Skocz do zawartości
krych

opnie odnośnie nowego kompa

Konfigyracja?  

1. 1. Konfigyracja?

• Dobra
      7
    • Zla
      16

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o tej konfiguracji, którą zamierzam nabyć w przyszłym tygodniu:

- płyta Asus P4P800

- procesor Intel Pentium 4 2.8 GHz /Prescott/ BOX

- pamięć TwinMOS 2x256 DualDDR400 BOX

- grafika Sapphire Radeon 9600XT 128MB FBOX

- FDD

- dysk Seagate Barracuda 7200.7 80 GB SATA

- obudowa Tracer TRO-828 Calgary Black

- zasilacz Chieftec HPC-360-202

- monitor Philips 107P50

- klawiatura Tracer Compact TRK-4BCA Black

- głośnki Creative SBS230

:?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli juz koniecznie p4 to nie prescotta~!! to dziadostwo grzeje sie okropecznie , a wydajnoscia grzeszy dopiero po niezlym oc.

wzialbym zamiast niego jakiegos northa na steppingu M0.

pamieci nie twinmosy!! jest nawet topic o 'nowych twinmosach' ktore to maja problemy z praca na nominalnej czestotliwosci :?

wzialbym zamiast nich chociaz jakies kingstony.

grafa... to jest raczej temat rzeka , poszukalbym jakiegos r9700np/pro na allegro. ponizej 800 mozna dostac. a jesli juz koniecznie nowe... to zastanowilbym sie nad r9800 'pro' 128bit [wiem ze slabe ale na allegro nowki chodza po 710zl] lub ladnego 9600pro [np od HISa]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanowilbym sie nad r9800 'pro' 128bit[np od HISa]

Jak możesz polecać mu coś takiego. 8O Przecież to ma wyniki dużo gorsze od 9700 - na poziomie 9500pro. Za taką cenę się nie opłaca.

IMHO krych powinien poszukać modowalnego 9800se ale z 256bitami szyny pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam mu tego 9800 128bit bo to jest nic innego jak 9500pro z ciut wiekszymi zegarami. IMO jt. dosc ciekawa propozycja , bo za ta cene nie dostaniesz NOWEJ karty o podobnych osiagach [ nie biore pod uwage wszelkich modow- wiadomo , ryzyko zawsze istnieje].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast p4 wzioł cos na amd i jeszcze by na lepsza grafe starczyło

tak, tak. Ja nie mam zamiaru wymieniać procesora przez co najmniej 5 lat i chcę żeby za ten okres czasu jeszcze komputer się uruchamiał

jesli juz koniecznie p4 to nie prescotta~!! to dziadostwo grzeje sie okropecznie , a wydajnoscia grzeszy dopiero po niezlym oc.

wzialbym zamiast niego jakiegos northa na steppingu M0.

nie przesadzaj Prescott wcale nie jest taki zły. Fakt że się grzeje, ale za to jak go podciagniesz do 3.2 to nawet się nie poci. Zresztą trzeba iść z postępem (SSE3 i te sprawy)

wzialbym zamiast nich chociaz jakies kingstony.

naprawdę twinmosy są takie denne. To dlatego były takie tanie? :) kingstony tak, tylko, że wtedy w tej samej cenie to bez Dual-Channel :(

poszukalbym jakiegos r9700np/pro na allegro

allegro odpada, bo to ma byc nowy komputer

lub ladnego 9600pro [np od HISa]

myślę, że ten 9600xt będzie podobny w wydajności. w końcu wyciaga te 13k 3Dmarków i chyba nie ma lepszej grafy w cenie do 710 zł (co i tak jest już dużo, jeśli ma to tylko służyć do zabawy - bo gry to zabawa, niestety, a ja bogaczem nie jestem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponizej 500zl mozesz kupic gigabyte 9600pro. spokojnie powinien sie dac ladnie podkrecic. http://www.netservice.pl/index.php?www=ofe...20graf#Gigabyte

a 9600xt wogole bym nie bral , chyba ze ten od gecube z 2.5ns ale to juz cena raczej zabojcza... lepiej wziac 9600pro i ladnie podkrecic.

a co do prescotow... owszem , nowe instrukcje. ale mozesz czekac z 3 lata az te instrukcje zostana wykorzystane , a wtedy ten proc to bedzie jak teraz celina ~500mhz. na twoim miejscu wzialbym cos na a64+ lub poczekal troche , az sytuacja z podstawkami sie ustabilizuje. bo teraz IMO wybor prescotta to DUZY blad...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na temat radeona 9600xt słyszałem zupełnie inne opinie. że ma bardzo dobra wydajność w grach itd.

zresztą wątpię, że radeon 9600pro (bez overclockingu) wyprzedzi 9600xt.

a czemu wybór prescotta byłby błędem? wyjaśnij mi dokładniej, jakbys mógł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat tego toppicu co sądzisz o tym kompie tak??

no więc ja sądze że to totalne badziewie.

PENTIUM :lol: :lol: :lol: PRESCOT :lol: :lol: :lol: :lol:

kurcze moge wyjśc na AMDmena :wink: ale ja bym wziął AMD 8)

wcześnieł miałem intela i moge powiedzieć szczerze.kiedyś AMD robiło denne procki z pustymi mhz, teraz pentium robi śieszne procki z pustymi ghz, a AMD rulezz :D

naprawde pomyśl nad AMD, nie dość że tańsze to wydajniejsze w grach.

end of transmiszion :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwazam wybor prescota [zapomnialem ktora byla podwojna litera ;)]

za duzy blad poniewaz :

-jest wolniejszy od northwooda o tej samej czest.

-znacznie bardziej sie grzeje mimo 0.09um

-cena

-brak dalszego rozwoju , czyli cofanie sie [nie licze juz tych dodatkowych instrukcji ktore nie wiadomo kiedy wejda do uzytku]

ja napisalem ze 9600pro to lepszy wybor wzgledem wydajnosc/cena [nie doslownie] i po oc moze dorownywach 9600xt.

najtanszego 9600xt znajdziesz powyzej 700. r9600pro ponizej 500. jest roznica? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krych jezeli niemasz zamiaru wymieniac procka przez 5 lat to poczekac jeszcze troche az sie rozwiaze sprawa z podstawkami pod A64.

Skoro tak mowisz ze przez taki okres czasu nie wymienisz procka to powodzenia. Z autopsji wiem ze to jest niemozliwe.

Po 2 latach procek juz sie staje przestarzaly i trzeba go na cos szybszego wymienic bo mocy obliczeniowej zaczyna brakowac. ;)

Jezeli niechcesz isc w strone AMD ktore i tak zadzien wymienia podstawki (ostatnio zle sie dziele z tym) to wez cos na S775.

Bedzie to bardzie przyszlosciowy zakup.

Grafike wymienisz juz po ok. 1-1,5 roku bo bedzie to stara karta.

Na reszte zestawu nie moge narzekac. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o tej konfiguracji, którą zamierzam nabyć w przyszłym tygodniu:

- płyta Asus P4P800

- procesor Intel Pentium 4 2.8 GHz /Prescott/ BOX

- pamięć TwinMOS 2x256 DualDDR400 BOX

- grafika Sapphire Radeon 9600XT 128MB FBOX

- FDD

- dysk Seagate Barracuda 7200.7 80 GB SATA

- obudowa Tracer TRO-828 Calgary Black

- zasilacz Chieftec HPC-360-202

- monitor Philips 107P50

- klawiatura Tracer Compact TRK-4BCA Black

- głośnki Creative SBS230

:?:  :?:  :?:

Ja to bym zmienił procesor 2.8E na 2.8C (Northwood) i pomęczył bym się trochę szukając serii sl6z5

płytę to bym raczej radził Abit IC7

pamięć do over. to 2x256 Hynix DDR 400 BT-D43 lub 2x512 (zależy od kasy)

karta może zostać (lub Radeon 9800Pro, GF 6800 przy większych finansach).

Zasilacz to jak chcesz ten Chieftec lub Tagan 380W.

Dysk-chyba Barracudy na SATA są dość głośne?Może Hitachi ???

Reszta może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak mowisz ze przez taki okres czasu nie wymienisz procka to powodzenia. Z autopsji wiem ze to jest niemozliwe.

Po 2 latach procek juz sie staje przestarzaly i trzeba go na cos szybszego wymienic bo mocy obliczeniowej zaczyna brakowac. ;)

to co ty na moją historię:

we wrzesniu 1999 roku po raz pierwszy dostałem komputer (zajara na maxa)

i co? juz wtedy był pewnie według was przestarzały, bo:

- miał Pentium 3 450MHz na Slot 1,

- nie było w nim Rivy TNT2, tylko denne maxi gamer phoenix z 16MB (voodoo banshee dla jasności), 3dfx znikł i było źle z grami.

do dzisiaj jadę na tym sprzęcie z 4,5 GB dyskiem i nie płaczę. to prawie 5 lat, w których technologia (szczególnie zegary procków) poszła szalenie do przodu. Wymieniłem tylko CD-ROM, bo był tak badiewiasty, że nie odpalał prawie żadnej płyty (zawsze musiałem czyścić płyte przed włożeniem do napędu).

na koniec: komputer ten dał mi wiele radości w tym czasie.

nie śpię na furze pieniedzy (tata nie jest posłem ;)) więc tak to wygląda. i co? niemożliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh , nie jest zle ;)

ja jeszcze rok temu jechalem na p3 500 riva tnt2 m64 , 384mb sdr , 11gb i cos na via. a kompa kupilem w marcu 2000 , niedlugo potem wyszedl gf256 i niedlugo potem p4 ;)[we wrzesniu 2000 juz byl].

ale serio mowie , nie pchaj sie teraz w prescotty. lepiej wez juz jakiegos northa , np 2.8 na M0. jesli p4 to tylko taka IMO kombinacja. lepszego proca do oc nie znajdziesz [s478] ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak ja się boję, ze Northwood okaze się gorszy od Prescotta.

pewnie, że nie brał bym tego drugiego ze względu na to, że się grzeje i pobiera 100W, ale mimo wszystko to w testach zazwyczaj jest o te 5-10% lepszy od northa i ma ten megabajt cache'a i jest tańszy

jak dla mnie to kupowanie northa dziś jest cofaniem się. ale naprawdę jestem już przepołowiony :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jutro będę jechał odebrać kompa. Też miałem ten dylemat co wybrać żeby komp starczył na ~~4,5 roku

Jednak zdecydowałem się na A 64 3000+ Radeona SE>PRO 2x512 twinnmosy 400 i takie tam ale ja chyba dysponuje trochę większym budżetem.

Rzecz w tym żebyś lepiej zainwestował w 64 bitowy procek jeżeli to ma być komputer na tyle lat.

Zresztą napoczątek weż sobie kilka części gorszych jak ci niestyknie kasy np. zasiłke kup zwykłą a za parę miesięcy jak uzbierasz trochę kasy kup sobie Chieftec-a ja też od razu niekupuje wszystkiego co bym chciał:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh , rob co chcesz. ja ci powiedzialem jakie jest najlepsze wyjscie.

a prescott lepszy od northa o 5-10%? :lol: na tej samej czestotliwosci jest gorszy , bo jego potok wykonawczy zostal wydluzony z 20krokow [north] do 30 . co z tego ze ma 1mb cache , jak zeby go porzadnie schlodzic to trza porzadne ac , a w testach ten 1mb cache tez takiego ogromnego przyrostu nie daje. zobacz sobie roznice w amd miedzy 256kb [thorton] a 512kb [barton] i jaka roznica? w niektorych aplikacjach ZADNA , w niektorych b.mala. podobnie jest z p4.

a poza tym skads ta nizsza cena musi sie brac co nie? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak ja się boję, ze Northwood okaze się gorszy od Prescotta.

pewnie, że nie brał bym tego drugiego ze względu na to, że się grzeje i pobiera 100W, ale mimo wszystko to w testach zazwyczaj jest o te 5-10% lepszy od northa i ma ten megabajt cache'a i jest tańszy

jak dla mnie to kupowanie northa dziś jest cofaniem się. ale naprawdę jestem już przepołowiony  :?

Ten Prescott to jest przeważnie słabszy od Northwooda np. ScienceMark 2.0 ok. 14-15%, kompresja MP3, Cinebench,itp,itd. Tylko w kompresji wideo są ok. 10% szybsze. Gry to ten Prescott albo jest o 0,1-0,5% wydajniejszy (właściwie to może być błąd pomiarowy) lub ok. 7% słabszy. Dlaczego cofanie się w tył jak możesz mieć chłodniejszy procek i o nawet odrobinę wyższej wydajności. SSE3 nie wykorzystasz przez 2 lata no i jeszcze te BŁędy w Prescocie (usunięcie dopiero w nowym steppingu). Jeżeli znajdziesz Northwooda 2.8C z serią sl6z5 (stepping MO) to podkręcisz go na ok. 3500Mhz przy szczęściu więcej. Zerknij na www.overclockers.com. Prescott i kręcenie może i trochę lepsze, ale przy bdb. chłodzeniu (tu się można popisać chłodzeniem np. Prometia, WC z MAZE4, Vapochill). W zimie przy nim nie zmarzniesz. :wink: Cache 1 MB L2 nic ci nie da ponieważ masz wydłużony potok wykonawczy z 20 do 30 kroków. Ogólnie to Prescott jest przeznaczony dopiero pod Lga 775. (dawne plany Intela) :wink: Northwood od Prescota na pewno nie jest gorszy obecnie jest nawet trochę wydajniejszy i myślę że tak zostanie. :) Prescoot może być ciekawą propozycją dopiero jak przekroczy 4 GHz i będzie miał FSB=1064 (efektywne), ale jego chyba nie obsłużą nawet obecne płyty główne z I915 i I925. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, biorę Northwooda.

ze względu na mniejszy pobór mocy. Podkręcanie i tak mnie narazie nie obchodzi.

a co do konkretnej serii (sl6z5) to źle to widze, bo biorę procka w BOX'ie.

ale dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi