Skocz do zawartości
mikus1

Mam problem z siecia domową

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem gdy miałem router wszystko chodzilo dobrze.

Tera połaczylem dwa komputery w siec. jeden jest podłaczony bezposrednio do internetu (system Xp), drugi(system ME) korzysta z inter. za posrednictwem tego pierwszego.

internet dzial dobrze, ale wszystko to po to robilem aby mozna bylo grac w gre online, niestety na xp chodzi gra na milenium nie,moze ktos wie dlaczego tak jest?.Gra sie łaczy, alw w pewnej chwili pokazuje sie Connected i dalej sie nic juz nie dzieje

Drugie dlaczego z xp widze katalogi udostepnine na Me, a odwrotnie nie widze.

trzecie jak bym chcial kupic router do neostrady to musi byc ADSL czy DSL bo nie mam pojecia co to za róznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Rozumiem ze CI sie zawiesza w momencie polaczenia???

No wlasnie co jest nie tak zawiesza sie ta gra czy czy poprostu gra dziala dalej ale nie masz polaczenia po prostu cie rozlancza.

2 Bo na XP ustawiasz inczej prawa dostepu do udostepninych katalogow, dyskow itp

Tutaj masz opis jak zrobic zeby dzialalo

3 Sama Neostrada to jest ADSL zgodnie z tym co podaje nasz kochany WAMPIR wiec router chyba rpowinien byc na adsl.

Wiecej powinienes znalesc na TYM FORUM

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy gdy łacze sie z gra pokazuje sie CONNECT naciskajac to wyskakuje coonecting, a nastepnie connected i tutaj gra sie zatrzymuje a powinna sie uaktualnic i powinny byc dostepne servery.

Po 10 minutach jak stoi na connected wychodzi do windowsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy gdy łacze sie z gra pokazuje sie CONNECT naciskajac to wyskakuje coonecting, a nastepnie connected i tutaj gra sie zatrzymuje a powinna sie uaktualnic i powinny byc dostepne servery.

Po 10 minutach jak stoi na connected wychodzi do windowsa

Zacznijmy od poczatku jaka to gra????

Nie wiem czemu tak masz ale jesli TCP/IP dzila (ida pingi i wogole) to nie powinno byc problemow. Masz moze jakiegos firewalla albo cos takiego???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jest to gra MUONLINE.

Na routerze bylo wszustko w porzadku.

Komputer xp ma bezposredni dostep do neostrady i adres ip przypisany na sztywno.

komputer z Me korzysta z internetu za posrednictwem tego pierwszego adres ip automatyczny.

Komp z xp widzi milenium

kopm z milenium nie widzi Xp

Internet dziala tylko ta gra sie nie chce łaczyc do konca.

firewalla wyłaczam zreszta wszystko wyłaczam z paska na jednym i na drugim i dalej kicha.

co do tego linku jak udostepnic katalogi pod Xp -robilem wg wskazówek dalej milenuim go nie widzi.

Próbowalem dzilelic neostrade Kerio WinRut nic z tego nie ma na ME neostrady.

wiec ja nie wiem co moge jeszcz zrobic.jak bys cos wymyslil daj znac

z góry dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nic nie wymyślisz

Nie da sie w jedną grę sieciową na Internecie pograc na jednym numerze IP.

Po prostu sie nie da. Też mam siec tak jak ty.

Jedyne rozwiązanie to router i ip masqing.

Chyba ze znajdziesz geniusza, któy ci powie jak zmieniac w przelocie nr ip, tak, by 2 kompy były identyfikowane osobno.

Na moj rozum tego sie nie da zrobic...sorry

Router z maskowaniem ip to jedyne rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zeby kopmpy sie nawzajem widziały musisz miec lan ip ustawiony na sztywno z jedną maską sieci. Np seria 192.168.1.1 i 255.255.255.0

i wyłączony net

Inaczej - nie działa

:)

wiem cos o tym, mam 2 kompy z xp na jednym kablowym łączu. Siec lokalnie to se spoko działa, ale jak sie do neta podłącze to 2 komp musi juz miec dynamiczny ip i wtedy lipa, lokalna nie działa. Czyli trza router.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer xp ma bezposredni dostep do neostrady i adres ip przypisany na sztywno.

komputer z Me korzysta z internetu za posrednictwem tego pierwszego adres ip automatyczny.

Komp z xp widzi milenium

kopm z milenium nie widzi Xp

Próbowalem dzilelic neostrade Kerio WinRut nic z tego nie ma na ME neostrady.

wiec ja nie wiem co moge jeszcz zrobic.jak bys cos wymyslil daj znac

z góry dzieki

A moze masz wlaczany firewall windowsowy i to ci sprawe komplikuje???

A zeby kopmpy sie nawzajem widziały musisz miec lan ip ustawiony na sztywno z jedną maską sieci. Np seria 192.168.1.1 i 255.255.255.0 

i wyłączony net

Bzdura netmoze byc wlaczony i tez sie beda widziec.

Jedna sieiciowka laczy kompa z internetem. IP dowolne maska podsieci i bramka domyslna tez. NA drugiej sieciowce jakies IP np 192.168.1.1 i maska podsieci np 255.255.255.0. na drugim kompie IP np 192.168.1.2

i maska podsieci 255.255.255.0. Utwozy to

nam siec o adresie 192.168.1.0. Obe karty laczymy kablem skrosowanym

w windowsie ustawiamy udostepnianie drugiej karty sieciowej. I mamy internet jak i lan na dwoch kompach. SAm tak kiedys mialem i wszystko spoko dzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz przeinstalowalem siec jeden komuputer widzi drugi i na odwrót,a ip moze byc sztywne lub domyslne.

oczywiscie na komputerze który udostepnia musi byc sztywne

a co do gry

to na routerze chodzilo bez problemu

teraz gdy mam w sieci na jednym chodzi na drugim nie

Ale mnie dziwi dlaczego nie chodzi na tym drugim. Nawet gdy na pierwszym nie gram. Moze problem tkwi nie w ip.

Jak byscie na cos wpadli to dajcie znac.

A firewall systemowy musi byc wyłączony inaczej net nie działa.

Ja mam modem sagem od neostrady i tylko to połaczenie jest udostepnione i net dzial.

sieciówek nie mam udostępnionych-zreszta nie wiem czy wogóle taka opcja istnieje

A jeszcze jedno czy na sagemie ip przez które sie łacze z internetem jest jedno dla obydwu komputerów?

A na routerze niby jak jest? dwa rózne, jesli router 4 portowy to 4 rózne?

Oświećcie mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi