Skocz do zawartości
Celek15

Stacja dyskow Alpsa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jesli zle wstawilem temat to niech admin go przeniesie. A wiec tak posiadam stacje dyskow Aplsa i gdy wsadzam dyskietke to pisze wloz dyskietke do stacji dykietek mimo ze mam wlozona niby w BIOSIE wszystko jest oki. Teraz 2 sprawa na plycie glownej Asrock k7s8x mam wejscie AUDIO1 i jak mam tam poprawnie wpiac kabelki zeby muzyka chodzila na plycie glownej jest 9 pinow a ja mam tylko 8 malutkich wtyczek i nie wiem jak mam to teraz podlaaczyc czy to maja byc te kabelki zolte czy kolorowe bo jeden sa od USB drugie od Audio 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak odwrotnie podlaczylemtasme i dalej nic a ten manual to co jest ? Jesli chodzi Ci o ksiazke od p. glownej to tam pisze tylko kabelki maja inne oznaczenia i u mnie nie ma jedenj wtyczki.

a zasilanie nie odwrotnei tez powpiete?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie dzieje na kazdej dyskietce a co myslicie o tym audio 1 co jest na plycie glownej jak mam te kable powpinac mam 8 malych wtyczek i jest pinow jest 9 w ksiazce tez pisze ze powinno byc 9 wtyczek i sa inne napisy na tych wtyczkach niz u mnie w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj dokładnie oznaczenia na końcówkach przewodów i oznaczenia pinów na płycie, to na pewno ci podpowiemy. Kabelki od USB z pewnościa mają oznaczenia +, -,D+lub data+, D-lub data- i pewnie jest jeszcze końcówka od masy, natomiast audio ma pewnie oznaczenia L,P i G-masa, przy czym jest osobna masa kanału L i P co daje 8 końcówek :D .Ale najlepiej podaj dokładnia te oznaczenia.

A stację podstaw inną na próbę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrka jutro Ci podam oznazcenia bo bede dopiero za 8 h spowrotem w domu wiec do jutro ale oznaczenia ktore podales sa chyba trafne tam jest chyba jeszcze cos takiego jak ground jutro podam Ci poprawne oznaczenia aha i za chec pomcy dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mic-power

Mic-in

Ground

Ground

R-out

L-out

L-ret

R-ret

Tutaj wypisalem Ci te oznaczenia od Audio.

Rozumiem, że są to oznaczenia na płycie ?

Mic-power - zasilanie mikrofonu, (raczej nie musisz korzystać)zostaw wolne

Mic-in - wejście sygnałowe mikrofonu

Ground - masa

Ground - masa

R-out - wyjście kanał prawy

L-out - wyjście kanał lewy

L-ret - wejście kanał lewy

R-ret - wejście kanał prawy

I to by było na tyle. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

japa - i co z tymi groundami ja podlaczylem to tak jak mi pisales tylko na sam poczatek wstawilem groundy i tylko trzeszczy jak podglasniam mam taki pomysl narysuj to moze w paincie i podpisz co do czego idzie i tak bedzie dobrze aha no i wstaw to na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc po kolei.Ściągnąłem sobie manuala od tej płytki i z niego wynika że:

Patrząc z góry na płytę pin nr 1 znajduje się z lewej strony na dole. Pin nr 2 to pierwszy z lewej strony na górze. Pin 3 to drugi od lewej na dole itd. Pin 8 to ten brakujący.

Podłączenie:

NR PIN PŁYTA -WTYCZKA

1 MIC --- MIC IN

2 GND --- GROUND

3 MIC POWER --- MIC POWER zasilanie mkrofonu pojemnosciowego

4 +5VA --- WOLNE

5 AUD OUT R --- R-OUT wyjście kanał prawy

6 BACK OUT R --- R-RET wyjście kanał prawy tył

7 WOLNE

8 WOLNE

9 AUD OUT L --- L-OUT wyjście kanał lewy

10 BACK OUT L --- L-RET wyjście kanał lewy tył

Nie jestem do końca przekonany co do pin 6 i 10 czy to są tylne kolumny, czy też wejścia kanału prawego i lewego, ale skoro out to raczej wyjścia. Oznaczenia RET na wtyczce mogą wskazywać na return czyli powrót sygnału, co oznaczałby wejście. Ale raczej wskazuję na pierwsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja podlaczylem to wszystko tak jak jest w ksiazce gora to jest lewa strona a dol prawa dobrze mysle ? aha to nawet jak bede mial nie zintegrowana karte to tez bede musial te kable podlazcac? A czy te wtyczki musza byc ustawione w jedna strone czy jak sie tam chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra sprawa przedstawia sie tak podlaczone mam wszystko i chyba dobrze wydaje mi sie ze napewno jest wszytsko dobrze zaczynajac od gory to mam to podlaczone tak

Ground przerwa r-ret , l-ret

na dole mam tak

Mic i mic power nie wkladalem nawet r-out , ground , l-out

Tak mam tez napisane w ksiazce ale dzwieku dalej nie ma w biosie mam ustawione na enable moze bede musial przestawic na auto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i jeszcze jedno jak klikam na panel sterowania i klikam na dzwieki i urzadzenia klikam na zakladke dzwieki i urzadzenia audio tam mam wypisane urzadzenia klikam na jakies niby jet sprawne ale jak klikne na C-Media ac97 Audio Device to pisze ze nie moze uruchomic tego urzadzenia i jakis kod 10 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w menedżerze urządzeń masz wszystko OK ? Odinstaluj stery spróbuj zainstalować jeszcze raz. Jaki masz system. I jeszcze jedno; czy to jest pierwsze uruchomienie tej pyty, czy wcześniej ci komp juz chodził ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Windowsa XP na poczatku mialem P. Glowna Mercury Kobiana P4X400NDSX i Celerona 2.6 Ghz i zmienilem na ta plyte i Athlona 2500. Asrocka wsadzilem i potem tych kabelkow nic nie podlaczalem bo nie wiedzialem jak.A w menedżerze urządzeń przy AC97 jest taki wykrzyknik a sterowniki juz wiele razy instalowalem i odinstalowywalem ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze jak instalowalem stery jeszcze raz to podczas instalacji wyskoczyl napis ze wystapil jakis blad i nie bedzie mozna poprawnie kozystac z urzadzenia. Moze bedzie lepiej jak ja zrezygnuje z tej dzwiekowki zintegrowanej i kupie sobie jakas normalna wtedy chyba nie bedzie tych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi