Skocz do zawartości
bladder_

Moj nowy zestaw - ocencie, doradzcie, pomozcie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Po 4 latach meczenia sie na p3 600Mhz, nonamowych ramach, przez jakis czas wiecznie dobrej rivietnt2 nadszedl najwyzszy czas na zmiany. Na dniach kupuje nowy sprzet i prosilbym abyscie mi conieco doradzili. Otoz tak po krotce przedstawia sie planowany config:

1. Procesor: AMD Athlon XP-M 2500+ Barton 435zl. Tu chyba juz na 100% zdecydowalem. Moze tylko ktos sie orientuje (z wlasnego doswiadczenia) czy w siriusie sprzedaja wzglednie dobre serie tego procka? Pytam, bo wlasnie tam planuje go kupic.

2. Plyta: ABIT NF7-S ver.2.0 469zl.

3. Pamieci: tutaj mam najwiekszy problem. Na poczatku bylem zdecydowany na twinmosy, ale biorac pod uwage, ze tyle shitowskich serii sie ujawnia wolalem zrezygnowac. Teraz waham sie:

GeIL DDR 512MB/400 Radiator PC3200 CL2,5 wieczysta gwarancja - 2x256 do Dual DDR 486zl albo drozsze:

GeIL DDR 512MB/400 PC3200 CL2 wieczysta gwarancja - 2x256 do Dual DDR 762zl albo jeszcze ostatecznie moglyby byc Kingstony:

Kingston HyperX DDR 2x 256MB PC-400 (KHX3200AK2/512) CL2 761zl albo ostatnie:

Kingston DDR 512MB/400 PC3200A HyperX CL2 wieczysta gwarancja 699zl. (w przyszlosci dokupienie identycznej kosci i zrobienie duala).

Ktore z tych 4 propozycji najlepiej beda wspoldzialac z podanym configiem? A moze jest jeszcze cos lepszego do tego configu w podobnej cenie?

4. Dysk: SEAGATE Barracuda 7200.7. 8mb cache 370zl

5. Nagrywarka: DVD +/- RW Lite-ON SOHW-812S 349 zł czy lepiej doplacic i miec z bajerem (nagrywanie plyt dwustronnych)?

6. Grafika: na razie zostawiam stara tzn. kupiona juz jakis czas temu: Radeon 9000Pro 128MB DDR vivo edition (jak kase zuzbierma to od razu kupuje cos innego). Myslscie, ze bardzo obnizy wydajnosc calego kompa?

7.Monitor: na pewno LCD, ale tutaj znowu mam metlik w glowie. Tyle ich jest, ze dokonac wyboru nie jest latwo. Czytalem wiele pochlebnych opini o 17" iiyama ProLite E431S 2555zl. Jednak jako ze nie jestem za bardzo zapalonym graczem, a w gry FPP gram sporadycznie nie wiem czy ten monitor bedzie dla mnie najlepszy. Wiecej czasu posiwecam np. filmom a z tym jak wyczytalem ten monitorek nie radzi sobie chyba juz tak dobrze (kat patrzenia). Doradzcie co wybrac wlasnie do filmow, multimediow, programow biurowych, no i do gier rowniez ale nie musi byc to czynnik decydujacy, choc takze wazny.

8. Obudowa: Matrix big tower 359zl.

9. zasilacz: Tagan 460W-449zl czy moze lepiej nie szalec i wziac wersje slabsza (329zl)

10. cooler na CPU: myslalem nad slynnym zalmanem CNPS ale fakt iz sa problemy z jego zainstalowaniem na plycie nf7-s i perspektywa tego iz w przyszlsoci chce montowac WC odciagnely mnie od niego. Jaki w maire dobry, w miare cichy i wydajny cooler pasujacy bez problemow na nf7-s?

11. mysz: optyczna, w maire niedroga najlepiej logitecha, pasujaca ksztaltem dla klawiatury Logitech Ultrax flat. Jaka radzicie?

Jezeli komus chcialo sie czytac moje wypociny to wielkie dzieki, a jezeli komus bedzie sie chcialo jeszcze odpoiwedziec to jeszcze wieksze dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o tego przyszłosciowego dulala to kiedy bys zamierzał kupi 2 kosc ?ja wlasnie jade na identycznym dualu (2x512 hyperx 3200),zadnych zastrzezen nie mam.Co do monitorow to raczej nie ejstem znawca ale chyba (nie bic) treaz sa wszytskie bardzo podobne gdybym ja mial kupowac nowy monito wział bym sobie sonego (nie wiem jak tam z jego parametrami),bo mi sie bardzo podoba ^^ http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10956

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko:

1. Weź wersje SL Abita, rózni się tylko tym, że nie ma w zestawie Seriella do podłączania dyków PATA na SATA, a róznica w cenie czasami jest duża.

2. Co do pamięci; ja bym spróbował się dogadać na testy pamięci w sklepie, lub poszukać kości Twinmos M-Tec e50b. Ja tak robiłem, jak kupowałem CPU - w 9 sklepach byłem, aż dostałem upragnionego JIUHB DLT3C :D.

Aha.. jeżeli chcesz coś brać na duala, to lepiej od razu weź sobie taki komplet. O dziwo, nie jest tak łatwo jak się wydaje z kompletowaniem kości do duala. Dla bezpieczeństwa brałbym od razu sparowane kości.

3. O ile się nie mylę, to nagrywarka DVD, którą posiadasz daje się zmodować na model nagrywający DL. Poszukaj wypowiedzi VIP`a na forum, on ostatnio takie cos sobie sprawił i modował.

4. Zasialcz możesz wziąć tańszy. Bez problemu ci styknie 360W.

5. Cooler: Spire Whisperrock IV. Dosyć cichy, wystarczy na 3200+ a nawet więcej.

Na LCD i myszach się nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7.Monitor: na pewno LCD ...  

Ja bym z kolei polecił NEC 1701 albo 71VM (z głośnikami - o ile konieczne) albo LG 1710(15)S.

Sa tańsze (jak się dobrze poszuka to można dostać za mniej niż 2 tys.) od iiyamy a parametrami w niczym nie ustępują:

czas rekacji, kontrast, jasność, kąty - to samo, więc po co płacić więcej?

gdybym ja mial kupowac nowy monito wział bym sobie sonego (nie wiem jak tam z jego parametrami),bo mi sie bardzo podoba  

Soniak rzeczywiście jest tłuściutki i ładny ale koszmarnie drogi - wg mnie nie warto - chyba że masz nadmiar kasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi