Macho Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 Witam czy opłaca sie kupic taki monitorek za 2000zł Medion model pd-90fai 18cali wymiary matrycy: przekontna : 46cm szerokość : 36 cm wysokość : 29 cm co o nim sadzicie.......? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 Odpowiem krotko... Jestem posiadaczem SONY SD-M51 <-wg wielu gazet najlepszy monitor LCD TFT w swoim przedziale cenowym (do 3500) wyzej jest tylko sony sd-n51... nawet one nie potrafia zadowolic jakoscia obrazu... z zawodu jestem grafikiem i spedzam cale tygodnie sleczac przed monitorami... nie polecam... KATEGORYCZNIE ODRADZAM TFT to pordukt posiadajacy wiele wad (chocby kolory - zupelnie mylace).... (plamka... zbyt wielka... i hymmm tragicznie denerwujaca rozbierznosc glebi koolorow w stosunku do normalnych monitorow) Nie wiem kto sprzedawal bzdury o idealnym obrazie bo to jest stek klamstw... moze samo wyplaszcznie obrazu... tu sie zgodze... jak sie chce popisac przed sasiadem ze sie ma lcd to owszem warto bo sasiedzi bija poklony juz na sam widok ladnie prezentujacego sie lcd... ale co do resszzty to jak wyzej... Doswiadczylem tego samego na LCD NEC i MAG... Dodam jeszcze ze moj LCD dostalem z wypalonym pixlem (do 14 moze byc zanim pozwola ci go oddac na gwarancje) i na gwarancji z powodu niestabilnosci obrazu trafial juz 3 razy (jeszcze tylko raz i oddadza mi kase... na szczescie dzis juz pokazal znow swoja wade i rozjasnil sie do max bieli po czym musialem restartowac kompa co by dostal swierzy sygnal z karty... ) to tyle :) puenta: LCD to produkt nazwywany "z gornej polki" ja bym go nazwal... polprodukt monitora :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 wiec co odradzasz mi monitor LCD? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 z przykroscia... ale tak ... spodziewalem sie za takie ceny monitorow wysokiej klasy a dostac mozna jedynie ladnie wygladajace, niedopacowane urzadzonko do wyswietlania przeklamanych obrazow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 z przykroscia... ale tak ... spodziewalem sie za takie ceny monitorow wysokiej klasy a dostac mozna jedynie ladnie wygladajace, niedopacowane urzadzonko do wyswietlania przeklamanych obrazow Zgadzam sie z toba w pelni , ale jest jedna rzecz ktora przemawia za TFT , szkodliwosc na wzrok i ogolnie promieniowanie . Ale jezeli chodzi o kolorki , wielkosc plamki , jakosc filmow , gier to dziekuje . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 sprowadza sie to do tego ze swoj lcd 18' oddalem do sekretariatu w pracy a wziolem 19' zwykla a co do szkodliwosci to jest tylko to ze nie gromadzi ladunkow na ekranie... nic wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 a co do szkodliwosci to jest tylko to ze nie gromadzi ladunkow na ekranie... nic wiecejZwykły monitor ma dużo większe promieniowanie i jest zdecydowanie bardziej szkodliwy niż LCD !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 No to i ja jako posiadacz LCD (---->patrz konfig) coś napiszę. 1 LCD nie nadaje się do grafiki "pikselowej" z racji mniejszej głębi kolorów. Klasyczny monitor (crt) wyświetla obraz w 24bit. Najlepsze LCD w 18 (mimo ze producenci mówią o 16 mln-nie wierzcie, jeszcze nie dziś). Słabsze w 16 bit. 2 W płaszczkach naprawdę dobrą jakość obrazu można uzyskać tylko w rozdzielczości nominalnej. W innych obraz jest rozmyty. W tanich crt jest tak samo (z innych przyczyn) ale w dobrym kineskopie można pracować w różnych rozdzielczościach. 3 Dobry LCD jak najbardziej nadaje się do oglądania filmów DVD, DviX i gier (co prawda ja grałem tylko w RTCW i w nim LCD radził sobie znakomicie) mniejsza paleta barw nie ma tu znaczenia a większa plamka jest wręcz zaletą. W porównaniu do flagowych 17'' LG, ELSY, SAMSUNGA i PHILIPSA (miałem okazję pracować przy takich) to najlepiej w zastosowaniach multimedialnych sprawdzał się mój NEC LCD 15''. Szybkość matryc w najlepszych LCD jest więcej niż wystarczająca (25-10ms). 4 płaszczaki mają idealną geometrię. 5 mniejsze refleksy świetlne ze względu na plaski ekran i mniejszy wsp. odbicia światła. LCD jest bezdyskusyjnie zdrowszy niż jakikolwiek crt. Nie tylko, dlatego ze nie gromadzi ładunków na ekranie. W lampie crt część wiązki elektronowej uderza w maskę. Energia ta jest zamieniana na promieniowanie rentgenowskie. Jeżeli ktoś myśli że te 1-2 cm szkła je zatrzyma to źle myśli. To bardzo przenikliwe promieniowanie i zawsze część się przedostanie, a w LCD go po prostu nie ma. Promieniowanie magnetyczne i elektromagnetyczne wywoływanie przez układy odchylania, tez nie jest chyba zdrowe. Wreszcie to zbieranie ładunków na ekranie (dodatnich) - promieniowanie elektryczne tez nie wpływa dodatnio na oczy. Oczywiście w monitorach z TCO 99 i lepsze emisja jest znacznie ograniczona, ale ja po 3h siedzenia przy crt miałem już serdecznie dosyć. Przy LCD można siedzieć dowoli, obraz jest jak na papierze. Jeśli chodzi o wielkość pixela to sprawa nie jest taka prosta. W nowszych systemach operacyjnych (np. WinXP ---> wygładzanie czcionek "clear type") w monitorze LCD każda z 3 barw składających się na pixel jest traktowana oddzielnie (i odpowiednio dobierana jest "luminacja" każdej barwy) tak że w poziomie plamka ma wartość 0,1mm a rozdzielczość jest 3 razy większa. W edytorach tekstu sprawdza się to znakomicie. W grafice nie ma zastosowania. A znajomi i owszem zazdroszczą. Kilku z nich po paru godzinach przy LCD a potem też kilku h pracy przy swoich crt - zmienili na LCD. Na 15'' NEC i Philipsa i 17"" Philipsa. Żaden się nie zepsuł i żaden nie ma wypalonych pikseli. Kilka NECów jest też w biurze, w którym niektóre z nich instalowałem. Żaden nie ma wypalonych pikseli. Jeden się "zepsuł" - naprawa trwała 2 min. Ktoś rozregulował morę :wink: :lol: . Czy warto? do zastosowań tekstowych, multimedialnych, gier jak najbardziej warto. Do zastosowań graficznych DTP radził bym zamiast np. 15" LCD kupić 19" crt. Do CAD lcd na który większość z nas stać jest za mały a LCD 20" kosztują absurdalne pieniądze więc wybór nasuwa się sam... Im większy LCD tym mniejszy kontrast i jasność a prawdopodobieństwo wystąpienia wadliwych pikseli większe. U mnie nie ma żadnego (ale ja mam 15"). Ten twój Medion 18cali za 2kzł. Jak na 18'' to bardzo tanio a jak wiadomo niska cena rzadko idzie w parze z dobrą jakością. Może mieć cieniutkie parametry (czas odpowiedzi matrycy i kontrast) więc nie sprawdzi się w grach i multimediach. Nie pracowałem przy nim więc się o to nie założę :wink: Generalnie czas odpowiedzi matrycy powinien być krótszy niż 40ms (od tego zależy czy monitor sprawdzi się s filmach akcji i grach - strzelankach) kontrast lepszy niż 300:1 a jasność większa nią 250 cd/m3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Kurcze i teraz sam już nie wiem. Miałem wymienić swój monitor na płaską 19 CRT (LGFlatron albo Philips). Wczesniej chodził mi po głowie LCD 17 Samsung . Najbardziej boje się tego ,że kupię produkt ze spalonymi 13 pikselami i będę się mógł wysmyczkować gwarancją. Z drugiej strony siedzę w pracy cały dzien przed CRT to w domu mógłbym odpocząć . . . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 ale ja nie gram w gierki na kompie raz na tydzien moze sobie w cos popykam tylko net i mp3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 ja bym nie lupil lcd... dzis oddalem go kolejny raz na gwarancje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 mam jeszcze jedno pytanko czym sie czysci ekran LCD musi byc jakis specjalny plyn lub szmatka czy tym samym co zwykly monitor? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 mam jeszcze jedno pytanko czym sie czysci ekran LCD musi byc jakis specjalny plyn lub szmatka czy tym samym co zwykly monitor? pozdrawiam Ja czyszczę bawełniana szmatka+woda albo pędzlem malaskim. Nezbyt to wyszukany sposób ale LCD nie ma skłonności do ściągania kurzu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 a jezeli w monitorze LCD wypali sie piksel to ile bedzie kosztowala naprawa.......? i czy bardzo widac ze jest wypalony piksel i po czym to poznac? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 a jezeli w monitorze LCD wypali sie piksel to ile bedzie kosztowala naprawa.......? i czy bardzo widac ze jest wypalony piksel i po czym to poznac? pozdrawiam Naparawa będzie raczej nieopłacalna ze względu na to że trzeba by było wymienić całą matrycę a to najdrozsza część LCDka. W matrycy TFT każdy punkt obrazu wyświetlany jest za poomocą trzech elementów wyposażonych w miniaturowe tranzystory. Jeśli któryś taki tranzystor się nie udał to nie działa sterowanie jednej z barw składowych (albo wszystkich jeśli padły trzy). Wypalony piksel jest widoczny jako mały punkcik świecący cały czas w jednym z kolorów tęczy albo na biało. Kiedyś (2 lata temu) takie defekty były w 1/3 LCD. Teraz wg moich obserwacji w 1 na 10. Ale i tak przed kupnem lepiej obejrzeć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 a np:jezeli jest wypalona jedna kropa czy 4 to mozliwe bedzie dalsze uzytkowanie tego monitora czy od tego jak sie wypali jedna czy 2 to bede sie wypalały wszystkie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molo Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Jednej, czy nawet czterech wypalonych kropek trudno sie dopatrzyc, tak wiec nie beda one przeszkadzaly w pracy. Przy zakupie monitora warto zwrocic uwage na gwarancje, dobra marki wymieniaja wyswietlacz przy 6 wypalonych pixelach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 A czy to prawda ze monitor LCD tzn.....ekran podczas pracy jest cieply? np:czuje sie to jak sie go dotknie dlonia delikatnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 A czy to prawda ze monitor LCD tzn.....ekran podczas pracy jest cieply? np:czuje sie to jak sie go dotknie dlonia delikatnie? Prawda, ekran TFT jest ciepły podczas pracy, ale co to przeszkadza?? Taka typowa 15" pobiera w porywach do 30W energii elektrycznej, a 15CRT potrafi zjeść z 80-90W, nie wpominając o większych monitorach CRT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 A czy to prawda ze monitor LCD tzn.....ekran podczas pracy jest cieply? np:czuje sie to jak sie go dotknie dlonia delikatnie? jest delikatnie ciepły (imho 40*C). Przecież cały czas swieci się tam w środku lampa fluorescencyjna :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 czym mozna jeszcze czyscic taki monitor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 czym mozna jeszcze czyscic taki monitorA co jest taki brudny?? Cytat z instrukcji obslugi NEC MultiSync LCD.... "Zalecenia Eksploatacyjne ... _Do czyszczenia ekranu monitora używaj miękkiej szmatki. Plamy trudne do usunięcia uożna wyczyścić miękką szmatką lekko zwilżoną łągodnym roztworem naturalnych detergentów, np. wodą z mydłem. Nie należy stosować silnych rozpuszczalników, takich jak rozpuszczalniki do lakierów, benzyna czy też inne środki czyszczące! ..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...