to kolejny wydatek :? Może spróbuj najpierw z wicherkami, jak nie poskutkują, to je przełożysz do nowej obudowy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurek Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 na początek wystarczy jeden-wyciągający,jak masz w miarę szczelną budę to będzie zasysał aż z dolnej części przodu,u mnie to dało ok 8*C mniej na CPU i 5*C na AUX,a kupiłem taki za 16 zł (80mm) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujon_FCI Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 co możecie mi poradzić (jaki model tych wiatraków) tylko nie przesadzcie z ceną :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Ja w obudowie mam takie dwa http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2145 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 A ja bym sie z uporem mainaka sugerowal raczej napieciami i wymienil zasilke i zobaczyl czy temp sa lepsze!!! Kujon_FCI A dodytales radiatorka jak jest goracy to lipa ale moze plyta (raczej na pewno) plyta ostro przeklamuje!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujon_FCI Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 A ja bym sie z uporem mainaka sugerowal raczej napieciami i wymienil zasilke i zobaczyl czy temp sa lepsze!!! Kujon_FCI A dodytales radiatorka jak jest goracy to lipa ale moze plyta (raczej na pewno) plyta ostro przeklamuje!!!!!!!!!!! dotknięcie go ręką może spowodować oparzenie a ja tego niechce :P a co zasilki czy napięć to może być tego wina ?? bo ja się na tym nieznam :D ale co ma napięcie do temepratury :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziva Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Płyty Gigabyte'a pokazują 15C więcej niż płyty innych firm. Wynika to z tego, że temperatura jest odczytywana z rdzenia procesora, a nie z czujnika na podstawce (przynajmniej tak jest przeliczana). Przy 70C na każdej innej płycie miałbyś zwis, a tu wszystko będzie Ci elegancko chodzić. Przy tak podawanej temperaturze nie jesteś w stanie (no, chyba że się baaardzo postarasz:)) spalić procka. Ustaw sobie w biosie alarm przy 85C i możesz spać spokojnie. Jeśli masz małą obudowę, to wstaw do środka termometr i zobacz, czy samo powietrze w obudowie nie jest za ciepłe. Jeśli tak jest, to znaczy, że masz za słabą cyrkulację powietrza i przydałby się dodatkowy wiatrak (ceny od 10PLN). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujon_FCI Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Zrobiłem tak: - wziąłem mój stary radiator (Arctic socA /ATH 3000+), i wymontowałem z niego wentylatorek (80mm), następnie włożyłem go do ubodowy nawiewem skierowanym na płytę główną i ściągłem ścianki obudowy i ..... Current System Temperature 30-31 stopni Current CPU Temperature 57-58 stopni 8O 8O 8O Do tego ubudowa zimna, nie nagrzewa się, części w środku są ciepłe, ale nie gorące :D :!: WIELKIE DZIĘKI :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...