Skocz do zawartości
Gość

Duron 1300mhz (morgan) czy da się odblokować w nim mnożnik.

Rekomendowane odpowiedzi

Yo

Postanowiłem w moim duronie 1300mhz (morgan) odblokować mnożnik, wybrałem metodę ołówkową. Jak pomyślałem tak zrobiłem a więc połączyłem ołówkiem wszystkie mostki L1 następnie zakleiłem mostki taśmą bezbarwną. Wszystko zmontowałem i odbaliłem kompa. Komp odbalił :D (radaość że procka nie zepsułem). Potem jeszcze raz wyłączyłem kompa i ustawiłem zworki tak aby mnożnik wynosił 10x.

Odpaliłem kompa naszczęście zadziałał ale niestety mnożnik się nie zmienił nadal jest 13x.

I tutaj pojawia się pytanie:

:arrow: Czy zrobiłem coś nie tak (np: źle połączyłem mostki, użyłem złego ołówka a użyłem HB itp.)

:arrow: A może poprostu w morgan ma na stałe zablokowany mnożnik i nic tego nie zmieni.

Z góry wielkie THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem zmniejszyć mnożnik do 10x i puścić go na 133mhz a może nawet i na 9x166mhz.

Tylko powtarzam pytanie czy morganowi można ściągnąć mnożnik jeżeli tak to oznacza że źle połączyłem mostki.

P.S. Jaki ołówek jest najlebszy do łączenia mostków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójrz tylko na schemat, który Ci wrzuciłem... Najwyraźniej źle połączyłeś mostki. Najlepszy do tego jest lakier elektroprzewodzący (np. taki - http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=7435 - można kupić przez net, albo w siedzibie firmy - Warszawa, ul. Burleska 9, może jeszcze gdzieś, w sumie to się nie rozglądałem za bardzo...). A jak ołówek, to najlepiej 2B Schwanna (wiem z własnego doświadczenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, 2B Schwann Stabilo :D.

A jaką masz płytę główną?

U mnie na AK32A mimo połączenia mostków mnożnik się nie zmienia...

Ja mam asrocka k7s8x r3.0 więc jeżeli uda mi się dobrze połaczyć mostki to ze zmianą mnożnika nie powinno być problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja p******le :x

Właśnie ponownie połączyłem mostki i to dobrze połaczyłem ale gdy zmniejsze mnożnik to komp wogule nie wstaje a gdy go zwiększe to mnożnik się nie zmienia nadal pozostaje 13x. I co gorsza na toms'sie opisany został identyczny problem przeczytajcie to http://pl.tomshardware.com/cpu/20020121/du...ron1300-03.html :cry:. O ludzie ale jestem zły może jest jakiś inny sposób na zmianę mnożnika może drut-mod a może coś innego albo poprostu mam mnożnik zablokowany na stałe.

Ludzie POMOCY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi