Skocz do zawartości
KoZiK

PENTAGRAM FREEZONE QC-80ALCU - zmieści się?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - czy wenylator PENTAGRAM FREEZONE QC-80ALCU zmieści się do obudowy midi ATX na plycie glownej Abit NF7-SL? Wydaje sie byc strasznie duzy i boje sie, ze kupie cos, z czego nie bede mogl skorzystac...

hmm moze byc problem z zasilaczem bo bedzie sie stykac z wentylem ale problem rozwiaze pewnie wyjecie zasilki na zew budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie było problemów z zapinką i kondensatorami? bo też zastanawiam się nad tym qc-80cu albo qc92 - cu. No i mam ten sam problem - nie wiem czy wejdzie - czy nie będzie kolidował z zasilaczem lub z kondensatrami - mobo to samo co twoje. A no i jeszcze jedna rzecz - mam na nb zalmana nb47j - i nie wiem czy z nim nie będzie kolidował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio nabylem coolteka (odpowiednik pentagrama QC-80) i mam nastepujace pytanie. Chodzi mi o zapinke. Cooltek ma chodzic w powstajacym dopiero modzie na nowj plycie (bedzie to albo epox8rda+ albo abitnf7-sl). Ale postanowilem sprawdzic wydajnosc coolera na moim domowym epox 8rda3. Okazalo sie ze zapinka zahacza o rzad kondesatorow... sa one za wysokie o jakies 3mm (albo zapinka za niska...). Spotkalem sie chyba tylko raz z poruszeniem takiego problemu na epoxie 8RDAE. Moje pytanie dtyczy plyt epox8rda+ albo abitnf7-sl, czy wam wsyztko pasowalo bez zadnego naginania kondensatorow, przycinania zapinki? Bo wielu loudzi ma takie plyty i pentagrama QC-80 w podpisie... A trudno do czegos dojsc porownujac zdjecia plyt glownych gdy chcemy uchwycic kilkumilimetrowa roznice w wysokosci kondensatora :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@avevanhell a mówisz o zalmanie nb32j czy nb47j?

3zeberka to jeszcze nie taka tragedia... a musiałeś je całe wyciąść czy tylko do jakiejś wysokości???

a no i jeszcze moze jaką macie odległość od płyty do zasilacza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:(

Lezy przdemna Abit NF7-S rev 2.0 i Cooltek NIE PASUJE, tzn zapinka podobnie jak w epoxie wyraznie haczy o kondensatory. Nie chodzi ni nawet o miejsce wkretu sroby ktore jest najnizej, ale sam brzeg zapinki silnie by opieral o kondensatory...

To znaczy ze cooltek ma inna zapinke niz pentagram :o

Albo moze zna ktos jakies patent na przerobienie zapinki ew zrobienie zapinki na wkrety do plyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem pod wrazeniem.

pentagram przy obciazeniu (godzina grania w sacreda) jest cichutki :) a co najwazniejsze :

TEMP. na procu spadla mi o 17 * C :D :D :D :D :D

mialem 54 * C na boxowym , mam teraz 37 :D :D :D :D

jestem w 100% zadowolony z coolerka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooltek to identyk, rozni sie tylko brakiem odcisnietych na listach napisow "pentagram" i inna naklejka na wentylu. Wszytko inne 100% identyk , przynajmniej tak wynika z opisu i fot (chociaz moze zapinka jest jakas kilka mm inna?).

Pobawilem sie tym troche i okazuje sie ze przy odrobinie gimnastyki da sie wstawic zapinke na odwrot (strzalkami w 2 strone). Oczywiscie wtedy spod coolera jest w zlym miejscu (nie nad rdzeniem), ale moze da sie zrobic jakies podkladki i przykrecic go do zapinki wlasnie opprzez takie 2cm blaszki... narazie jestem na etapie myslenia nad tym...

a zapinka wyglada tak:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze jakos skombinowac podstawke od Pentagrama? Skad moglbym cos takiego zdobyc?

Moze ktos ma Pentagrama i uzywa go do P4 albo A64 i ma na zbyciu zapinke pod Duron/Athlon :?:

Z tego co widac na tym zdjeciu, zapinka z Pentagrama (to z jakiegos AlCu) wyglada INACZEJ niz z coolteka.. gwint nie jest w takich obnizeniach tylko polozony wyzej i po wewnetrznej stronie... a taki by pasowal na Abita wlasnie.

Dołączona grafika

Wiec plz jesli ktos ma taka zapinke na zbyciu (ma P4 lub A64) niech napisze do mnie, chetnie pokryje koszt wysylki i dorzuce pare zl 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest sprawa z socketem? Przeciez QC 80 Cu sporo wazy. Nawet AlCu przekracza normy, ale jest o polowe lzejszy. Zastanawialem sie nad kupnem do nowego kompa (bo jest tani i wydajny - opcja Cu), ale normalnie sie boje, ze urwe socket :( a zalmany są strasznie drogie :(

Prosze pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi