Kamcio Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Witam No juz nie wiem gdzie na jakie dzialy to pytanie kierowac: Mam 2 kompy, na obydwu jest win XP mam 2 sieciowki polaczone kablem, info na 2 kompac wyskakuje, ze kabel sieciowy odlaczony. JAk ma wszystko skonfigurowac zeby dzialalo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Pogrzebalem, pogrzebalem i chyba znalazlem tzn. na jednym kompie utowrzylem HOSTA na drugim GOŚĆ i z goscia daje polacz to zatrzymuje mi sie na "weryfikowanie użytkownika i hasła" i następnie wyswietla sie błąd 721: Komputer zdalny nie odpowiedzial. Co mam robic :?: :roll: edit: zauwazylem, ze taka sama informacja wyswietla sie nawet jak odepne kabel od sieciowki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Borys Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Jaki masz ten kabel normalny czy skrosowany. Jakie masz ustawione IP ??? Pingi ida ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Jaki masz ten kabel normalny czy skrosowany. Jakie masz ustawione IP ??? Pingi ida ??? 1. chyba normalny (skrosowany - nawet nie wiem za bardzo jak wyglada) 2. nie mam IP ustawione (a po co mam to ustawiac, ja nie chce internetu) 3. - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 nio to musisz miec kabel skrosowany zeby 2 kompy sie widzialy, jak krosowac to masz tutaj - http://forum.msstudio.com.pl/laczenie_komp...20(kabel%20UTP) chodzi w tym po prostu, ze na jednej wtyczce masz ] # 1 - Biało-Pomarańczowy # 2 - Pomarańczowy # 3 - Biało-Zielony # 4 - Niebieski # 5 - Biało-Niebieski # 6 - Zielony # 7 - Biało-Brązowy # 8 - Brązowy a na drugiej zaciskasz wg # 1 - Biało-Zielony # 2 - Zielony # 3 - Biało-Pomarańczowy # 4 - Biało-Brązowy # 5 - Brązowy # 6 - Pomarańczowy # 7 - Niebieski # 8 - Biało-Niebieski i sie beda kompy widziec, w win xp musisz miec TCP/IP (ale to jest standardowo), ustawiasz adres IP na jednym kompie na 192.168.0.1 na 2 kompie 192.168.0.2 maska na 255.255.255.0 i powinno dzialac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 nio to musisz miec kabel skrosowany zeby 2 kompy sie widzialy, jak krosowac to masz tutaj - http://forum.msstudio.com.pl/laczenie_komp...20(kabel%20UTP) chodzi w tym po prostu, ze na jednej wtyczce masz ] ... Kabel mam dobrze zacisniety bo probowalem go podlaczajac do netu i bylo ok. Ale nie wiem gdzie ustawic to IP, no bo tak: na komputerze, ktorego zrobilem HOSTA mam w połączeniu sieciowym > PRZYCHODZĄCE i tam we wlasciwosciach nie ma jak tego ustawic - jedynie mozna ustawic IP (od -do) jakie ma akceptowac. A na drugim kompie jako GOŚĆ to w polaczeniu sieciowym jest BEZPOŚREDNIE i tam we wlasciwosciach moge wpisac IP i DNS (ale maski nie ma) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 yyy ale podlaczales do netu czyli do switcha ? czy gdzie to podlaczyles ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 nio to musisz miec kabel skrosowany zeby 2 kompy sie widzialy, jak krosowac to masz tutaj - http://forum.msstudio.com.pl/laczenie_komp...20(kabel%20UTP) chodzi w tym po prostu, ze na jednej wtyczce masz ] # 1 - Biało-Pomarańczowy # 2 - Pomarańczowy # 3 - Biało-Zielony # 4 - Niebieski # 5 - Biało-Niebieski # 6 - Zielony # 7 - Biało-Brązowy # 8 - Brązowy a na drugiej zaciskasz wg # 1 - Biało-Zielony # 2 - Zielony # 3 - Biało-Pomarańczowy # 4 - Biało-Brązowy # 5 - Brązowy # 6 - Pomarańczowy # 7 - Niebieski # 8 - Biało-Niebieski 8O 8O teraz sie skapnalem, ze jak zaciskalem kabel to mialem na jednym i drugim koncu kabla tak samo zacisniete (# 1 - Biało-Pomarańczowy itd) A ja myslalem, ze trzeba to tak polaczyc jakkbym chcial do internetu (czyli 2 wtycznki takie same). Sprobuje zmienic jedna wtyczke i zobaczymy co z tego wyniknie. Ja na obu mialem: # 1 - Biało-Zielony # 2 - Zielony # 3 - Biało-Pomarańczowy # 4 - Niebieski # 5 - Biało-Niebieski # 6 - Pomarańczowy # 7 - Biało-Brązowy # 8 - Brązowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 zrob kabel wg tego schematu i bedzie ok http://fun.tmc.dyn.ee/how_make_crossovercable.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Dzieki wszystkim za rady - okazalo sie, ze wtyczki mialem zle "skofigurowane". Teraz juz jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 zrob kabel wg tego schematu i bedzie ok http://fun.tmc.dyn.ee/how_make_crossovercable.jpg ten schemat ciężko zapomnieć :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...