Skocz do zawartości
bercik

Wycisnac przynajmniej 1Mhz ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu nowy ;) i mam nadzieje ze mnie goraco przyjmiecie ;-). Takze jestem zielony(jak na razie) w OC :), ale bez zbednego gadania, zaczynajmny :).

ecs k7vza v3 bios 10b(1.11.2004) (wiem to boli :P )

Amd Athlon 1.2Ghz (12x100)

256 sdram 133Mhz i 64 sdram 100Mhz

Da sie cos z tego wycisnac? Na poczatek fajnie by bylo gdyby procka nawet o 1Mhz podkrecic:) . Krecenie fsb odpada bo mam sb. audigy, modem, kontroler usb, wlozone w gniazda pci :) -> i nie chce ich spalic/przeciazyc. Ew. drut mode? Prosze o jakies porady :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezko bedziesz mial nie wiem czy ta mobo ma nawet opcje zmiany fsb na 133mhz :/ to dosyc stara i na dodatek na max okrojona konstrukcja

na poczatek zapraszam do zapoznania sie z regulaminem forum

oraz z dzialem FAQ tutaj mozesz znalezc duzo informacji na temat o/c procesorow i innych komponentow komputera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

nie chce rozpoczynac nowego tematu wiec pisze tu, poniekad dotyczy mojego procka ;)

A wiec znalazlem zworki(na mobo) ktore umozliwiaja przelaczenie fsb na 133Mhz, no i wsztstko fajnie przelaczylem, odpalam kompa - wiatraczki chodza i nic wiecej ;/, co jest grane? mnoznik obecnie mam 12x100 a gdybym przelacztl te fsb na 133 :> bylo by milo 12x133 :D. Co jest grane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten proc nie pójdzie na 12x133MHz. Musisz obniżyć mnożnik. Jeżeli w biosie jest taka opcja to super, jeśli na płycie są zworki do jego ustawiania to też super, a jak nie ma ani jednego i ani drugiego to qupa wielka. Wtedy pozostaje ci tylko drut mod na mnożnik. Zmiana szyny ze 100 na 133MHz daje wzrost ok 12% w 3dmarku przy tej samej prędkości proca (w twoim wypadku 1200MHz), tak więc czasem nie potrzeba ani 1MHz żeby było szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33023

Tutaj masz wszystko co ci będzie potrzebne. Drut mod to troczhę ryzykowna operacja, więc sam zdecyduj, czy chcesz to zrobić.

W drugim poście tego linku masz rozrysowane, które nóżki procka/dziurki w sockecie łączyć żeby uzyskać odpowiednie mnożniki. Moim zdaniem powinieneś ustawić mnożnik na 9, co da 9x133MHz=1200MHz. Ze względu na dość wysoką temperaturę nie polecam ustawiania większego mnożnika. Skok wydajności i tak będzie zauważalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi