pablisim Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Witam, posiadam płytę Soltek 75FRN2-L ze zintegrowaną kartą sieciową. Dokonałem aktualizacji biosu z wersji 1.6L na wersję 1.9L. Po aktualizacji wystąpił problem z ustawieniami karty sieciowej pod Win XP. Na początku myślałem, że to wina biosu i postanowiłem wgrać starszę wersję 1.7L. Po załadowaniu tej wersji, problem z ustawieniami karty był ten sam. W związku z tym powróciłem do pierwotnej wersji biosu 1.6L. Problem z kartą sieciową z początku nie ustepował do momentu, iż okazało się że to nie wina biosu a poprostu ustawień samej karty pod XP. Po odkryciu o co chodzi z samą kartą sieciową i uświadomieniu, iż tu nie chodzi o bios postanowiłem ponownie wgrać wersję 1.9L. Podczas ponownej aktualizacji programem AWDFLASH z wersji 1.6L na 1.9L wyświetlił się komunikat, iż aktualizacja nie jest możliwa z powodu włączonej ochrony flasha przed zapisem. W komunikacie była rada o wyłączenie ochrony zapisu odpowiednią zworką na płycie. Jednakże takiej zworki na tej płycie nie ma. Poza tym przy poprzednich aktualizacjach ten problem nie występował. Sprawdziłem także w samym biosie, iż nie ma w nim opcji ochrony zapisu (albo takowa umknęła mojej uwadze). Bardzo proszę o radę co powinienem zrobić aby zaktualizować bios. Może zastosować inną wersję AWDFLASH???? Pozdr., PB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...