Skocz do zawartości
tazikk

Dlaczego nie idzie wyżej ???

Rekomendowane odpowiedzi

Moja konfiguracja kompa jest przedstawiona poniżej. Kręce go na Athlona 1800+ kręcę na 2400+ (12*166) i 3D Marka 2001 przechodzi bez problemów ( ok. 8000 punktów - mało, ale to inna sprawa ), więc jest stabilny (po teście mam temp ok 37 stopni ). Jeśli tak jest to dlaczego nie mogę wyżej podnieść??? Jak daje na 13 mnożnik to sie komp nie włącza :( . Aha, bym zapomniał. Athlon Thoroughbred B czyli powinien isc wyzej a płyta główna tez dobra (chyba :) ). Da sie wyżej ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem napięcie 1.65V do tego 12*166 no i wyszedł mi Athlon 2400+ :) ale jak dałem wyżej tzn mnożnik na 12,5 to wyszło 2600+ i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ze sie Windows sieknal. Uruchomił sie normalnie a tu nagle ( tuż po uruchomieniu ) "blue screen" :) . Wróciłem do 2400+ i poscilem 3D Marka 2001 na godzine (looping) i zadnych błędów. Stabilnie. Temp niecałe 50, ale to w koncu 1700 RPM :) . Ogólnie zadnych zastrzezen ale chce wyzej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem napięcie 1.65V do tego 12*166 no i wyszedł mi Athlon 2400+ :) ale jak dałem wyżej tzn mnożnik na 12,5 to wyszło 2600+ i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ze sie Windows sieknal. Uruchomił sie normalnie a tu nagle ( tuż po uruchomieniu ) "blue screen" :) .  Wróciłem do 2400+ i poscilem 3D Marka 2001 na godzine (looping) i zadnych błędów. Stabilnie. Temp niecałe 50, ale to w koncu 1700 RPM :) . Ogólnie zadnych zastrzezen ale chce wyzej  :D

to jak pisalem daj 1,7V itd w gore nie przekaraczaj tylk o1,85V pamietaj ze zwiekszeni napicie o 0,05V to kilka stopni C wiecej a czym wyzsza emp tym proc moze bardziej sie wieszac wiec pilnuj tego wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o ten przełącznik 1/4 i 1/5. O co tu chodzi. Jak sprawdzic czy moja płyta to posiada ? Jeśli tego nie mam to moze zbyt duze zwiekszanie magistrali moze uszkodzic podzespoly kompa ? Moja płyta to SOLTEK KT600RL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc procesowów s serii t-bred do 2100+ mają zablokowany mnoznik do 12,5 i wszystko jasne 13 nie da sie ustawić bo najprawdopodobniej mnoznik automatycznie przestawi sie na domyslny. Mozna to ominąć przecinająć lub przepalając odpowiedni mostek zdaje sie ten pod L1 pierwszy z lewej dokladnie nie pamietam ale sie odezwe wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwila sprawdzalem kompa programe AIDA i wyszlo ze mam 2000 MHz ale przy ustawieniu 6*333 . To jest troche smieszne bo ja w BIOSie ustawialem 12*166

Aida nie pokazuje magistrali rzeczywistej tylko efektywna (DDR) - gdy masz FSB 166 ona pokazuje 333, gdy FSB 200 ona 400 itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o ten przełącznik 1/4 i 1/5. O co tu chodzi. Jak sprawdzic czy moja płyta to posiada ?

Chodzi o tzw. dzielnik dla szyny pci. Jest ona taktowana (standardowo) 33MHz. Dzielnik powoduje, że m.in. pci jest właściwie taktowane: 1/5 x fsb (166MHz) = 33MHz (w twoim wypadku). Twoja płyta go na pewno posiada. Jeżeli nie ma takiej opcji w biosie, to jest on ustawiany automatycznie i przy 166MHz fsb będziesz miał na pewno 1/5. Jeśli nie (np. jest do tego oddzielna opcja w biosie lub zworki na płycie) to ustaw go na 1/5. Powinieneś spróbować ustawienia 12,5x166 przy napięciu 1,7V jaśli chcesz kręcić dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi