Skocz do zawartości
Mutos

Poligrafia, druk. Pomozcie jak mozecie!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie czy jest tu na forum ktos kto interesuje/zajmuje sie poligrafia?? Zbieram dane do pracy dyplomowej i szukam, i szuka ale nie barzdzo meoge znalezc nioczego o technikach druku (typografia, fleksografia, typoofset, offset, litografia, swiatlodruk, rotograwiura, stalodruk, sitodruk, druk cyfrowy). Tylko nie wysylajcie mnie do googli bo tam sa praktycznie tylko i wylacznie strony drukarni ktore oferuja druki wykonane w taki albo inny sposob, czasem jest cos na wikipedii ale to malo, a za wiema trzeba placic co mnie tez niie uzadza, bo nie wiem jak solidne tam sa informacje.

Jezeli znacie (macie) jakies strony, opracowania na ten temat (moga byc rowniez po angielsku) to dajcie mi jakos znac. z gory dzienki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

typografia-

http://www.kentype.pl/typografia/typo_index.html

http://webdesign.art.pl/typografia/index.html

fleksografia-

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/X/XB/wdrukarni.html

http://slimak.sciaga.pl/prace/praca/10496.htm (troszeczkę jest)

http://www.flekso.pl/ - zrzeszenie polskich fleksografównie

Nie wiem czy o to ci chodziło ale jak tak to napisz czy to jes właśnie to czego chciałeś i potem poszukam coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciage i opkoe juz mam - to chyba jesyne co udalo mi sie wczesniej znalezc sensownego. flexo.pl to jedynie "strona klubowa" a ja szukam materialow o technikach druku - jak to powstaje fizycznie (faza projektowania nie jest tutaj istotna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Techniki druku, powiadasz. Niedawno rok minął, jakem się w drukarni zatrudnił, ale obawiam się, że do pracy dyplomowej niezbyt nadadzą się pojedyncze zdania, jakie mogę tu nabazgrać, i do tego tylko o druku offsetowym (coldsetowym i heatsetowym) na maszynach rolowych i arkuszowych. Musiałbyś z moim fatrowskim pogwarzyć, on by ci mógł opowiadać godzinami :>

Poszukam jakichś materiałów, ale nie gwarantuję, że cokolwiek znajdę - nie widziałem tu nigdy "podstaw teoretycznych technik poligraficznych" czy czegoś takiego. Schematów i innych tam serwisowych podręczników mnogo jest, wiadomo. Jak coś przydatnego znajdę, dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Wiesz to glownie chodzi o lopatologiczne wyjasnienie o co chodzi, bo w pracy i tak bede sie skupial na fazie projektu. Zreszta obrona pracy inzynierskeij z informatyki nie moze byc praca mojego zycia ;) Ale poki co szukam dalej a od googli juz mi sie niedobrze robi <blee>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat byś chociaż podał, łatwiej będzie :>

Do rzeczy - w maszynach offsetowych wyróżniamy

a) heatsetowe rolowe

B) coldsetowe rolowe

c) arkuszowe

Heatsetowe rolowe składają się z rozwijaka, agregatów nakładających farbę na wstęgę, pieca, walców chłodzących (freon, WC i AC w jednym, musielibyśta to na żywo zobaczyć) i falcownika (z niemieckiego Falzmaschine). Dochodzą do tego różne tam pomniejsze, jak odbiór (taka samoj.ebka do robienia wiatru w rzyci wielkości dużej pralki), debiter (napinacz wstęgi), tzw. PFFka (prostsza odmiana falcownika, mniej skomplikowana - tylko zagina i rozcina wstęgę, falcownik umie ją jeszcze poskładać w różny sposób, ale siłą rzeczy jest bardziej skomplikowany) i inne takie, które w zasadzie podchodzą pod osprzęt.

Coldsetowe rolowe to inaczej gazetówki. Jakość druku jest niższa niż na heatsetowych, ale są szybsze, mniej skomplikowane i nie wymagają gazu. Farba zamiast schnąć w piecu (vel tunelu suszącym) wsiąka w papier, który musi być inny niż do heatsetowych. Nie mają też walców chłodzących, ale to logiczne. W zakładzie nie ma ani jednej coldsetowej (we wsi jest drukarnia Gazety Wybiórczej, tam mają tylko coldsetowe), przeto ma wiedza opiera się tylko o wyczytane lub zasłyszane wiadomości.

Arkuszowe są o wiele mniejsze gabarytowo od rolowych. Składają się z dwóch stołów (podającego arkusze i odbierającego), agregatów farbowych (od dwóch do ośmiu) i zespołu lamp UV (albo podczerwonych, nigdy nie pamiętam, a akruszówek nie mam zaszczytu oporządzać i serwisować, bo są w drugiej siedzibie firmy), które utwardzają farbę (farba jest inna niż do rolowych, światłoutwardzalna). Drukują na arkuszach od A0 do A4 (jest tu jedna arkuszówka na format A3/A4, ma tylko jeden kolor i wygląda jak duże ksero, ale wypluwa kilkaset stron na minutę. Nazywa się Quickmaster i po tej nazwie możesz czegoś poszukać). Arkuszówki które tu widziałem nazywają się Speedmaster i są wielkości przegubowego autobusu, tylko nieco niższe. Do małych drukarni, produkujących opakowania, pudełka i inne tam ulotki w sam raz.

Rolowe są różnych wielkości (najmniejsza tutaj to Harris Heidelberg M110 - mniej niż 30 metrów długości, 4 wysokości w najwyższym miejscu, największa to Sunday 3000 Du.plex - około 80 metrów długości, 10 wysokości w najwyższym miejscu, waży kilkaset ton, zużywa srogie ilości energii - gazu, prądu i wody, jest napędzana kilkoma silnikami elektrycznymi o mocy kilkuset koni każdy i ma dwie wstęgi (stąd Du.plex), ale może drukować nawet do 100 000 egzemplarzy na godzinę). A propos - wydajność maszyn offsetowych oraz prędkość wstęgi mierzy się w egzemplarzach na godzinę. Prędkość jeszcze czasem w metrach na sekundę, ale to nader rzadko (nieprzydatna wielkość).

Obrazki na papierze biorą się z odpowiednio przygotowanych płyt aluminiowych, nakładanych na stosowne wałki w agregatach farbowych. Procesu przygotowania nie znam za dobrze, ale to już chyba łatwo będzie znaleźć (pod "naświetlanie" i tak dalej). Schematu budowy przykładowego agregatu nie mam tu w elektronicznej postaci, skanera też brak. Ufaj w potęgę google, synu :>

No, tego typu to "wiedza". Jak mi się co przypomni, nasmaruję.

Aha, jak jest tu jakiś fachman poligraficzny i dostrzeże gdzieś debilne błędy i straszliwe brednie, nalegam o sprostowanie. Nie obrażę się, a Mutosowi tylko to pomoże.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi