Skocz do zawartości
kiwi77

temp na CPU

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to normalna temperatura -w biosie pisze CPU ok 53* a w obudowie 39*. Czy to normalne?

barton 2500+ (2200MHz) Asus a7V8x, cooler Iglo 2450pro for XP3200+, 512Ram

Nie bardzo sie jeszcze na tym znam,a na forum nie moglem nic znalesć wiec pisze do was.Może coś trzeba zmienić

odczytałem z speedfan:

CPU-46*

Vcore 1,65V

+3,3V - 3,23V

+5V - 4,87V

+12V - 12,84V

-12V - 16,97V

-5V - 8,78V

+5V - 5,03V

Vbat 4,08V

Fan 4921RPM

Bardzo proszę o opinie co z tym robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tempy to:

najlepiej przeprowadzić odczyty w:

1)np 10 min po uruchomieniu kompa

2)podczas normalnej "pracy" internet, komunikator, winamp itp

3)podczas giercowania

4)prime torture test

Tempy mogą być podwyższone ze względu na porę roku... chociaż obecnie np u mnie w kolbergu 16stopni... ale mniejsza z tym....

A co do wentyla to ja mam pytanko, bo mam zasiłke z podpisu i ona ma 2 wiatraczki - jeden wyciąga powietrze znad proca a ten drugi po przejściu przez zasiłke wywala je na zewnątrz - czyli jest wyciąg no i mam jeszcze dodatkowy wentyl 1 80 z tyłu budy i mam go ustawionego na wpychanie powietrza do budy... Powiedzcie czy lepiej jak ten dodatkowy wpycha czy wyciąga, bo jak by wyciągał to juz by mi zasilacz wyciagał i wentyl wyciągał....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dodatkowy wentyl pod zasiłką powinien reczej wyciągać, bo wpychając zakłóca naturalny obieg powietrza. Ciepłe powietrze unosi się do góry wewnątrz budy i na górze powinno być odprowadzane. Jeżeli ten wentyl pod zasiłką wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze to jest ono praktycznie od razu zasysane przez zasiłkę i wywalane na zewnątrz, więc prawie nic nie chłodzi. Poza tym nie są chłodzone (lub są, ale w niewielkim stopniu) np. karta graficzna dyski, bo nie ma tam dużego obiegu powietrza. Bez dodatkowego wentyla pod zasiłką powietrze jest zasysane przez dziury w boku obudowy na dole i dzięki temu przepływa przez całą budę. Spróbuj odwrócić ten wentyl pod zasiłką, a powinieneś poczuć różnicę. Polecam też montaż dodatkowego wentyla na dole budy od przodu (chyba każda obudowa ma tam przewidziane miejsce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie spróbuje odwrócić ten wentyl i zobacze czy będą efekty jakieś

a dodatkowy z przodu jest w planach

i jeszcze moze ejedno pytanko choć sie robi z tego troche offtopic...

bo mam powyłamywane wszystkie zaślepki z tyłu te od urządzeń pci i te inne takie dziwne na górze - nie lepiej byłoby je pozaklejać czy zostawić takie otwory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwości czujnika

Typ czujnika ITE IT8705F

Dostęp do czujnika ISA 290h

Nazwa płyty głównej ECS K7VTA3 / L7VTA / L7VTM

Temperatury

Płyta główna 44 °C (111 °F)

Procesor 55 °C (131 °F)

Aux 41 °C (106 °F)

Wentylatory

Procesor 2766 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.57 V

+2.5 V 2.78 V

+3.3 V 3.26 V

+5 V 4.89 V

+12 V 12.99 V

VBAT baterii CMOS 2.03 V

Tak u mnie, na procu wentyl Silent Bost a na plycie zwykly radiator (w drodze jest zalmanek nb47j :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi