jamniol Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Mam obecnie takiego kompa. Duron 850 ( chodzi na 7,5x133 = 1000) 386mb ramu 133mhz Sdram, dysk 80gb 8mb pamieci, plyta soltek 75kav. AGP 4x. chciałbym zmienic sobie grafike. Czy gf 4 TI pójdzie mi z pełną mocą? Czy taka karta wystarczy na wiekszosc gier, niekonicznie w best quality, cos typu unreal 2 . A moze jeszcze leprza karta by tam poszła ? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Nie ma sensu ładować do tego procka mocniejszej karty, zresztą i tak w tym duecie to procesor będzie wąskim gardłem. Generalnie nawet nowe gierki powinny dobrze działać na tej grafice, oczywiście pamiętając o ograniczeniach procesora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 No cóż... Będzie się marnował ten Gf w twoim konfigu. Jeżeli wymieniłbyś procka (na jakiegoś athlona 2000XP na przykład) za jakieś pół roku, to śmiało bierz tego Gf 4. Ale jak chcesz tylko zmienić grafę, a procka/płytę za rok lub jeszcze później, to się Gf zmarnuje tylko. Wtedy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Gf 3 lub R8500/9100 (zależnie od preferencji :) ), ewentualnie R9000/9200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamniol Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 zakładajac ze zmienie takze procesor, cos w poblizu althona 200xp , czy wtedy pamięć nie bedzie waskim gardłem? Bo wtedy trzeba by zmieniac takze plyte, a to nie wchodzi juz w grę. Procesor raczej kupilbym nieco slabszy i go podkrecil. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 W pewnym stopniu, także pamięć będzie ograniczać wydajność procesora. Niestety gry są tym zastosowaniem, gdzie właśnie wpływ pamięci jest duży. Ale nawet na SDRach z Antkiem 2000+ powinno już być OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Pamięć będzie wąskim gardłem, ale różnica w wydajności między twoją platformą a inną opartą na pamięciach DDR nie będzie aż taka duża. Z doświadczenia wiem, że jest to jakieś 10-15% np. w 3dmark`u. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Spokojnie bież tego GF (a nawet coś z dx9 np. r9500) nie będzie się aż tak marnować, choć wiadomo rekordów nie będzie. W grach różnie bo są takie, które bardziej zależą od proca a inne znowu od grafy, ale przy 1ghz (133fsb) nie będzie teraz z niczym problemu (przy rozsądnych ustawieniach). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...