Skocz do zawartości
BENITO

Chcę schłodzić palomino poniżej 50 stopni, czy dam radę?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie,

pamiętacie że wcześniej kupiłem jakiś badziewny blok z allegro aluminiowo miedziany.

Teraz wiem, że nadajeje się jedynie na nb.

Garfield^ obiecał dostarczyć mi bloczek Storm (ten wiercony od Mate'a 3 rzędy kanałów razem około 23) z zapinką.

Pompa aqualel 650 zatoppiona w zbiorniku 2,3 litra.

Węże 12mm zewnętrza/10mm wewnętrzna.

Nagrzewnica od żuka/nysy mosiężna z miedzianymi finami.

Na nagrzewnicy papst 12x12 pod 220v

Około 3 litrów wody destylowanej +40ml COPALA w całym układzie.

Palominka z podpisu Szczytowo wydziela 98W według moich obliczeń. Chcę ją wyżej puścić. Na płycie mam regulacje w biosie do 2,4 V więc poszaleję jak zbię temperaturę.

Sugestie, porady mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na mysli 50 stopni w stresie czy idle? Jesli stres, to niestety nie wierze ze Ci sie uda... 98W to juz dosc spory piecyk, a jak jeszcze chcesz go skrecic mocniej, no nie wiem... Moj duron puszczony na 2520 mial jakos kolo 100W wlasnie i w stresie przekraczal troche 50 stopni, ale w idle mialem 46 :)

Oczywiscie wszystkie temperaturki nalezy traktowac z przymruzeniem oka bo nadal nie dorobilem sie zewnetrznego czujnika... Tak czy siak, powodzenia! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Właśnie,

pamiętacie że wcześniej kupiłem jakiś badziewny blok z allegro aluminiowo miedziany.

Teraz wiem, że nadajeje się jedynie na nb.

Garfield^ obiecał dostarczyć mi bloczek Storm (ten wiercony od Mate'a 3 rzędy kanałów razem około 23) z zapinką.

Pompa aqualel 650 zatoppiona w zbiorniku 2,3 litra.

Węże 12mm zewnętrza/10mm wewnętrzna.

Nagrzewnica od żuka/nysy mosiężna z miedzianymi finami.

Na nagrzewnicy papst 12x12 pod 220v

Około 3 litrów wody destylowanej +40ml COPALA w całym układzie.

Palominka z podpisu Szczytowo wydziela 98W według moich obliczeń. Chcę ją wyżej puścić. Na płycie mam regulacje w biosie do 2,4 V więc poszaleję jak zbię temperaturę.

Sugestie, porady mile widziane.

jednak czy taki blok nie jest wrecz idealny , do jakiegos solidnego ogniwa , i temperaturki bede napewno nizsze niz 50 , tylko pozadne ogniwko i zasilaczyk do niego :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eq4ever-> mam na myśli stress bo w idle to nie sztuka.

czarodziej007-> Dlatego zdecydowałem się na blok wiercony ponieważ ma dużo większą powierzchnię oddawania ciepła, co przy takiej mocy jest niezbędne. Z tego co wiem to storm ma najwięszą powierzchnię oddawania ciepła z wszystkich bloczków jakie znam.

Druga sprawa to to że ten miedziano aluminioy bloczek pójdzie do sprzedania i nie będzie w układzie. Poza tym mam COPALA w wodzie żeby korozji nie było

Pietia(lania) za ogniwko o mocy około 150W(bo takie musiałbym założyć) to bym zbankrutował

+ do tego zasilacz, to mnie raczej nie interesuje. Bo na kasie nie śpię. No chyba że chcesz się dołożyć do projektu.. ;)

Pozdro all.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś założyłem tego storma. NIESTETY nie dałem rady Na stormie i tym aqualelu mam 61 stopni stress po 1 godzinie CPU stability testu w ten upał. ALe się nie poddam. Palomino strzeż się !!!!!!!!!!!!!

BTW

Kto ma PELTA 150 W?

Bo mnie desperacja ogarnia.

Najpierw może zmienię pompę może na tego atmana 1000l/h uzbieram.

W sumie to moje WC jest o 11 stopni lepsze niż X-DREAM na full obrotach, a to już postęp, bo różnica w decybelach ogromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm,

masz już spadek temperatury o 11 stopni, chcesz jeszcze 11 ?

w sumie 22 stopnie mniej niż na powietrzu ?

cóż... trzymam kciuki - ale sądzę że aby pelt był wystarczająco chłodzony musiałbyś obniżyć dodatkowo temperaturę wody.

może dodatkowa chłodnica _równloegle_ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pelt 216W lub 267W ,do tego trafo 300W i mozliwosc shlodzenia 150W do temp 70C i masz 40C na procu

ale koszt bedzie ogromny

popracuj lepiej nad zbiciem temp wody w tym co masz i zmien blok na jakiegos Prison'a -bedzie znacznie taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie najkorzystniej będzie dostawić jakiś wiatrak do nagrzewniczki. Mama nadzieję że znajdę takiego samego papsta jak mam, to fajnie by było.

Tak BTW

KGB procka mam 98 W więc Potrzebował bym Pelta około 150 W a nie prawie 300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

KGB procka mam 98 W więc Potrzebował bym Pelta około 150 W a nie prawie 300.

Peltow 150W jeszcze nie widzialem a 216W za 110pln

Misiu15go

czytaj cala wypowiedz a niepatrz tylko na moc Pelta (nakieruje cie -> popatrz na temp o jakich napisalem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

palomino nie wykręcisz wiecej niz 2200 ... szkoda zdrowia i kasy na petliera 200w ... lepiej kup nowy procek w tech. 0.13 to poszalejesz.

Ja na bloku od mate ( wiercony jeden z pierwszych teraz sprzedaje go po 50 zł ) na palomino 1800 mialem 43 stopnie ... a z 74W petlierem spadala do 20-25 stopni.

( i to na płycie dwuprocesorowej z dwoma prockami)

Moze zapinke do bloku masz słabo dociśniętą ... ??

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja palomino nie chcę zarzynać. Zostawiam na razie ten proc żeby maksymalnie dopracować moje wc. Potem w miarę możliwości przeskoczę na jakiegoś modowalnego durnia, albo nawet bartka.

Tak z tym Peltierem to chciałem się tylko dokształcić teoretycznie. Wiedzy nigdy dość. Na razie na takie eksperymenty kasy nie mam.

Dzięki za wszystkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja palomino nie chcę zarzynać. Zostawiam na razie ten proc żeby maksymalnie dopracować moje wc. Potem w miarę możliwości przeskoczę na jakiegoś modowalnego durnia, albo nawet bartka.

Tak z tym Peltierem to chciałem się tylko dokształcić teoretycznie. Wiedzy nigdy dość. Na razie na takie eksperymenty kasy nie mam.

Dzięki za wszystkie porady.

teraz peltiery są tanie coś koło 50zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie takiego widziałeś za 50 zł. Jeszcz do tego zaj...sty zasilacz trza by było przynajmniej te 25 A musiałby mieć jak nie więcej.

Z obłożeniem socketa jakoś bym sobie poradził. Zwłaszcza, że ten bloczek stom jest bardzo foremny.

ale dla mnie to i tak kupa kasy.

BTW

BLok jest bardzo dobrze dociśnięty, aż zapinka się wygina. Ale jeszcze nad tym popracuję, bo nie mogę go podłanczać zapiętego tylko już z nasadzonymi rurkami, bo straszni dużo siły wymaga nałożenie tych węży, ale przynajmniej mam pewność, że się nic nie rozszczelni. Dlatego bardzo niewygodnie się ten blok mi zakłada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gdzie takiego  widziałeś za 50 zł. Jeszcz do tego zaj...sty zasilacz trza by było przynajmniej te 25 A musiałby mieć jak nie więcej.  

Z obłożeniem socketa jakoś bym sobie poradził. Zwłaszcza, że ten bloczek stom jest bardzo foremny.  

ale dla mnie to i tak kupa kasy.

BTW

BLok jest bardzo dobrze dociśnięty, aż zapinka się wygina. Ale jeszcze nad tym popracuję, bo nie mogę go podłanczać zapiętego tylko już z nasadzonymi rurkami, bo straszni dużo siły wymaga nałożenie tych węży, ale przynajmniej mam pewność, że się nic nie rozszczelni. Dlatego bardzo niewygodnie się ten blok mi zakłada.

za 50 zł są na allegro ale 89w ... w zupełności starczą ci do nauki ze gra nie warta jest świeczki ... zasilacz można tanio zrobic z transformatora toroidalnego ... też czasami mozna znaleść na pół cenny na allegro :-)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi