Skocz do zawartości
nayki

Bios polecenia Czy ktoś rozumie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam plyte glowna ECs L7S7A2 i procesor duron 1600 oraz 512 Mb pamieci no name 333 Mhz chcialbym wycisnac z tego sprzetu jak najwiecej i am pare pytan dotyczacych polecen w biosie bo ich nie rozumiem :(

mianowicie - CPU/DRAM clock ratio - domyslnie mam ustawione na 1-1

czyli zarowno moj procek i pamieci chodza na 333

mam pytanie ! czy jelsi zmienie na 150 Mhz w Cpu Frequency wtedy pamieci tez beda chodzic z taka predkoscia ale lsyszalem ze pamieci luiczy sie zawsze razy 2 czyli one beda chodzic juz blisko swojej granicy czyli 300 Mhz? czy moze tylko te 150 i lepiej ustawic ratio 1/2 i wtedy dopiero beda hcodizc przy 300 a procek 150 ?

potem co mam ustawic na :

fast synchronizer - disable?

ddram cas latency - spd?

jesli ktos udzieli mi odpowiedzi na powyzsze pytania beda mu bardzo wdzieczny pozdrawiam !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zmieniaj dzielnika ma byc tryb 1:1 czyli synchroniczny a co za tym idzie najwydajniejszy jesli chodzi o platforme AMD. Co do taktowania pamieci to zgadza sie mnozy sie zawsze realne taktowanie np: 166 mhz razy 2 co daje taktowanie efektywne DDR (Double Data Rate -> Podwojna Czestotliwosc Odswiezania) dlatego jesli ustawisz 150 mhz efektywne taktowanie ramu i CPU bedzie wynosilo 300 mhz. Cas latency to czas potrzebny do wykonania jednego cyklu zegarowego najprosciej mowiac czas jaki potrzebuje procesor do komunikacji z ramem reasumujac im mniejszy tym wydajniej jednak nie nalezy przesadzac poniewaz wiaze sie to z utrata stabilnosci wszystko zalezy od tego jakie pamieci posiadamy. Proponuje poczytac podstawowe zasady overclockingu w naszym FAQ i pogooglowac troche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mianowicie - CPU/DRAM clock ratio - domyslnie mam ustawione na 1-1  

czyli zarowno moj procek i pamieci chodza na 333

Duron standardowo chodzi na 266 i jaśli masz 1-1 to pamięć też tak powinna chodzić, więc możesz podnosić do 166 ( 333 DDR ) bez przetaktowania pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...