dune2 Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Mam dysk 160 gb podzielony na dwie partycje. C - cos okolo 80 gb D - podobnie Zainstalowalem sobie winde i stwierdzilem ze cos ten C jest za duzy bo na D juz mi sie konczy miejsce. Postanowilem wiec podzielic C na dwie partycje po 40 gb Postanowilem zrobic format i zainstalwoac system od poczatku. I wlasnie gdy przed formatem chce sobie podzielic C na dwie partycje to musza ja najpierw usunac. Nigdy nie usuwalem partycji C a widniejace ostrzezenie mnie zastanowilo. Czy zaraz po usunieciu partycji C bede mogl ja ponownie utworzyc nadajac rozmiar 40 gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 no jasne niemozna od tak sobie zmieniac rozmiaru partycji to tylko umie partition magic zeby zmienic rozmiar musisz ja najpierw usnunac a pote utowrzyc nowa o nowym rozmiarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Faktycznie musiałbyś użyć PM i to tylko w pełnej wersji, gdyż program dołączany do niektórych płyt głównych pozwala tworzyć partycje, ale nie umożliwia już ich edycji. Niestety użycie FDISK przy partycji podstawowej to skasowanie systemu i robienie wszystkiego od początku :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dune2 Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 ale ja chetnie skasuje system tylko chodzi mi o to czy po usunieciu partycji C ( 80 gb ) bede mogl odrazu utworzyc nowa C majac 40 i np E ( bo D juz mam ) majaca 40 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 tak mozesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dune2 Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 a slyszalem ze przed instalacja windowsa z pozycji "dosu" nie mozna podzielic na 2 partycje partycji C dziwne............ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Bo tak niestety jest. Aby usunąć partycję podstawową, musisz najpierw usunąć partycje rozszerzone, a jeszcze wcześniej znajdujące się na nich dyski logiczne. Niestety FDISK nie jest najnowocześniejszym produktem, ale jest za to darmowym narzędziem dołączonym do Windowsa. Usunięcie rozszerzonych partycji to niestety utrata znajdujących się na nich danych :( Partition Magic umożliwia zmianę rozmiaru, przesuwanie, przenoszenie bez utraty danych na partycjach - chyba że się ma wielkiego pecha. Ale i tak producent zawsze radzi zrobić kopię zapasową ważnych plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Bo tak niestety jest. Aby usunąć partycję podstawową, musisz najpierw usunąć partycje rozszerzone, a jeszcze wcześniej znajdujące się na nich dyski logiczne.E, chyba nie. Ja usunąlem partycję podstawową fdiskiem bez ruszania rozszerzonej. Tylo nie dało sie jej juz załozyc ponownie przy pomocy fdiska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dune2 Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 no to teraz mnie dobiliscie :D nie spodziewalem sie ze usuwajac partycje C strace D kolejna nowosc a gdzie znajde ten partition magic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Bo tak niestety jest. Aby usunąć partycję podstawową, musisz najpierw usunąć partycje rozszerzone, a jeszcze wcześniej znajdujące się na nich dyski logiczne.E, chyba nie. Ja usunąlem partycję podstawową fdiskiem bez ruszania rozszerzonej.Może faktycznie nie mam racji z tym że trzeba usuwać partycję rozszerzoną . Dawno nie korzystałem z FDISK, ale z tego co pamiętam to tak robiłem. Tylo nie dało sie jej juz załozyc ponownie przy pomocy fdiska.A jeśli chodzi o to że nie można tego zrobić FDISKiem to jeśli instalujesz XP na początku instalacji jest możliwość tworzenia i kasowania partycji. Może skorzystasz z tego rozwiązania :idea: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dune2 Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 dokladnie jest taka mozliwosc z boot ami rusza xp i moge utworzyc partycje ale musze skasowac najpeirw partycje C a teraz juz nie wiem czy jak ja skasuje to z D nic sie nie stanie bo zdania sa podzielone jak rozmawiam ze znajomymi w koncu to jeden dysk i kasuje glowna partycje C moze serio lepiej pobawic sie tym partition magic ? tylko skad go sciagne najszybciej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Najszybciej go sciągniesz ze sklepu. W instalatorze XP bez problemu powinno dać się skasowac C i załozyc w tym miejscu mniejszą partycję ale nie wiem jak pózniej będzie z dodaniem drugiej przez zarządzanie dyskami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 I to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Pod instalatorem XP skasować partycję C, utworzyć nową mniejszą - powinno wystarczyć 10-20 GB - a pozostałe miejsce zagospodarować po zainstalowaniu XP. Zarządzając dyskami będzie można zrobić też porządek z kolejnością liter dla poszczególnych partycji, gdyż mogą być nie po kolei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Zdecydowanie lepiej użyć Partition Magic, posiada on opcję "Redistribute Free Space", tłumaczyć na polski chyba nie muszę... Z tym, że program nijak nie jest darmowy, więc jeśli chcesz mieć czyste sumienie musisz go kupić :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dune2 Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 i pomyslec ze rada od kogos z takim nickiem :)))))))))))) jakos progs znajde w necie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAPTORCOM Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 podziel partycje procentowo nie sugeruj sie wielkoscia w GB po prostu daj 2 x 50% bedzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Na 100 % będzie Ci łatwiej zrobić to za pomocą PM - ja ostatnio robiłem to kumplowi - miał dwie partycje (C;D) C=2GB D=8GB z dysku D wywaliłem 2GB a później je przydzieliłem do C i wszsytko było ok, także PM jest do tego najlepszy. P.S. Pełna wersja PM była ostatnio w KS Ekspert... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...