Skocz do zawartości
gofeer

Athlon XP 1800+ a temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

montowałem dzisiaj sobia kompa z Athlonem XP 1800+ i chłodzę go Vulcano 7+, ale jego temperatura wynosi okolo 45 stopni(Bios tak pokazuje) przy pracy w Windows czyli za cieplo jak na moje, a moze tylko mi sie wydaje i nie jest zle

gofeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na właśnie zmontowanym DFI AD73 RAID (274 netto w hurcie) pokazuje w windowsie 2000 35,5, po zamknięciu obudowy 4-5 stopni więcej. Wetylator to spire (nie pamiętam nazwy modelu), ale bardzo podobny do słynnego titana DT5B czy jak ona sie tam zwał. koszt wentylatora 42 netto w hurcie. Postresuję sprzęt za chwilę, ale wynik wydaje mi się póki co rozsądny na procku XP1700+@1900+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I chyba tu masz przyczynę tak wysokiej temperatury, ja mam XP1600@1,75ghz chłodzonego DragonOrb'em5400 i 3 dodatkowe wentyle w obudowie (2x90 i 80) i temp. max sięga 51st.C. (komp chodzi 24/7 seti). Zamontuj 2 dodatkowe wentyle i temp. powinna ci spaść :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam problem Mam podkreconago athlona 1700 xp+ na 1,8 i grzeje mi sie na jałowym biegu do 57 st C. CO ja mam zrobic ??? Tez szukam rady...

NO to naprawde ci sie grzeje umnie 1700@2100 ma temperatureke 45 i stres 48-49 a jak duze upaly to 52 a upal to 40 na zewnatrz i 30 w domu i wilgotnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam athlona 2000 xp+ na plycie asusa A7V333 i wiatrak tak wielki ze zasłania 13 płyty chodzi na 3000 obrmin a temperatura pracy to 57st.C przy starcie systemu !!! potem jest tylko cieplej! :lol: ! CO WY NA TO !!?? jest jeszcze jeden dodatkowy wiatrak w obudowie kompa !

POZDRAWIAM !! hummel105

rady prosze na hummel105@poczta.onet.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam athlona 2000 xp+ na plycie asusa A7V333 i wiatrak tak wielki ze zasłania 13 płyty chodzi na 3000 obrmin a temperatura pracy to 57st.C przy starcie systemu !!! potem jest tylko cieplej! :lol: ! CO WY NA TO !!?? jest jeszcze jeden dodatkowy wiatrak w obudowie kompa !

POZDRAWIAM !!  hummel105

rady prosze na hummel105@poczta.onet.pl

Masz za słaby wiatrak na procesorze, kiedyś miałem podobnie z athlonem 2000 XP. Problemy znikły po zainstalowaniu Volcano 7+ (u mnie w trybie Low temp. 47*C w stresie. Ponadto użyj pasty Silver Arctic 3, copershim też nie zaszkodzi i CPU Cool zainstaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIEKI STARY ZA PODPOWIEDZ !! ale pasta juz jest wiatrak no prawde powiedziawszy to bynajmniej z wygladu to sie raczej słaby nie wydaje !! robi mały przeciąg w obudowie !!! musze jeszcze sciagnąć programik i zobaczym !! kurcze ze nie pamietam nazwy coolera ale tak bywa a do domu teraz daleko ! ALE DZIEKI WIELKIE ROBIN64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POZDRAWIAM !! hummel105

Jaki masz Bios ? na wczesniejszych odczyty byly zawyzone , na asus.com.de lezy bios 1012 , o ile pamietam to chyba 1011 zalatwial problem z temp CPU , jezeli go juz masz to raczej masz kiepskie chlodzenie , albo zle paste nalozyles .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIEKI STARY ZA PODPOWIEDZ !! ale pasta juz jest wiatrak no prawde powiedziawszy to bynajmniej z wygladu to sie raczej słaby nie wydaje !! robi mały przeciąg w obudowie !!! musze jeszcze sciagnąć programik i zobaczym !! kurcze ze nie pamietam nazwy coolera ale tak bywa a do domu teraz daleko !  ALE DZIEKI WIELKIE  ROBIN64

Ten mój poprzedni wiatrak z wyglądu też wydawał się mocny, obroty podobne, szum powietrza w obudowie, a efekt był do [gluteus maximus]: w stresie temp. potrafiła skoczyć do około 70*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na właśnie zmontowanym DFI AD73 RAID (274 netto w hurcie) pokazuje w windowsie 2000 35,5, po zamknięciu obudowy 4-5 stopni więcej. Wetylator to spire (nie pamiętam nazwy modelu), ale bardzo podobny do słynnego titana DT5B czy jak ona sie tam zwał. koszt wentylatora 42 netto w hurcie. Postresuję sprzęt za chwilę, ale wynik wydaje mi się póki co rozsądny na procku XP1700+@1900+

Hm.. trudno mi w to uwierzyć, ale w stresie (kilka godzin 3Dmarka) temperatura osiągnęła 44,5C. Cooler to http://www.spirecoolers.com/asp/fcc.asp?ProdID=73

Trzeba mu przyznać, że jest cool ;-) (obudowa zamknięta, temp pomieszczenia 27C). Może ta płyta szwankowała z pomiarem temperatury - sprawdzę ten sprzęt jeszcze na czymś innym w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam plyte ASUS A7V333 tylko nie obczailem jeszcze jaki bios, ale skoro te wczesniejsze zawyzaja to moze u mnie tez zawyza,zewnetrzny termometr wskazuje tempoerature radiatora na 34* a Speedfan pokazuje 47*, a wydaje mi sie ze radiator dobrze dolega, dalem paste arctic silvera 2

gofeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczesniej tez mialem problemy z moim xp 1800+ (Arctic cooler 2500RPM, temp dochodzil do 71CJednak idac za rada kolegow z forum, przeszlifowalem powierzchnie radiatora, dalem AS3(wczesneij mailem jakies gowno z zawartoscia srebra tylko 25%), i zainstalowalem CPU idle. teraz mam w winie xp na pulpicie 36-38c, surfowanie po internecie+winamp 42-44c , Stres (Cpu stability test:warming up cpu "wygrzewanie procesora" po 10minutach 60C).Jak widac nastapila znaczna poprawa i ciagle jest cicho :D aha w budzie ma dwa wentyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na Athlonie thunderbirdzie(to te co się tak niby strasznie grzały)

30-31 st.-idle

41-44 st.-w stresie.

Chłodzenie Volcano 7+(tryb LOW!), 4 wentyle w budzie i CPU Idle.

Kiedyś w starej obudowie z otwartą scianką boczną i jakimś alu cooleram titan miałem 72st.(słońce z za okna padało na obudowę) i nawet się nie zwiesił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO pierwsze chciałem zauważyc że 1700 to nie 1800 i nie ma co porównywać. U mnie na SK6 i delcie (7500obr/min) było ponizej 40C a na full poniżej 50C. Przy waitraku puszczonym na 5V dochodziło do 60C przy obniżonym napięciu do 1,65V na procu :twisted: Taraz na WC (niestety jeszcze bez chłodnicy :? ) jest 37C - nie próbowałem ekstremalnie bo nie mam chłodnicy.

Ważna sprawa - u mnie obnizyło temp. o 7C :!: - docisk mocujący radiator nie jest symetryczny i ponkt oparcia znajduje się lekko z boku, trzeba to tak zamontować żeby punkt docisku blaszki (a tym samym radiatora) wypadał na chipie proca :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...