Skocz do zawartości
bAterion

Praga -byliscie to podpowiedzcie

Rekomendowane odpowiedzi

wybieram sie z panna pozwiedzac, jutro ide po Paskala, ale jestem ciekawy waszych opinii na temat tego co warto tam obejrzec

jesli byliscie i znacie jakis fajny nocleg powiedzcie gdzie takowego szukac (raczej nie camping), jakies inne sugestie dot. poruszania sie, ciekawego lokalu itp... - walcie ze wszystkim

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do noclegu to nei wiem bo ja zawsze w szklarskiej porebie spalem a potem jechalem do prahi

a w prawdze hmmm starowke ktora jest olbrzymia i napewno ja nie zwiedzisz w jeden dzien...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge tyle powiedzieć jedynie, że Czesi są bardzo nieuprzejmi wobec Polaków. Np. jeżeli na stacji paliwowej zobaczą jakiś polaków to zamykają toalety i nie chcą dać klucza. W restauracji dosłownie rzucają talerzami na stół klienta, a na dodatek miałem przygodę że kłócili się ze mną w sprawie rachunku, że niby za coś nie zapłaciłem ale wszystko miałem uregulowane. Więc owszem krajobrazy są piękne, lecz zachowanie Czechów to skutecznie psuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym proponował Katedrę Św. Wita, Gotycką, (z zewnątrz robi niezłe wrażenie, jak staniesz tuz pod nią, ale wnętrze jest niedoopisania, jak oglądałeś Katedrę Bagińskiego, to mniej więcej taka wysoka jak tamta :) 8) ), która znajduje się za starym rynkiem, jak przejdziesz Stary Rynek z Ratuszm Staromiejskim i Most Karola. Wszystko znajduje się na Hradczanach, jakby co :)

No i nocne eskapady, to jest to :) Może być na Placu Wacława, nieźle wygląda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłem 2 lata temu i jest przyjemnie, zwłaszcza na Hradczanach. Co do "miłości" Czechów do Polaków: moim zdaniem nie jest tak źle, jak opisuje to maros..... Dużo gorzej, jeśli ktos wpadnie na "wspaniały" pomysł i powie, że jest Słowakiem..... Wtedy ma przej...ane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem na slowacji 3 lata temu w Bratislavie i Tatrach i tam ludzie sa bardzo uprzejmii, az sie zdziwilem, nie trzeba sie silic na zaden jezyk, bo po polsku kumaja wszystko, og bardzo mile wrazenie

czegos jeszcze nie powinienem przeoczyc juz tam bedac?

no i co z jakims fajnym noclegiem -dworzec odpada :)

wykupujecie na takie podroze ubezpieczenie? bedac u sasiadow z poludnia ostatnio mialem Euro<26 -teraz juz sie nie lapie, jest cos podobnego i czy warto w ogole?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź na http://pascal.onet.pl, tam w komentarzach do artykulow czesto oglasza sie ktos, kto ma lokal do uzyczenia (znajdz najpierw cos o Prade) i sa ciekawe informacje.

PRAGA JEST REWELACJA!!!

Szczegolnie polecam starowke (mnostwo rzeczy: Ratusz, Uniwerek, kosciol Husa itp. itd.) i Hrandczany (super widoki i fajne knajpy), a po drodze most Karola.

Co do języka, to najlepiej uzywac angielskiego ;).

UPDATE

O, od razu cos trafilem:

http://kwatery.onet.pl/14797,1,szczegol.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radosuaf - co do używania angielskiego.... Jak tam bylismy, poszliśmy coś zjeść do jakiej pizzerii. Wchodzy, oczywiście wszystko zamawiamy po angielsku, ale między sobą gadamy po polsku. Skończyliśmy, wychodzimy, a oni nam mówią: "Do widzenia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radosuaf - co do używania angielskiego.... Jak tam bylismy, poszliśmy coś zjeść do jakiej pizzerii. Wchodzy, oczywiście wszystko zamawiamy po angielsku, ale między sobą gadamy po polsku. Skończyliśmy, wychodzimy, a oni nam mówią: "Do widzenia".

ja tez potrafie powiedziec do widzenia w kilku jezykach, co nie znaczy ze jezdem lingwista i znam je wszystkie :P :D :lol:

dzieki za podpowiedzi i czekam na wiecej

a slyszeliscie o jakims campingu w centrum miatsta, podobno jest cos takiego nie opodal rzeki?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybieram sie z panna pozwiedzac, jutro ide po Paskala, ale jestem ciekawy waszych opinii na temat tego co warto tam obejrzec

jesli byliscie i znacie jakis fajny nocleg powiedzcie gdzie takowego szukac (raczej nie camping), jakies inne sugestie dot. poruszania sie, ciekawego lokalu itp... - walcie ze wszystkim

pozdro

hmm.. praga powiadasz.. ta pewnie po zachodniej czesci warszawy? :D wiesz co? ja bym zaczal od cmentarza brodnowskiego... i szedl powoli az doszedl bym do stadionu dziesieciolecia ;) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro

hmm.. praga powiadasz.. ta pewnie po zachodniej czesci warszawy? :D wiesz co? ja bym zaczal od cmentarza brodnowskiego... i szedl powoli az doszedl bym do stadionu dziesieciolecia ;) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wawa??- tam wakacje to jak za kare, nic by mnie tam nie sciagnelo :lol:

Arnie thx za podzielenie sie wrazeniami, ale ja tam tej rzeki wachac nie mam zamiaru, no chyba ze czuc ja nawet nad samym mostem 8O :? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez w Czechach mialem podobnie - zamawiamy zarelko po angielsku wszystko pieknie, patrzymy a do drugiego stolika siadaja wspoluczestnicy wycieczki i z tym samym kelnerem rozmawiaja po polsku :D. W Pradze bylem 2 lata temu, ale jakos nie za wiele zapamietalem - ta starowke fajna tam maja, ogolnie to miasto nie za bardzo mi sie podobalo :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, a powiedzcie ile trzeba tam pobyc by zobaczyc wszystko co warte jest tego by zobaczone było?? Planowalem caly pobyt na 5-6 dni ale nie wiem czy nie bedziemy sie nudzic juz 3go czy 4tego dnia.

A gdzie warto w OKOLICE PRAGI uderzyc :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci tylko radze pilnowac rzeczy, bo w Pradze takie zlodziejstwo, ze glowa mala (szczegolnie w metrze). Bylem kilka razy i za kazdym razem kogos z grupy obrabiali.

i zrob zapas musztardy :lol:

doceniam poczucie humoru i troske ale ja pytam, GDZIE SIE UDAC w PRADZE I POZA NIA :!: :!: ludzie litosci :evil: osobom ze stolicy tez juz uprzejmie dziekuje za pomoc...

dla niezorientowanych: mowimy tu o czeskiej Pradze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jedziesz autkiem to jest blisko do Wiednia, a to juz ciekawsze miasto

imho Praga jest na jeden dzien

mozna jeszcze w Czechach Brno zobaczyc, ale bez rewelacji

PS

Mieszkam 15 km od granicy czeskiej wiec wiem cos o tym...

jadymy pociagiem, a Wieden istotnie wart zwiedzenia- bylem tam wypadem niestety tylko na 1 dzien z Bratislavy

nie przesadzasz z tym jednym dniem na Prage? ja chce poczuc troche klimat tego miasta a nie expresem po moscie karola, cos tam jeszcze i zaliczone :D

moze faqtycznie 5 dni to przesada, wiec po 3 dniach pewnie bedziemy sie za czyms rozgladali i zastanawiam sie czym warto sie jeszcze zainteresowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak bede Czechow bronil. Mieszkam 10 km do granicy (Marcin skad jestes?) i nigdy mi sie nic zlego z ich strony nie przydarzylo, powiem wiecej, sa bardzo mili. Co do toalety, to pewnie powiedziales: "szukam toalety" no i przesadziles, bo szukac po czesku znaczy P_I_E_R_D_O_L_I_C.

(Przepraszam za ominięcie cenzury, ale jakby wyszło Ciach, to by nikt nie rozumiał o co chodzi :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na miejscu lepiej nie

bedziesz stratny i to mocno

Czesi lubia zarobic na turystach z Polski. W wielu miejscach mozna bez problemu placic zlotowkami, ale nie jest to oplacalne

Wymien kase w Polsce (na CK)

dzieki za rade, ale nie wiem czy u mnie dostane walute czeska

do granicy to ja mam blisko, ale ruskiej... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi