Skocz do zawartości
dekoder

Chieftec HPC-420-302 [PROBLEM]

Rekomendowane odpowiedzi

mam zasilacz firmy chieftec, model jak w temacie, moc 420W.

mam go od tygodnia i z braku czasu testy moglem przeprowadzic dopiero teraz. oto co wyszlo:

zainstalowalem motherboard monitor, speedfan oraz prime95

ponizej to co sie dzieje i jest to conajmniej dziwne...

[pomiary mbm i speedfan praktycznie to samo]

pol godzinny stres w prime95 ustawiony na max ciepla

procek | 55 C

system | 38 C

core0 | 1,62

core1 | 1,65-1,68

+3,3 | 2,45-2,46 [non stop tyle, bez wzgledu czy stres czy bez stresu !!!]

+5 | 5,11

+12.00 | 11,80-11,86

-12.00 | 1,52 [tak samo non stop tyle !!! ]

-5 | -5,19

nie wiem co sie dzieje i czy pomiary sa dokladne[ czym mierzyc dla pewnosci?], ale jesli tak to chyba jakas parodia zasilacza high-end ! ktos sie spotkal z czyms takim ? 300zl piechota nie chodzi wiec powinienem chyba spodziewac sie 'nieco' lepszych wynikow ... co o tym sadzicie i czy mam isc wymienic ten zasilacz bo kupilem go tydzien temu ???

moj konfig:

epox 8rda3; athlona 2500xp+ barton; 256mb kingston 333MHz; Wd800 80GB + seagate 20GB; msi geforce2 mx400; neo+; chieftec hpc 420-302df

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz znać faktyczne wartości napięć, to weź w łapki cyfrowy multimetr i pomierz napięcia na wtyczce ATX lub na płycie. Coś nie bardzo masz skonfigurowanego MBM a mówisz że masz kiepskie odczyty :D . Jak to zrobisz, to dopiero wtedy wypowiadaj się na temat jakości zasilacza. Komp ci się wiesza, resetuje że uważasz iż zasiłka jest kiepskiej jakości :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+3,3 | 2,45-2,46 [non stop tyle, bez wzgledu czy stres czy bez stresu !!!]

+12.00 | 11,80-11,86

epox 8rda3;

Epox zamiast +3,3V wskazuje VDIMM, było to wiele razy poruszane na forum. A także to jak przy pomocy miernika mierzyć napięcia dawane przez zasilacz.

Następnym razem poczytaj trochę zamiast od razu zjeżdżać porządny zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi