Skocz do zawartości
blaser

Dialog 1 Mbit/s za 99 zl

Rekomendowane odpowiedzi

chyba nie za szybko .

z tego co wiem to chyba ograniczyli troche inwestycje .

a wejscie do wawy to na pewno duza inwestycja .

nie mowiac ze juz pewno jakas alternatywa dla tpsy jest w wawie.

wiec dialogowi sie nie spieszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio byl nawet artykul na jednym z Linuksowych portali o internecie w Japonii

pisalo tam ze sposrod 10 najwiekszych dostawcos internetu znalazly sie tylko dwie firmy spoza Japonii

jedna z Holandii i jedna ze Szwecji, co do Holandii to nie wiem jakie tam sa ceny, ale kiedys pisali

ze w Szwecji firma Bostream ma lacza 27 Mbit/s w cenie ~60zl na polskie

wracajac do Japonii w artykule napisali ze 100 Kbit w przeliczeniu na polskie kosztuje 0,33 zl

a wiec ja za swoje lacze placilbym 0,66 zl a nie 85,60 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie zadzowniłem do Dialogu. No i czar dla mnie prysł :evil: Niestety w zasięgu central są w Łodzi objęte jedynie większe ulice centrum miasta. Wszystko co trzy przecznice od Piotrkowskiej niestyty musi czekać. W zasięgu są równiez niektóre części Widzewa i Retkini. A na moich Dołach....nadal doły. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio byl nawet artykul na jednym z Linuksowych portali o internecie w Japonii

pisalo tam ze sposrod 10 najwiekszych dostawcos internetu znalazly sie tylko dwie firmy spoza Japonii

jedna z Holandii i jedna ze Szwecji, co do Holandii to nie wiem jakie tam sa ceny, ale kiedys pisali

wracajac do Japonii w artykule napisali ze 100 Kbit w przeliczeniu na polskie kosztuje 0,33 zl  

A w Sierra Leone sredni dzienny dochod wynosi 1$ i brakuje szczepionek na grype i wiele innych.

Takie linuksowe portale to powinni zamykac bo sieja herezje i zanizaja poziom wyksztalcenia... :?

Jak chcesz uzywac sformulowan "placilbym" to poprostu sie wyprowadz do Szwecji czy Japonii, bo inaczej to nie ma sensu, zanim to zrobisz zorientuj sie jednak np w cenach mieszkan w Japonii, najwyzsze na swiecie, srednia miesieczna na kompletnych zadupiach w Tokio za samo mieszkanie (bez gazu pradu itd) to 2000-5000 zlotych w centrum za lepsze i bardziej luksusowe mieszkania ceny sa od 10.000 zl/mies

Tez pisali o tym na linuksowym portaliku???

Tu masz pare linkow moze sie zdecydujesz na jakies przytulne mieszkanko ze 100 mbitami gratis! :P

http://www.cozyhouse.net/tokyoguesthouse.html

http://www.create-souken.com/

http://www.kyoto.zaq.ne.jp/greenpeace/

Jen około 3,28 zł za 100 jenow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Bostream jest popularny na Hubach DC++ :) Ale w samej Szwecji nie wszyscy moga sobie zalorzyc Bostream, jest on tak dostepny u Vikingow jak u nas Dialog czy ACN wiec nie ma co go porownywac do telekomuny.

Net w zasadzie jest tani (i "szybki") w przeliczeniu na zlotowki za oceanem atlantyckim oraz na dalekim wschodzie (np: japonia), w Europie tych wiekszych providerow ceny nie powalaja juz na kolana :) (patrz Niemcy - Telekom oraz ceny np: chello na zachodzie - podobne do naszych ale i limity maja niektorzy jeszcze mniejsze :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w Sierra Leone sredni dzienny dochod wynosi 1$ i brakuje szczepionek na grype i wiele innych.

Takie linuksowe portale to powinni zamykac bo sieja herezje i zanizaja poziom wyksztalcenia... :?

Jak chcesz uzywac sformulowan "placilbym" to poprostu sie wyprowadz do Szwecji czy Japonii, bo inaczej to nie ma sensu, zanim to zrobisz zorientuj sie jednak np w cenach mieszkan w Japonii, najwyzsze na swiecie, srednia miesieczna na kompletnych zadupiach w Tokio za samo mieszkanie (bez gazu pradu itd) to 2000-5000 zlotych w centrum za lepsze i bardziej luksusowe mieszkania ceny sa od 10.000 zl/mies

Tez pisali o tym na linuksowym portaliku???

Tu masz pare linkow moze sie zdecydujesz na jakies przytulne mieszkanko ze 100 mbitami gratis! :P

http://www.cozyhouse.net/tokyoguesthouse.html

http://www.create-souken.com/

http://www.kyoto.zaq.ne.jp/greenpeace/

Jen około 3,28 zł za 100 jenow

Ostatnio widziałem w TV jak licytowali miejsca na cmentarzu w centrum, ceny po kilkaset tys. $$$ bo tam nigdzie miejsca nie ma. Wyobraź sobie, że mieszkasz w bloku i masz 1 mln sąsiadów a na twoim osiedlu mieszka 4 mln osób. Poza tym oni pracują kilkanaście godzin dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bostream oferuje nastepujące wersje:

istream (praktycznie caly kraj)

do 512 kbit (UL:?) 298 kr/mies

xstream (dostepny w kilkudziesieciu wiekszych miastach)

do 2,5 mbit 449 kr/mies (UL:do 0.8 mbit/s)

scream lite (na terenie miast Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Helsingborg, Umeå, Jönköping och Linköping)

do 256 kbit 198 kr/mies (UL:do 64 kbit/s)

do 512 kbit 248 kr/mies (UL:do 128 kbit/s)

do 1024 kbit 298 kr/mies (UL:do 256 kbit/s)

scream (na terenie miast Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Helsingborg, Umeå, Jönköping och Linköping)

do 26 mbit 398 kr/mies

Jako VDSL jest to 26 mbit/s jako ADSL jest to DL:do 8 mbit/s, UL:0.8 mbit/s

Z informacji na stronie wynika, ze obecnie 3.7 mln klientow Bostream'u posiada 0.5 mbita (ogolnodostepny), 1.7 mln 2.5 mbita, 800 tys. 256/512/1024 kbit w wymienionych miastach oraz kolejne 800 tys 26 mbit (8 mbit ADSL) w tych samych miastach, jak więc widac olbrzymia wiekszosc szwedow ma nadal 512 kbitow.

Telia oferuje:

Telia Bredband 250

DL:do 250 kbit/s, UL:do 64 kbit/s, 279 kr/mies

Telia Bredband 500

DL:do 500 kbit/s, UL:do 400 kbit/s, 339 kr/mies

Telia Bredband 2000

DL:do 2000 kbit/s, UL:do 400 kbit/s, 419 kr/mies

Telia Bredband 8000

DL:do 8 mbit/s, UL:do 800 kbit/s, 449 kr/mies

Telia Bredband 10 Mbit (dostepna w nielicznych regionach)

Symetryczne 10 mbit DL/UL:do 10 mbit/s, 449 kr/mies

Dla porownania niemiecki Telekom oferuje:

T-DSL 1000

DL:do 1024 kbit/s, UL:do 128 kbit/s, 16.99 EUR/mies

T-DSL 2000

DL:do 2048 kbit/s, UL:do 192 kbit/s, 19.99 EUR/mies

T-DSL 3000

DL:do 3072 kbit/s, UL:do 384 kbit/s, 24.99 EUR/mies

Zwroccie uwage zwlaszcza na niskie wartosci Uploadu (za dodatkową oplata mozna je zwiekszyc w T-DSL 2000 do 384 kbit/s i w T-DSL 3000 do 512 kbit/s )

Tak wiec neo jako ogolnodostepne z DL:640 kbit/s UL:192 kbit/s nie jest wcale takie zle. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niema jak dialog.....byłem użytkownikiem tpsa i doszlem do wniosku, że w TPSA nic załatwić się nieda....usługe zamówiłem w ciągu 5 minut pod TeleCentrum, a na uruchomienie mieli 6 godzin....spox firma.

A co do Dialnet DSL 1MB/s to chyba tańszej usługi niema....tylko, że jedyna wadą jest "ograniczenia techniczne" :)

Net w dialogu nawet na modemie spox chodzi:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec neo jako ogolnodostepne z DL:640 kbit/s UL:192 kbit/s nie jest wcale takie zle.  :D

Takie ogólnodostępne neo to niech se wsadzą w ******** bo jakoś u mnie nie ma możliwości założenia tego szajsu ;).

Jak była ta promocja próbna na 1 miech to powiedzieli że założą... a jak po modem poszedłem to powiedzieli że nie ma możliwości technicznych :lol:.

Dlatego zostaje przy moim radiu które śmiga aż miło :). Strony mi sie w 1sek ładują.

A po drugie w usłudze DSL zawsze wartość UP/DN jest prawie w takim samym stosunku(4:1)... To normalne bo to łącza asymetryczne i nigdy nie będzie większych. Max na łączu DSL można osiągnąć 8mbits DN i 2mbits UP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi