Skocz do zawartości
Dziobak

Dziwny blue-screen

Rekomendowane odpowiedzi

W ciągu ostatnich kilku dni pojawił mi się taki o to blue-screen:

Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL[tu jakieś p.ierdoły o skontaktowaniu się z producentem sprzętu jeśli problem sie powtarza, aktualizacji sterowników itp. ]Informacje techniczne:*** STOP: 0x000000A (0xFFFFFFE0, 0x00000002, 0x00000000, 0x805246CF)Rozpoczynanie zrucania pamięci fizycznej.Zrzut pamięci fizycznej został zakończony.
Za każdym razem wyskoczyło to kiedy grałem.

Czy to możliwe, żeby działo się tak przez za słaby zasilacz? Niestety na razie jadę na Codeshicie.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz poprostu walniętego systemu jakiś konflikt plików systemowych albo coś..? Przecież to nie musi być wina zasilacza... jak By Ci zasilka nie dałą rady to byś miał resety bez ostrzeżenia :D Ja też jadę na Codeshit i spoko kręciłem proca mam tam 2 dyski, DVD i dodatkowo 2 wentyle w obudownie i pracuje wypasik :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resety samoczynne też już parę razy miałem.

Napięcia z AIDY, ale pamiętam, że jak kiedyś mierzyłem miernikiem to się pokrywały:

3,3V - 3,10

5V - 4,78

12V - 12,22

Zdecydowałem się jednak zmienić zasilkę, tymbardziej, że może grafę niedługo zmienię. Fortron 300GTP już w drodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie z tymi zasilaczami. To raczej wina sterownika.

Miałem to samo przy starej zasiłce CODEGEN :( Siadające napięcie, niestabilne zasilanie pamięci, proca i efekt niestety gotowy. Oczywiście że to może byc wina softu, ale jeśli jest możliwość podstawienia na próbę dobrej zasiłki, to można zaoszczędzić wiele czasu na szukaniu przyczyn zwisów i blue screenów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie z tymi zasilaczami. To raczej wina sterownika.

Miałem to samo przy starej zasiłce CODEGEN :( Siadające napięcie, niestabilne zasilanie pamięci, proca i efekt niestety gotowy. Oczywiście że to może byc wina softu, ale jeśli jest możliwość podstawienia na próbę dobrej zasiłki, to można zaoszczędzić wiele czasu na szukaniu przyczyn zwisów i blue screenów
Już zamówiłem sobie Fortrona, także za kilka dni sprawdzę czy pomoże. I tak zmianę zasilacza planowałem, a te problemy tylko przypieszyly to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że słaby zasilacz jest przyczyną wielu problemów ale raczej nie tego blue screena. Na 95% to któryś ster.

Inne przyczyny:

-konflikt sprzętowy (podłączałeś coś nowego?),

-przetaktowany procek,

-stary bios,

Kliknij Narzędzia administracyjne, Podgląd zdarzeń, tam powinno coś być na temat tego błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napewno zasialcz : spojrz nanapiecia

3,3V - 3,10 ( w stresie zapewne coś kolo 3,00V)

5V - 4,78 (Stres 4,68V a nawet monetami 4,65V i wtedty blue screen)

12V - 12,22 (tu jest OK)

ja mialem identyko kiedys napiecia na codegenie 300W i identyko blue screeny ale wiedzailem ze to zasilka az wkoncu blues scrren i pc turn off , zasialcz padl,kupilem chiefa i komputer jak skała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to byc wina zbyt mocno podkreconego procka.... zwieksz napiecie.

zwieksz napiecie przy takich napieciach?? pogrzalo cie !! napiecia sa ponizej normy a ty chesz jescze katowac zasilke ! wtedy napewno bedzi ejecsez wiecej blue screenow albo padnie zasilka a przy okazji moze pol kompa ! zasilka do wymiany !!!!!!!!!!!111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyluzuj stary, bo ci zylka peknie. mialem kiedys zasilacz 250W no name i chodzil na tym sprzecie co mam teraz przez 2h bo czekalem na nowy :)))

jak zwiekszy napiecie to nic sie nie stanie - wystarczy dla proby. Dodam, ze codegen jest oczywiscie do wymiany. Nie koniecznie na chiefteca bo go mam i lubi się zawiesić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyluzuj stary, bo ci zylka peknie. mialem kiedys zasilacz 250W no name  i chodzil na tym sprzecie co mam teraz przez  2h bo czekalem na nowy :)))

jak zwiekszy napiecie to nic sie nie stanie - wystarczy dla proby. Dodam, ze codegen jest oczywiscie  do wymiany. Nie koniecznie na chiefteca bo go mam i  lubi się zawiesić..

widac ze sa napiecia ponizej normy, zasilka sie dusi to nie wiem po co doradzasz mu źle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilka zasilka ale co jak co ale IRQ to zdaje mi się to są przerwania ... wiec nie wiem co tu ma zasilka do gadania...

Przyłączam się do opini jacex'a a sam udałem się do

kompalni wiedzy www.google.pl Dotarłem na stronę : http://support.microsoft.com/default.aspx?...id=kb;PL;311564

Może warto poczytać na temat błędów w XP Tam pisze wyraźnie :

"To zachowanie może występować, jeśli w komputerze jest zainstalowany niezgodny sprzęt lub jeśli jest używany niezgodny sterownik urządzenia. "

Więc teorie odnośnie słąbego zasilacza moga akurat w tym przypadku nie mieć racji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem tego samego bsoda jak mialem zwalone ramy po wymianie wszystko chodzi cacy. ja sie nie znam ale teraz to tez moze byc wina ramu ktory niekoniecznie jes zwalony, ale jak dostaje za niskie napecie z gownianej zasilki to nie jes wstanie dzialac na tej czestotliwosci i sype bledami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego właśnie proponuję podstawienie na próbe lepszej zasiłki, aby wyeliminować możliwość słabego zasilania. A jak to nie pomoże to szukać dalej. Przyczyn naprawdę może być wiele, zarówno po stronie sprzętu jak i softu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż zasilka no to nie jest najprostrze rozwiązanie a wszyscy się silą że CODESHIT wszystkiemu winny a może by gość sprawdził konfigurację sprzęta skoro wywala mu to podczas grania to jakieś drivery nie takie /np grafika/ albo coś ma zachrzanione. Straci na tym jakies... 30 min no niech będzie że 2 godziny i się dowie co i jak ... a że zasilke zmienia przy okazji no to już inna sprawa. Jestem tylko ciekaw jak by było jakbyście gościowi wkręcili że zasilka wszystkiemu winna on by wydał kase na nią a potem by się okazało że wystrarczyło np. zrobić reinstal ......" Fachowcy od 7 boleści " by sobie pomyślał i tyle... Nie mówię że CODESHT jest najlepszy i bezawaryjny itd. ale te texty o zasilce to już się powoli śmieszne robią :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy, ale nie zes**jcie się z tymi "zasiłkami". Mam chiefteca i też mam takie bsody, raz jest "irql_not_less_or_equal" a innymi razy cos zupełnie innego (losowo). dziś podniosłem lekko vcore (proc kręcony) i jak narazie jest dobrze, chociaż wątpie, żeby to było to, skoro dzieje się to od niedawna, a procesor był dużo wcześniej podkręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziobak mam to samo i to w czasie grania. Dodam jeszcze ze nie jade na moim fortronie (uszkodzony jest) tylko na no name 235W.

Takich blue screenow nie mam na codzien(winda, net, foobar+SETI). Choc raz na 2 tygodnie zdarza sie ze komp sie zrestartuje sam lub powiesi. Jak dla mnie to zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sporo jest hipotez. Ale przypomniało mi się - ostatnio nowe catalysty zainstalowałem (4.7). Zaraz spróbuję wrócić do starych. Cieżko będzie wykapować czy błędu nie ma bo pojawia się żadko. Np. od momentu kiedy rozpocząłem topic go nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie mają różne podejście jako do pomocy w tym przypadku

Jedni silą się na HARDWARE czyli zasiłki bo kompy kręcone /w tym przypadku gość ma proca niewiele kręconego/ i co się z tym wiąże wydawanie wiekszej kasy bo komp musi miec wiecej mocy i takie tam,

Na podejście do sprawy od strony SOFTWARE spróbowania zrozumienia przyczyny która leży w Winshicie, w tym przypadku jedyna strata to czasu na walke z system a nie stata kasy w sklepie.

Pozdro dla jednych i drugich :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi