Skocz do zawartości
witchman

Granica podkrecania?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakichs 3 dni staram sie wycisnac ile moge z mojego GF2mx i Celerona 1.2ghz (Tualatin, wszystko chlodzone AC, karta jakims tam wiatraczkiem ktory znalazlem i dokrecilem do radiatora a celeron siedzi na boxowym coolerze z jakims alu radiatorem). Nie jest to imponujacy sprzet ale nie o to mi chodzi. Mam pytanie, skad wiadomo ze osiagnelem granice podkrecalnosci procka lub do niej sie zblizam? chodzi tylko o temperature czy moze symptom w postaci zwiechy windowsa podczas odpalania 3dmarka2001 tez mowi ze za duze jest taktowanie naprocku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak jka mowisz jka zaczynaja sie zwiechy, ale rob tak, podnos proca max bez zmiany napiecia, wlaczaj co 50 mhz w gore prime na godzinke, seti, mp3, itd jak jest ok to lec dalej, jak masz zmiane napiecia to dawaj wyzej po tym jak zaliczysz zwieche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. moze ktos jeszcze rzucic linkiem do programu obciazajacego procka? chcial bym sprawdzic czy na 1.35 GHz na 100% nie bedzie zwiechy ;) Swoja droga, od kiedy mam procka @ 1.35 GHz to zdarzaja mi sie dziwne uruchomienia kompa, tzn wlaczam kompa, ale sygnal z karty graficznej nie jest wysylany i wogole komp poza chodzacymi wiatraczkami to nic nie robi, po restarcie jest ok. Problem ten zwiazany jest z overclockingiem czy po prostu mam cos skopane ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fenk ju very much :] Btw... jakim cudem mozna osiagnac na podkreconym celeronie 1.2 @ 1.35 ghz z GF2 mx 3883 ?! ja mam (puki co) 3395 przy grafie podkreconej na 250/165.. niestety nie mam jeszcze radiatorow na pamiec a jak dam na pamieci ok 170 mhz to sie komp wiesza :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.niemiec.piwko.pl tam jest prime95 zassaj go

a co do granicy podkrecania to mysle ze jedyna granica jest predkosc elektronow i temperatua :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi