Ballo Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 sięgnołem po nagraną tydzień temu plyte i okazalo sie że jest prawie nie do odczytu, zbadalem sprawe dogłębnie i okazało się że nagrywarka w czasie zapisu płyt wysypuje mase blendow poziomu C2, sprawdzalem na Dysanach, Ezperanzach i ten sam problem, na innej nagrywarce plyty te nagrywają sie bez zastrzeżeń, problem wystempuje zarowno przy nero6 jak i alcoholu 120%, - predkość zapisu 16x (innych prędkości nie testowalem -szkoda mi płyt) Czym może być to spowodowane, jest jkaś szansa że to nie nagrywarka, aktualnie używam najnowszej oficjalnej wersji biosu SK0A, na narywarce nie wypaliłem więcej jak ze 150 płyt, Czy zarezykować czyszczenie lasera spirytusem albo czymś takim?? Z gory dziękuje za zainteresowanie się tym przydługawym postem i Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeśli miałbyś czyścic soczewkę to tylko nie spirytusem, bo pożegnasz się ze swoim napędem na zawsze :wink: Spróbuj nagrać coś na Verbatim Pastel (imho najlepsze płytki) z prędkością 12x (na tych płytkach najmniej błędów powstaje przy tej prędkości) i looknij na c2 i będziesz wiedział. Poza tym poczytaj to http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=27600 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ballo Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 jak nie spirytusem to czym, już nie raz czyściłem spirytusem nie wiem po co mi by była ta płyta Verbatim Pastel, 150 błędów C2 na sekundę, cd zapisane z prędkościa 52x i wyciągniente z piaskownicy tyle nie ma, ewidentnie nie jest to wina płyt, pytanie czy da się coś z tym zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 W większości napędów soczewka jest plastikowa a nie szklana, więc alkohol może powodować jej mętnienie, co w skrócie oznacza, że jest po napędzie. Jeśli już musisz bawić się z soczewką to albo powietrze sprężone albo w ostateczności woda. Jeśli czyściłeś spirytusem, to chyba masz odpowiedź na własne pytanie 8O . Ja na pastelkach nie mam wogóle c2. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...