Skocz do zawartości
soczek42

Czemu ufać? Aida32 czy może Bios ?? HELP

Rekomendowane odpowiedzi

WItam. Być może ten temat był już poruszany na forum, ale ja chcę to wiedzieć napewno i w końcu poto są fora żeby pisać posty. Dlatego proszę o pomoc ludzików doświadczonych: mam bartona jak w podpisie. Żeby na 3200+ chodziło iligandzko wszystko musze ustawić w biosie mu 1.725 V na Vcore. Wszystko extra super ładnie - wszystko chodzi, temp nie przekracza 60stopni w max. stresie ale odpalam Aide32 której w sumie ufam i co widzę przy Vcore? to raz 1.78V to znowu 1.82 V: pytanko więc brzmi: czy te dane z aidy są prawdziwe? czy nie zjaram procka, czy wszystko jest OK tylko ja coś wydziwiam? A tak całkiem przy okazji chciałem jeszcze zapytnąć jakie max napięcie może znieść takowy bartek a przy tym nie wypalać się pomału? Czy napięcie nie ma tak wielkiej roli jak temperatura, która rośnie wraz z nampięciem? Czy mam się tylko o nią martwić i może bartek mieć nawet 2 V na Vcore? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam pomagających :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie wszystko OK, Aida pokazuje prawdę. Te skoki napięcia są spowodowane kiepskiej jakości stabilizatorami napięcia na MSI K7n2. Poczytaj o tym tu Ja jak jeszcze MSI miałem to vcore ustawione na 1.8V, a realnie (z Aidy) 1.85-1.92V. Temp. rośnie wraz ze wzrostem napięcia i to napięcie jest niebezpieczniejsze, ponieważ przy 2.2V proc może "siąść", a przy 80C podziała jeszcze troche ;). AMD pisze, że max napięcie to ~2V. Jak chcesz mieś stabilne napięcia to inna płyta główna oraz dobra zasiłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to w tym momencie mnie uspokoiłeś, bo chcę go puścić na 220 FSB i przy 1.8V w biosie chodzi stabilnie ale w windzie właśnie tak jak mówisz mi w aidzie pokazuje ok.1.92V itp. Czyli mówisz że jeśli w aidzie nie bedzie powyżej 2 V to jest dobrze i nie mam się czym martwić? Bo mam zajebistą ochotę puścić go na 220 FSB. Aha no i jaka jest taka górna temperaturka maxymalnie maxymalna na bartku do prawdiłowej i nie psującej proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp. ~85C zadużo. Do 55-60C bez obaw. A zasilacz swoją drogą. Wiem bo miałem MSI i na super zasilaczach napięcia skaczą jak chcą. Poczytajcie "wszystko o MSI k7n2..." (wkleiłem link) i się dowiecie jak jest naprawdę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niszczy... hmm Wyższe napięcie skraca żywotność procesora, tak jak i jego temperatura. Samo napięcie 1.9V jest jeszcze do przyjęcia, ale temp. za wysoka. A "niszczy" to raczej nie ;) Ale jak tak działasz to nic się nie powinno stać. Ja bym zbił temp. procka, przez zakup lepszego coolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli proc jest chłodzony do 35-40*C WC przy 2V to będzie długo chodził, podobnie jak na standardowym napięciu przy temperaturkach ok 60*C.

ale zasilacz musisz mieć jakiegoś fortona 300W żeby być spokojnym o kompa, jak masz codegena/megabajta/tracera to bój się o kompa nawet bez podkręcania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz mam lipe! Powiedzcie mi proszę co sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>a stało, ze procek ful stabilnie (prima przeszedł, przez 2 tyg. chodzil grałem na nim wszystko robiłem) na 11*200 przy 1,725 V podkręciłem go na 11*210 potrzebował więcej niż 1,725 no to mu dawałem co kawalek więcej. doszedłem do 1,775 jeszcze mu było mało, dałem więc 1,8 V komp już nie wstał. Restart CMOS ustawiam go na 11*200 przy 1,725 V i wcześniej wszystko chodziło idealnie a teraz mu brak prądu! daje na 1,775 dalej mu mało! O co tutaj <span style="color:red;">[ciach!]</span>a go mać chodzi? Wcześniej wszystko chodziło a teraz jestem zmuszony jeździć na 11*166 ;( Próbowałem zmienić bios na 5,7 dalej to samo, na 5,1 dalej to samo i w końcu wróciłem do 5,6, na którym wcześniej chodził - dalej to samo! CO ROBIĆ ?? I czemu tak sie stanęło??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...