Th0m4S Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 no własnie czy jest jakas roznica w wydajnosci? bo teraz mam uklad zamkniety z mj1000 ale zaczynam dzis prace nad Big Tower at @ atx i niewiem czy planowac tam obieg zamkiniety czy otwarty zalezy mi na ciszy ale w sumie pompke w zamknietym tez mozna wyciszyc przez opatulenie jej w jakas gombke :) obieg zamkniety: + mobilnosc + mniej zajmuje + wydajnosc ? - napelnianie ukladu - jest glosniejszy bo woda wytlumia czesc drgan pompki obieg otwarty + latwosc napelniania + cichy - troche mniej mobilny - troche wiecej zajmuje napewno o czyms zapomnialem :) wiec czekam na wasze przemyslenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unitekk Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Cytuję gościa z allegro : " Układ niezatapialny, dlaczego ?? Na układ niezatapialny praktycznie nie działa siła przyciągania ziemskiego!!. Woda raz wypompowana na górę, swoją siłą spadku pomaga pompie przepchnąć ciecz w układzie. Dlatego układ zamknięty jest bardziej wydajny, mimo zastosowania pompy o tej samej (lub wiekszej wydajności). " aukcja: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28229960 Może jest w tym cos ??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 obieg zamkniety: + mobilnosc + mniej zajmuje + wydajnosc ? - napelnianie ukladu - jest glosniejszy bo woda wytlumia czesc drgan pompki obieg otwarty + latwosc napelniania + cichy - troche mniej mobilny - troche wiecej zajmuje primo: myslisz pojęcia - powyżej opisujesz schemat instalacji pompki zatopiona/niezatopiona, a nie otwartośc układu secundo: - woda, będąc mało ściśliwą, słabo tłumi drgania - różnica w wydajności minimalna (większość energii pompki to energia mechaniczna na przepychania cieczy, a NIE ogrzewanie wody samą pompką) - co do napełniania - ja mam (teraz, po modyfikacji) układ z NIEzatopioną pompką, a i tak mam niewielki rezerwuar łatwy do napełniania - moblilność ?? w obu wersjach miałem mobliny układ @unitekk ten tekst z allegro to czysty i NĘDZNY marketing - naprawde NIE stosujemy układów otwartych 8O :D (no moża za wyjątkiem rozwiązaniem typu bong / przysznic - był wątek spoory niedawno) a tak w ogóle: SZUKAJTA :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unitekk Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 hmmm, myśle że gościowi z allegro chodzi o to, że woda nie zatrzymuje sie w zbiorniku wyrównawczym. Pompka pompuje wodę poruszającą sie, a nie stojącą, gdy zasysa ją z zbiornika, przez co jest jest łatwiej...chyba ;-) Poprawcie mnie jeżeli sie mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Cytuję gościa z allegro : " Układ niezatapialny, dlaczego ?? Na układ niezatapialny praktycznie nie działa siła przyciągania ziemskiego!!. Woda raz wypompowana na górę, swoją siłą spadku pomaga pompie przepchnąć ciecz w układzie. Dlatego układ zamknięty jest bardziej wydajny, mimo zastosowania pompy o tej samej (lub wiekszej wydajności). " aukcja: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28229960 Może jest w tym cos ??!! Może i coś w tym jest, ale nic sensownego. :lol: Układ otwarty można zastosować tylko przy chłodzeniu ciekłym azotem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 hmmm, myśle że gościowi z allegro chodzi o to, że woda nie zatrzymuje sie w zbiorniku wyrównawczym. Pompka pompuje wodę poruszającą sie, a nie stojącą, gdy zasysa ją z zbiornika, przez co jest jest łatwiej...chyba ;-) Poprawcie mnie jeżeli sie mylę. Mylisz sie, a raczej za bardzo sie placzesz w temacie. Zapamietaj slowa CthulpiSS'a, bo bardzo dobrze i krotko opisal sprawe ukladow otwartych i zamknietych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...