lukaszpl Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Zastanawiam się nad kupnem wentyla Thermaltake Silent Cat 9 cm 21 dBA do chłodzenia CPU z radiatorem SilentBoost. Standardowy wentyl jest trochę za słaby a ten ma interesującą specyfikację 52.24CFM przy 21dBA 8O i posiada przejściówke na 80mm w komplecie, ale po przeczytaniu topiku o Thunderbledach mam spore wątpliwości co do tych 21dBA. Tu jest jego specyfikacja: http://www.4max.com.pl/produkt.asp?id=949 cena wydaje się być zachęcająca jak na takie osiągi. Czy ktoś znalazł jakieś wiarygodne testy tego wentyla, lub go posiada??? Z góry dziękuję za linki i wrażenia z użytkowania tego wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzli Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 A widziales kiedys cicha 9 z predkoscia 2500obr. Bo ja jeszcze sie nie spotkalem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszpl Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Szczerze mówiąc nie, dlatego ten mnie zainteresował. Nie jestem maniakim ciszy, <25dBA przy takiej wydajności byłoby ok. Zawsze możnaby go podłączyc do regulatora i trochę zwolnić na noc a w dzień mieć dobrą wydajność przy rozsądnym poziomie hałasu :D . Co o tym sądzicie? Jest szansa, że ten wentyl nie będzie przekraczał 25dBA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Ten wentylator dolaczany jest do TT Silent Tower. We wszystkich recenzjach tego radiatorka mozna przeczytac, ze wentylator jest cichutki, wiec... Chociaz z drugiej strony specyfikacje tego wentylka sa wrecz niewiarygodne. Bez sensu jest ksztalt tego wentylatora , bo nie podejdzie na Thermalrighty:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszpl Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Bez sensu jest ksztalt tego wentylatora , bo nie podejdzie na Thermalrighty:/ Kształt faktycznie dziwny, ale wadług ludzi z ThermalTake to właśnie dzięki temu wentyl jest taki cichy. Co do montażu na Thermalrighty to można kombinować z zamocowaniem go za pomocą sznurka lub drucików do dziurek na zapinki w listkach radiatora. Może to niezbyt estetycznie wygląda, ale wentyl powinien siedzieć stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 W specyfikacji jest napisane, ze napiecie: 7-12V... Moze te 21dBA jest na tych 7V? A moze ten by Cie zainteresowal: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=690 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 też się nad nim zastanawiałem, ale jak nie podejdzie na mojego ThermalRighta sp-97 to kiszka... dalej nie wiem co mam na niego kupić, narazie chodzi z wentylem 80x80 z whisperrocka.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 lucas i jakie masz efekty na tym whisperze na Speku? ja chce tego YS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 lucas i jakie masz efekty na tym whisperze na Speku? ja chce tego YSco do efektów: mam bartona puszczonego na 2506mhz@1,85v, według kalkulatora ze strony huntkeya wydziela on jakieś 117W ciepła, z sp-97 i wentylem z whispera mam w idle, gdy pisze te słowa, 49st C w stresie do 54stC, na tak samo puszczonym procu na samym wyszlifowanym Whisperrocku miałem temperatury w stresie dochodzące do 63stC Nie jest źle, ale szczerze mówiąc mysłałem, że temperatury będą troszke niższe, szczególnie w idle. Może jeszcze raz zdejme sp-97 i przemyje go rozpuszczalnikiem, może zostało coś kleju z tej taśmy zabezpieczającej na nim a ja nie zwróciłem na to uwagi. Zakładałem też na niego Zalmana zm-f1 (80x80) i puszczony na 7v (jakięś 2000rpm) jest dużo mniej wydajny od tego z whispera, a na 12 v wydajność jest porównywalna ale zalman to wtedy niezły odrzutowiec, Zakładałem też Arctic Cooling fan tc pro, te wentyle są ciche bo z tym standardowym termistorem prawie się nie kręcą ;D, po zlutowaniu termistora (3000rpm) wyje chyba jeszcze bardziej niż Zalman a wydajność dalej na poziomie tego wentyla z whispera (2800rpm) który jest o niebo cichszy. Reasumując szukam jakiegoś wentylka 92x92 który zbiłby mi temp jeszcze ze 2 stC wydzielając hałaś porównywalny do tego jaki mam przy whisperrocku. BTW jak się przelicza CFM na m3/h?? bo wtedy miałbym pojęcie co do teoretycznej wydajności tego Ys`a???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir Hopkins Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Zamontuj sobie 120mm przez shrouda - efekt znakomity! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzli Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 m3/h razy 0,7 i mamy CFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 m3/h razy 0,7 i mamy CFMno to jeżeli jest tak jak piszesz to ten: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=690 y.s-tech ma 34CFM a wentyl na whisperrocku 28CFM... i jest pytanie czy opłaca się wydawać 55zeta dla 6CFM?? niby to ponad 20% większy przepływ w stos do whispera.... ale jak to się przełoży na temperatury... pewnie rzeczywiście najlepsza byłaby jakaś 120stka ale mam stosunkowo mała budę modecoma i ciężko mi sobie wyobrażić jakiś prosty sposób na instalacje u mnie 120stki.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Ale co do tego Tt Silent Cat 9cm to jest cichy czy nie? Ma go ktos? bo tez kombinuje,zeby zalozyc go na Sp-97, z zalozeniem to nie problem....pokombinuje,albo pomysle o 120mm na shroudzie :) Mam bude Codegena... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszpl Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 A moze ten by Cie zainteresowal: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=690 Pozdrawiam Ten wentylator ma wydajność porównywalną do tego z silentboosta a mi bardziej zależy na podniesieniu wydajności, przy zachowaniu rozsądnego poziomu hałasu. Jeśli ktoś z forum ma, miał lub słyszał Tt Silent Cat 9cm w akcji to proszę o opinie i ocenę jego głośności. Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_lord Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Jeśli ktoś z forum ma, miał lub słyszał Tt Silent Cat 9cm w akcji to proszę o opinie i ocenę jego głośności. Z góry dziękuje. Takze i ja prosze :wink: . Mam bude Chiefteca (BG-1B-B-SL) i na tyl mozna tylko 9x9 zamontowac (tak samo jak i w boczny panel) - czyli w 2. kluczowe miejsca. Poza SilentCatem widzialem tylko jeden inny cooler w Polsce o tych wymiarach... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Ja mam TT 9 cm i jest super cichy ... POLECAM... On chyba naprawde ma 21 dBA... Jestem maniakiem ciszy i własnie wyciszam kompa dlatego sie na niego zdecydowalem !!! Tylko nie wiem co zalozyc do GeForca FX 5200 (Gainward) bo mi wiatraczek strasznie halasuje (POMOCY), ale TT polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bania Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Ja mam TT 9 cm i jest super cichy ... POLECAM... On chyba naprawde ma 21 dBA... Jestem maniakiem ciszy i własnie wyciszam kompa dlatego sie na niego zdecydowalem !!! Tylko nie wiem co zalozyc do GeForca FX 5200 (Gainward) bo mi wiatraczek strasznie halasuje (POMOCY), ale TT polecam a przy jakim napięciu on jest dla ciebie "super cichy" :?: i takie jeszcze jedno moje głupie spostrzeżenie: jak tak patrze na ten wentyl to wydaje mi się, że po jakim czasie nie będzie on już taki biały tylko zżółknie :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszpl Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Może Zalman ZM80D lub Zalman ZM80C (o 50zł tańszy ale ma tylko jedna gorącą pipe). Przy FX'e 5200 powinny poradzić sobie nawet bez wentyla jeśli nie kręcisz karty. Z tańszych rozwiązań to Arctic Cooling VGA Silencer ma niezłą opinię na forum: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55225 A ten Twój Tt 9cm jak dmucha, tak orientacyjnie bedzie miał 52CFM przy 12V :?: Na jakim napięciu go masz :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszpl Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 a przy jakim napięciu on jest dla ciebie "super cichy" :?: i takie jeszcze jedno moje głupie spostrzeżenie: jak tak patrze na ten wentyl to wydaje mi się, że po jakim czasie nie będzie on już taki biały tylko zżółknie :lol: :lol: :lol: 1.Jeśli miałeś okazję słyszeć tego wentyla w akcji to napisz proszę ile ma faktycznie dB na Twoje ucho. 2.Jeśli ktoś nie ma okna w obudowie to wygląd wentyla na CPU nie gra roli, bo i tak go nie widać. BTW nie lubisz żółtego koloru :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 cisza jest wzgledna i dla mnie zalman F@ to suszarka na max a na 5V przeszkada mi lozysko. sam chetnie bym zmienil swojego noname na cos mocniejszego i cichszego lub rownie cichego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bania Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 Z tańszych rozwiązań to Arctic Cooling VGA Silencer ma niezłą opinię na forum: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55225 Silencer na FX5200 :?: 1.Jeśli miałeś okazję słyszeć tego wentyla w akcji to napisz proszę ile ma faktycznie dB na Twoje ucho. Niestety nie posiadam tego wentyla i tez chcalbym wiedziec czy na prawde jest taki cichy :? BTW nie lubisz żółtego koloru :lol: Zolty kolor lubie, jak najbardziej :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZarZax Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 Ja mam TT 9 cm i jest super cichy ... POLECAM... On chyba naprawde ma 21 dBA... Jestem maniakiem ciszy i własnie wyciszam kompa dlatego sie na niego zdecydowalem !!! Tylko nie wiem co zalozyc do GeForca FX 5200 (Gainward) bo mi wiatraczek strasznie halasuje (POMOCY), ale TT polecam Ja też mam ten wentylatorek (na Silent Tower) super cichy to on nie jest, jego głośność jest porównywalna z najtańszymi zestawami chłodzenia na cpu z rpm około 4000. Natomiast jego wydajność jest jak dla mnie zadowalająca na 3200+ temp.po 4 godz. grania w ut2004 do 40 stopni temp otoczenia 25. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszpl Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 Z tańszych rozwiązań to Arctic Cooling VGA Silencer ma niezłą opinię na forum: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55225 Silencer na FX5200 :?: Sorry, ale dałem plame :oops: Tak to jest jak się robi kilka rzeczy równocześnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoboL_13 Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 Czyli ten TT jest wart swojej ceny tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_lord Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Pytanie do posiadaczy i osob majacych dostep do SilentCata: czy on ma wymiary 90mm*90mm*25mm czy tez 92mm*92mm*25mm? Szukajac o nim informacji napotkalem takie wlasnie rozbierznosci pomiedzy danymi w serwisach internetowych. Dzieki za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 ma wymiary 92mm, bo to jest standard a TT nazywa go 90, bo tak ladniej i okraglej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_lord Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 ma wymiary 92mm, bo to jest standard a TT nazywa go 90, bo tak ladniej i okraglej :lol::D . Dzieki za odpowiedz. Choc pojawiaja sie wobec tego u mne watpliwosci. Mam obudowe Chieftec'a - model BG-01B-B-SL i z instrukcji dowiaduje sie, ze z tylu obudowy i w panelu bocznym kasty mozna zamontowac wentylatory o wymiarach 9*9*2,5 :? . Czyzby to byl blad? Szukalem i na polskiej stronie Szefa jak i jakis czas temu na Komputroniku. Nie wiem teraz czy to tylko blad w instrukcji, czy rzeczywiscie jest niezgodny ze standardem? 8O A moze ja tylko niepotrzebnie panikuje? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzli Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Panikujesz, mam ta sama bude i pasuja 92 :D Aswoja droga z przudu tez mozna 90 zalozyc wyjmujac koszyk na wentylator i przykrecajac go do obudowy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_lord Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Heh, dzieki :D, uspokoiles mnie. Skoro juz poruszyles temat 90mm z przodu, to moze daloby sie tam 120tke wsadzic po jakichs modyfikacjach. Montowales coolera w panelu bocznym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzli Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Jestem dopiero na etapie modyfikacji tej budy. Powycinaj wszystkie kratki przed wentylatorami, duzo ciszej wtedy dzialaja, z boku mam wentyl, ale jeszcze komp nie jest zlozony to nie powiem czy cos dal :D A co do 120 wlasnie zmierzylem i weszla by bez problemu, trzeba tylko powiekrzyc otwor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...