bercik Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Witam, Jestem tu nowy ;) i mam nadzieje ze mnie goraco przyjmiecie ;-). Takze jestem zielony(jak na razie) w OC :), ale bez zbednego gadania, zaczynajmny :). ecs k7vza v3 bios 10b(1.11.2004) (wiem to boli :P ) Amd Athlon 1.2Ghz (12x100) 256 sdram 133Mhz i 64 sdram 100Mhz Da sie cos z tego wycisnac? Na poczatek fajnie by bylo gdyby procka nawet o 1Mhz podkrecic:) . Krecenie fsb odpada bo mam sb. audigy, modem, kontroler usb, wlozone w gniazda pci :) -> i nie chce ich spalic/przeciazyc. Ew. drut mode? Prosze o jakies porady :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 ciezko bedziesz mial nie wiem czy ta mobo ma nawet opcje zmiany fsb na 133mhz :/ to dosyc stara i na dodatek na max okrojona konstrukcja na poczatek zapraszam do zapoznania sie z regulaminem forum oraz z dzialem FAQ tutaj mozesz znalezc duzo informacji na temat o/c procesorow i innych komponentow komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Witam, nie chce rozpoczynac nowego tematu wiec pisze tu, poniekad dotyczy mojego procka ;) A wiec znalazlem zworki(na mobo) ktore umozliwiaja przelaczenie fsb na 133Mhz, no i wsztstko fajnie przelaczylem, odpalam kompa - wiatraczki chodza i nic wiecej ;/, co jest grane? mnoznik obecnie mam 12x100 a gdybym przelacztl te fsb na 133 :> bylo by milo 12x133 :D. Co jest grane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Ten proc nie pójdzie na 12x133MHz. Musisz obniżyć mnożnik. Jeżeli w biosie jest taka opcja to super, jeśli na płycie są zworki do jego ustawiania to też super, a jak nie ma ani jednego i ani drugiego to qupa wielka. Wtedy pozostaje ci tylko drut mod na mnożnik. Zmiana szyny ze 100 na 133MHz daje wzrost ok 12% w 3dmarku przy tej samej prędkości proca (w twoim wypadku 1200MHz), tak więc czasem nie potrzeba ani 1MHz żeby było szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Drut mod na mnoznik ? Moze zapodaj jakies wskazowki :P A i na procku mam 56 stopni, troche duzo?! Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33023 Tutaj masz wszystko co ci będzie potrzebne. Drut mod to troczhę ryzykowna operacja, więc sam zdecyduj, czy chcesz to zrobić. W drugim poście tego linku masz rozrysowane, które nóżki procka/dziurki w sockecie łączyć żeby uzyskać odpowiednie mnożniki. Moim zdaniem powinieneś ustawić mnożnik na 9, co da 9x133MHz=1200MHz. Ze względu na dość wysoką temperaturę nie polecam ustawiania większego mnożnika. Skok wydajności i tak będzie zauważalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...