bAterion Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 wybieram sie z panna pozwiedzac, jutro ide po Paskala, ale jestem ciekawy waszych opinii na temat tego co warto tam obejrzec jesli byliscie i znacie jakis fajny nocleg powiedzcie gdzie takowego szukac (raczej nie camping), jakies inne sugestie dot. poruszania sie, ciekawego lokalu itp... - walcie ze wszystkim pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 hmm co do noclegu to nei wiem bo ja zawsze w szklarskiej porebie spalem a potem jechalem do prahi a w prawdze hmmm starowke ktora jest olbrzymia i napewno ja nie zwiedzisz w jeden dzien... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 bedziemy kilka dni wiec mam nadzieje ze wystarczy co do noclegu to myslałem o jakims miejscu z klimatem :) - macie propozycje?? ostatecznie moze byc schludny akademik bo nie jestem wybredny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maros Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Moge tyle powiedzieć jedynie, że Czesi są bardzo nieuprzejmi wobec Polaków. Np. jeżeli na stacji paliwowej zobaczą jakiś polaków to zamykają toalety i nie chcą dać klucza. W restauracji dosłownie rzucają talerzami na stół klienta, a na dodatek miałem przygodę że kłócili się ze mną w sprawie rachunku, że niby za coś nie zapłaciłem ale wszystko miałem uregulowane. Więc owszem krajobrazy są piękne, lecz zachowanie Czechów to skutecznie psuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Bylem z kumplem na stopa , salem na dworcu , ale hamy zamykaja go o godz 3 :( , ale i tak fajnie bylo , plecaki i dokumentu do showka , a pozniej kariszmata i spanko :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Ja bym proponował Katedrę Św. Wita, Gotycką, (z zewnątrz robi niezłe wrażenie, jak staniesz tuz pod nią, ale wnętrze jest niedoopisania, jak oglądałeś Katedrę Bagińskiego, to mniej więcej taka wysoka jak tamta :) 8) ), która znajduje się za starym rynkiem, jak przejdziesz Stary Rynek z Ratuszm Staromiejskim i Most Karola. Wszystko znajduje się na Hradczanach, jakby co :) No i nocne eskapady, to jest to :) Może być na Placu Wacława, nieźle wygląda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Ja byłem 2 lata temu i jest przyjemnie, zwłaszcza na Hradczanach. Co do "miłości" Czechów do Polaków: moim zdaniem nie jest tak źle, jak opisuje to maros..... Dużo gorzej, jeśli ktos wpadnie na "wspaniały" pomysł i powie, że jest Słowakiem..... Wtedy ma przej...ane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Bylem na slowacji 3 lata temu w Bratislavie i Tatrach i tam ludzie sa bardzo uprzejmii, az sie zdziwilem, nie trzeba sie silic na zaden jezyk, bo po polsku kumaja wszystko, og bardzo mile wrazenie czegos jeszcze nie powinienem przeoczyc juz tam bedac? no i co z jakims fajnym noclegiem -dworzec odpada :) wykupujecie na takie podroze ubezpieczenie? bedac u sasiadow z poludnia ostatnio mialem Euro<26 -teraz juz sie nie lapie, jest cos podobnego i czy warto w ogole? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Wejdź na http://pascal.onet.pl, tam w komentarzach do artykulow czesto oglasza sie ktos, kto ma lokal do uzyczenia (znajdz najpierw cos o Prade) i sa ciekawe informacje. PRAGA JEST REWELACJA!!! Szczegolnie polecam starowke (mnostwo rzeczy: Ratusz, Uniwerek, kosciol Husa itp. itd.) i Hrandczany (super widoki i fajne knajpy), a po drodze most Karola. Co do języka, to najlepiej uzywac angielskiego ;). UPDATE O, od razu cos trafilem: http://kwatery.onet.pl/14797,1,szczegol.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 radosuaf - co do używania angielskiego.... Jak tam bylismy, poszliśmy coś zjeść do jakiej pizzerii. Wchodzy, oczywiście wszystko zamawiamy po angielsku, ale między sobą gadamy po polsku. Skończyliśmy, wychodzimy, a oni nam mówią: "Do widzenia". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 radosuaf - co do używania angielskiego.... Jak tam bylismy, poszliśmy coś zjeść do jakiej pizzerii. Wchodzy, oczywiście wszystko zamawiamy po angielsku, ale między sobą gadamy po polsku. Skończyliśmy, wychodzimy, a oni nam mówią: "Do widzenia". ja tez potrafie powiedziec do widzenia w kilku jezykach, co nie znaczy ze jezdem lingwista i znam je wszystkie :P :D :lol: dzieki za podpowiedzi i czekam na wiecej a slyszeliscie o jakims campingu w centrum miatsta, podobno jest cos takiego nie opodal rzeki?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 wybieram sie z panna pozwiedzac, jutro ide po Paskala, ale jestem ciekawy waszych opinii na temat tego co warto tam obejrzec jesli byliscie i znacie jakis fajny nocleg powiedzcie gdzie takowego szukac (raczej nie camping), jakies inne sugestie dot. poruszania sie, ciekawego lokalu itp... - walcie ze wszystkim pozdro hmm.. praga powiadasz.. ta pewnie po zachodniej czesci warszawy? :D wiesz co? ja bym zaczal od cmentarza brodnowskiego... i szedl powoli az doszedl bym do stadionu dziesieciolecia ;) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 wybieram sie z panna pozwiedzac, jutro ide po Paskala, ale jestem ciekawy waszych opinii na temat tego co warto tam obejrzec jesli byliscie i znacie jakis fajny nocleg powiedzcie gdzie takowego szukac (raczej nie camping), jakies inne sugestie dot. poruszania sie, ciekawego lokalu itp... - walcie ze wszystkim pozdro hmm.. praga powiadasz.. ta pewnie po zachodniej czesci warszawy? :D wiesz co? ja bym zaczal od cmentarza brodnowskiego... i szedl powoli az doszedl bym do stadionu dziesieciolecia ;) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 hey neo raz starczy bylem tam w ubieglym roku powiem tyle ta zeka co jest pod mostem karola smierdzi gozej niz wisla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 hmm.. praga powiadasz.. ta pewnie po zachodniej czesci warszawy? :D wiesz co? ja bym zaczal od cmentarza brodnowskiego... i szedl powoli az doszedl bym do stadionu dziesieciolecia ;) :lol: wawa??- tam wakacje to jak za kare, nic by mnie tam nie sciagnelo :lol: Arnie thx za podzielenie sie wrazeniami, ale ja tam tej rzeki wachac nie mam zamiaru, no chyba ze czuc ja nawet nad samym mostem 8O :? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 radosuaf - co do używania angielskiego.... Jak tam bylismy, poszliśmy coś zjeść do jakiej pizzerii. Wchodzy, oczywiście wszystko zamawiamy po angielsku, ale między sobą gadamy po polsku. Skończyliśmy, wychodzimy, a oni nam mówią: "Do widzenia".Tez w Czechach mialem podobnie - zamawiamy zarelko po angielsku wszystko pieknie, patrzymy a do drugiego stolika siadaja wspoluczestnicy wycieczki i z tym samym kelnerem rozmawiaja po polsku :D. W Pradze bylem 2 lata temu, ale jakos nie za wiele zapamietalem - ta starowke fajna tam maja, ogolnie to miasto nie za bardzo mi sie podobalo :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Dobra, a powiedzcie ile trzeba tam pobyc by zobaczyc wszystko co warte jest tego by zobaczone było?? Planowalem caly pobyt na 5-6 dni ale nie wiem czy nie bedziemy sie nudzic juz 3go czy 4tego dnia. A gdzie warto w OKOLICE PRAGI uderzyc :?: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Ja mieszkam na Pradze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Ja Ci tylko radze pilnowac rzeczy, bo w Pradze takie zlodziejstwo, ze glowa mala (szczegolnie w metrze). Bylem kilka razy i za kazdym razem kogos z grupy obrabiali. i zrob zapas musztardy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Ja Ci tylko radze pilnowac rzeczy, bo w Pradze takie zlodziejstwo, ze glowa mala (szczegolnie w metrze). Bylem kilka razy i za kazdym razem kogos z grupy obrabiali. i zrob zapas musztardy :lol: doceniam poczucie humoru i troske ale ja pytam, GDZIE SIE UDAC w PRADZE I POZA NIA :!: :!: ludzie litosci :evil: osobom ze stolicy tez juz uprzejmie dziekuje za pomoc... dla niezorientowanych: mowimy tu o czeskiej Pradze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 jak jedziesz autkiem to jest blisko do Wiednia, a to juz ciekawsze miasto imho Praga jest na jeden dzien mozna jeszcze w Czechach Brno zobaczyc, ale bez rewelacji PS Mieszkam 15 km od granicy czeskiej wiec wiem cos o tym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Do Czech się nie jedzie zwiedzać tylko robić zapasy. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 jak jedziesz autkiem to jest blisko do Wiednia, a to juz ciekawsze miasto imho Praga jest na jeden dzien mozna jeszcze w Czechach Brno zobaczyc, ale bez rewelacji PS Mieszkam 15 km od granicy czeskiej wiec wiem cos o tym... jadymy pociagiem, a Wieden istotnie wart zwiedzenia- bylem tam wypadem niestety tylko na 1 dzien z Bratislavy nie przesadzasz z tym jednym dniem na Prage? ja chce poczuc troche klimat tego miasta a nie expresem po moscie karola, cos tam jeszcze i zaliczone :D moze faqtycznie 5 dni to przesada, wiec po 3 dniach pewnie bedziemy sie za czyms rozgladali i zastanawiam sie czym warto sie jeszcze zainteresowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Ja jednak bede Czechow bronil. Mieszkam 10 km do granicy (Marcin skad jestes?) i nigdy mi sie nic zlego z ich strony nie przydarzylo, powiem wiecej, sa bardzo mili. Co do toalety, to pewnie powiedziales: "szukam toalety" no i przesadziles, bo szukac po czesku znaczy P_I_E_R_D_O_L_I_C. (Przepraszam za ominięcie cenzury, ale jakby wyszło Ciach, to by nikt nie rozumiał o co chodzi :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 zawsze mozesz zwiedzi to miasto gdzie rumcajs mieszkal :) jak pamietam jakos niedaleko chyba jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 ...Marcin skad jestes?... Z Kotliny Kłodzkiej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 tzeba zamieniac złotowke na $$$ a moze ĆK przed wyjazdem, czy mozna to na miejscu zrobic bez problemu :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 na miejscu lepiej nie bedziesz stratny i to mocno Czesi lubia zarobic na turystach z Polski. W wielu miejscach mozna bez problemu placic zlotowkami, ale nie jest to oplacalne Wymien kase w Polsce (na CK) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 na miejscu lepiej nie bedziesz stratny i to mocno Czesi lubia zarobic na turystach z Polski. W wielu miejscach mozna bez problemu placic zlotowkami, ale nie jest to oplacalne Wymien kase w Polsce (na CK) dzieki za rade, ale nie wiem czy u mnie dostane walute czeska do granicy to ja mam blisko, ale ruskiej... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...