Skocz do zawartości
lukaszpl

Thermaltake Silent Cat 9cm 21 dBA prawda czy kolejna ściema?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem wentyla Thermaltake Silent Cat 9 cm 21 dBA do chłodzenia CPU z radiatorem SilentBoost. Standardowy wentyl jest trochę za słaby a ten ma interesującą specyfikację 52.24CFM przy 21dBA 8O i posiada przejściówke na 80mm w komplecie, ale po przeczytaniu topiku o Thunderbledach mam spore wątpliwości co do tych 21dBA.

Tu jest jego specyfikacja: http://www.4max.com.pl/produkt.asp?id=949 cena wydaje się być zachęcająca jak na takie osiągi.

Czy ktoś znalazł jakieś wiarygodne testy tego wentyla, lub go posiada???

Z góry dziękuję za linki i wrażenia z użytkowania tego wentylatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie, dlatego ten mnie zainteresował. Nie jestem maniakim ciszy, <25dBA przy takiej wydajności byłoby ok. Zawsze możnaby go podłączyc do regulatora i trochę zwolnić na noc a w dzień mieć dobrą wydajność przy rozsądnym poziomie hałasu :D .

Co o tym sądzicie? Jest szansa, że ten wentyl nie będzie przekraczał 25dBA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wentylator dolaczany jest do TT Silent Tower. We wszystkich recenzjach tego radiatorka mozna przeczytac, ze wentylator jest cichutki, wiec... Chociaz z drugiej strony specyfikacje tego wentylka sa wrecz niewiarygodne.

Bez sensu jest ksztalt tego wentylatora , bo nie podejdzie na Thermalrighty:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu jest ksztalt tego wentylatora , bo nie podejdzie na Thermalrighty:/

Kształt faktycznie dziwny, ale wadług ludzi z ThermalTake to właśnie dzięki temu wentyl jest taki cichy.

Co do montażu na Thermalrighty to można kombinować z zamocowaniem go za pomocą sznurka lub drucików do dziurek na zapinki w listkach radiatora. Może to niezbyt estetycznie wygląda, ale wentyl powinien siedzieć stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też się nad nim zastanawiałem, ale jak nie podejdzie na mojego ThermalRighta sp-97 to kiszka... dalej nie wiem co mam na niego kupić, narazie chodzi z wentylem 80x80 z whisperrocka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lucas i jakie masz efekty na tym whisperze na Speku? ja chce tego YS

co do efektów:

mam bartona puszczonego na 2506mhz@1,85v, według kalkulatora ze strony huntkeya wydziela on jakieś 117W ciepła, z sp-97 i wentylem z whispera mam w idle, gdy pisze te słowa, 49st C w stresie do 54stC, na tak samo puszczonym procu na samym wyszlifowanym Whisperrocku miałem temperatury w stresie dochodzące do 63stC

Nie jest źle, ale szczerze mówiąc mysłałem, że temperatury będą troszke niższe, szczególnie w idle. Może jeszcze raz zdejme sp-97 i przemyje go rozpuszczalnikiem, może zostało coś kleju z tej taśmy zabezpieczającej na nim a ja nie zwróciłem na to uwagi.

Zakładałem też na niego Zalmana zm-f1 (80x80) i puszczony na 7v (jakięś 2000rpm) jest dużo mniej wydajny od tego z whispera, a na 12 v wydajność jest porównywalna ale zalman to wtedy niezły odrzutowiec,

Zakładałem też Arctic Cooling fan tc pro, te wentyle są ciche bo z tym standardowym termistorem prawie się nie kręcą ;D, po zlutowaniu termistora (3000rpm) wyje chyba jeszcze bardziej niż Zalman a wydajność dalej na poziomie tego wentyla z whispera (2800rpm) który jest o niebo cichszy.

Reasumując szukam jakiegoś wentylka 92x92 który zbiłby mi temp jeszcze ze 2 stC wydzielając hałaś porównywalny do tego jaki mam przy whisperrocku.

BTW jak się przelicza CFM na m3/h?? bo wtedy miałbym pojęcie co do teoretycznej wydajności tego Ys`a????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

m3/h razy 0,7 i mamy CFM

no to jeżeli jest tak jak piszesz to ten: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=690 y.s-tech ma 34CFM a wentyl na whisperrocku 28CFM... i jest pytanie czy opłaca się wydawać 55zeta dla 6CFM?? niby to ponad 20% większy przepływ w stos do whispera.... ale jak to się przełoży na temperatury...

pewnie rzeczywiście najlepsza byłaby jakaś 120stka ale mam stosunkowo mała budę modecoma i ciężko mi sobie wyobrażić jakiś prosty sposób na instalacje u mnie 120stki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co do tego Tt Silent Cat 9cm to jest cichy czy nie? Ma go ktos? bo tez kombinuje,zeby zalozyc go na Sp-97, z zalozeniem to nie problem....pokombinuje,albo pomysle o 120mm na shroudzie :) Mam bude Codegena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze ten by Cie zainteresowal: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=690

Pozdrawiam

Ten wentylator ma wydajność porównywalną do tego z silentboosta a mi bardziej zależy na podniesieniu wydajności, przy zachowaniu rozsądnego poziomu hałasu.

Jeśli ktoś z forum ma, miał lub słyszał Tt Silent Cat 9cm w akcji to proszę o opinie i ocenę jego głośności.

Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś z forum ma, miał lub słyszał Tt Silent Cat 9cm w akcji to proszę o opinie i ocenę jego głośności.

Z góry dziękuje.

Takze i ja prosze :wink: . Mam bude Chiefteca (BG-1B-B-SL) i na tyl mozna tylko 9x9 zamontowac (tak samo jak i w boczny panel) - czyli w 2. kluczowe miejsca. Poza SilentCatem widzialem tylko jeden inny cooler w Polsce o tych wymiarach... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam TT 9 cm i jest super cichy ... POLECAM... On chyba naprawde ma 21 dBA... Jestem maniakiem ciszy i własnie wyciszam kompa dlatego sie na niego zdecydowalem !!! Tylko nie wiem co zalozyc do GeForca FX 5200 (Gainward) bo mi wiatraczek strasznie halasuje (POMOCY), ale TT polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam TT 9 cm i jest super cichy ... POLECAM... On chyba naprawde ma 21 dBA... Jestem maniakiem ciszy i własnie wyciszam kompa dlatego sie na niego zdecydowalem !!! Tylko nie wiem co zalozyc do GeForca FX 5200 (Gainward) bo mi wiatraczek strasznie halasuje (POMOCY), ale TT polecam

a przy jakim napięciu on jest dla ciebie "super cichy" :?:

i takie jeszcze jedno moje głupie spostrzeżenie: jak tak patrze na ten wentyl to wydaje mi się, że po jakim czasie nie będzie on już taki biały tylko zżółknie :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Zalman ZM80D lub Zalman ZM80C (o 50zł tańszy ale ma tylko jedna gorącą pipe). Przy FX'e 5200 powinny poradzić sobie nawet bez wentyla jeśli nie kręcisz karty. Z tańszych rozwiązań to Arctic Cooling VGA Silencer ma niezłą opinię na forum:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55225

A ten Twój Tt 9cm jak dmucha, tak orientacyjnie bedzie miał 52CFM przy 12V :?:

Na jakim napięciu go masz :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przy jakim napięciu on jest dla ciebie "super cichy"  :?: 

i takie jeszcze jedno moje głupie spostrzeżenie: jak tak patrze na ten wentyl to wydaje mi się, że po jakim czasie nie będzie on już taki biały tylko zżółknie :lol:  :lol:  :lol:

1.Jeśli miałeś okazję słyszeć tego wentyla w akcji to napisz proszę ile ma faktycznie dB na Twoje ucho.

2.Jeśli ktoś nie ma okna w obudowie to wygląd wentyla na CPU nie gra roli, bo i tak go nie widać. BTW nie lubisz żółtego koloru :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tańszych rozwiązań to Arctic Cooling VGA Silencer ma niezłą opinię na forum:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55225

Silencer na FX5200 :?:

1.Jeśli miałeś okazję słyszeć tego wentyla w akcji to napisz proszę ile ma faktycznie dB na Twoje ucho.

Niestety nie posiadam tego wentyla i tez chcalbym wiedziec czy na prawde jest taki cichy :?

BTW nie lubisz żółtego koloru :lol:

Zolty kolor lubie, jak najbardziej :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam ten wentylatorek (na Silent Tower) super cichy to on nie jest, jego głośność jest porównywalna z najtańszymi zestawami chłodzenia na cpu z rpm około 4000. Natomiast jego wydajność jest jak dla mnie zadowalająca na 3200+ temp.po 4 godz. grania w ut2004 do 40 stopni temp otoczenia 25.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy i osob majacych dostep do SilentCata:

czy on ma wymiary 90mm*90mm*25mm czy tez 92mm*92mm*25mm? Szukajac o nim informacji napotkalem takie wlasnie rozbierznosci pomiedzy danymi w serwisach internetowych. Dzieki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma wymiary 92mm, bo to jest standard a TT nazywa go 90, bo tak ladniej i okraglej :lol:

:D . Dzieki za odpowiedz. Choc pojawiaja sie wobec tego u mne watpliwosci. Mam obudowe Chieftec'a - model BG-01B-B-SL i z instrukcji dowiaduje sie, ze z tylu obudowy i w panelu bocznym kasty mozna zamontowac wentylatory o wymiarach 9*9*2,5 :? . Czyzby to byl blad? Szukalem i na polskiej stronie Szefa jak i jakis czas temu na Komputroniku. Nie wiem teraz czy to tylko blad w instrukcji, czy rzeczywiscie jest niezgodny ze standardem? 8O A moze ja tylko niepotrzebnie panikuje? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem dopiero na etapie modyfikacji tej budy. Powycinaj wszystkie kratki przed wentylatorami, duzo ciszej wtedy dzialaja, z boku mam wentyl, ale jeszcze komp nie jest zlozony to nie powiem czy cos dal :D A co do 120 wlasnie zmierzylem i weszla by bez problemu, trzeba tylko powiekrzyc otwor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi