nayki Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Witam, posiadam plyte glowna ECs L7S7A2 i procesor duron 1600 oraz 512 Mb pamieci no name 333 Mhz chcialbym wycisnac z tego sprzetu jak najwiecej i am pare pytan dotyczacych polecen w biosie bo ich nie rozumiem :( mianowicie - CPU/DRAM clock ratio - domyslnie mam ustawione na 1-1 czyli zarowno moj procek i pamieci chodza na 333 mam pytanie ! czy jelsi zmienie na 150 Mhz w Cpu Frequency wtedy pamieci tez beda chodzic z taka predkoscia ale lsyszalem ze pamieci luiczy sie zawsze razy 2 czyli one beda chodzic juz blisko swojej granicy czyli 300 Mhz? czy moze tylko te 150 i lepiej ustawic ratio 1/2 i wtedy dopiero beda hcodizc przy 300 a procek 150 ? potem co mam ustawic na : fast synchronizer - disable? ddram cas latency - spd? jesli ktos udzieli mi odpowiedzi na powyzsze pytania beda mu bardzo wdzieczny pozdrawiam !!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 nie zmieniaj dzielnika ma byc tryb 1:1 czyli synchroniczny a co za tym idzie najwydajniejszy jesli chodzi o platforme AMD. Co do taktowania pamieci to zgadza sie mnozy sie zawsze realne taktowanie np: 166 mhz razy 2 co daje taktowanie efektywne DDR (Double Data Rate -> Podwojna Czestotliwosc Odswiezania) dlatego jesli ustawisz 150 mhz efektywne taktowanie ramu i CPU bedzie wynosilo 300 mhz. Cas latency to czas potrzebny do wykonania jednego cyklu zegarowego najprosciej mowiac czas jaki potrzebuje procesor do komunikacji z ramem reasumujac im mniejszy tym wydajniej jednak nie nalezy przesadzac poniewaz wiaze sie to z utrata stabilnosci wszystko zalezy od tego jakie pamieci posiadamy. Proponuje poczytac podstawowe zasady overclockingu w naszym FAQ i pogooglowac troche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmax Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 mianowicie - CPU/DRAM clock ratio - domyslnie mam ustawione na 1-1 czyli zarowno moj procek i pamieci chodza na 333 Duron standardowo chodzi na 266 i jaśli masz 1-1 to pamięć też tak powinna chodzić, więc możesz podnosić do 166 ( 333 DDR ) bez przetaktowania pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbigdwo Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Nayki, poczytaj np. tutaj http://ourtower.acn.waw.pl/page12.html zbychu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...