gofeer Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 montowałem dzisiaj sobia kompa z Athlonem XP 1800+ i chłodzę go Vulcano 7+, ale jego temperatura wynosi okolo 45 stopni(Bios tak pokazuje) przy pracy w Windows czyli za cieplo jak na moje, a moze tylko mi sie wydaje i nie jest zle gofeer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2pac Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Jeśli nie przekracza 60 stopni w stresie to nie ma, czym się martwic a na drugi raz używaj opcji szukaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 a na w jakim trybie chodzi coolerek? a jaką masz temp pod obciążeniem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n305 Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 mooj a xp 1700+@2000+ (12x140) w windowsie jak tylko surfuje i cos pisze to ma tak okolo 44 stopni, natiomiast pod obciazeniem to tak do 52-3 dojdzie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Na właśnie zmontowanym DFI AD73 RAID (274 netto w hurcie) pokazuje w windowsie 2000 35,5, po zamknięciu obudowy 4-5 stopni więcej. Wetylator to spire (nie pamiętam nazwy modelu), ale bardzo podobny do słynnego titana DT5B czy jak ona sie tam zwał. koszt wentylatora 42 netto w hurcie. Postresuję sprzęt za chwilę, ale wynik wydaje mi się póki co rozsądny na procku XP1700+@1900+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał piasny Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Ja tez mam problem Mam podkreconago athlona 1700 xp+ na 1,8 i grzeje mi sie na jałowym biegu do 57 st C. CO ja mam zrobic ??? Tez szukam rady... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Mój AXP1700@2000 (11x151) ma na pulpicie (WXP) jakieś 35-37 stopni (późno w nocy, gdy jest chłodniej, jest nawet 28-30), a przy obciążeniu jest 52-53. Chłodzenie to Volcano 6CU+ puszczony na 5500 rpm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Ja tez mam problem Mam podkreconago athlona 1700 xp+ na 1,8 i grzeje mi sie na jałowym biegu do 57 st C. CO ja mam zrobic ??? Tez szukam rady... A jakie wietrzenie obudowy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał piasny Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 no widzisz masz 5000 obrotów. Ja mam colorfula na 2700 i mam 57 st C. Myslicie ze powinienem kupic mocniejszy wiatrak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał piasny Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Ja tez mam problem Mam podkreconago athlona 1700 xp+ na 1,8 i grzeje mi sie na jałowym biegu do 57 st C. CO ja mam zrobic ??? Tez szukam rady... A jakie wietrzenie obudowy ?? Jeden mały wiatraczek na 7 v............. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 I chyba tu masz przyczynę tak wysokiej temperatury, ja mam XP1600@1,75ghz chłodzonego DragonOrb'em5400 i 3 dodatkowe wentyle w obudowie (2x90 i 80) i temp. max sięga 51st.C. (komp chodzi 24/7 seti). Zamontuj 2 dodatkowe wentyle i temp. powinna ci spaść :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Ja tez mam problem Mam podkreconago athlona 1700 xp+ na 1,8 i grzeje mi sie na jałowym biegu do 57 st C. CO ja mam zrobic ??? Tez szukam rady... NO to naprawde ci sie grzeje umnie 1700@2100 ma temperatureke 45 i stres 48-49 a jak duze upaly to 52 a upal to 40 na zewnatrz i 30 w domu i wilgotnosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asker Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Hyh... wypolerowalem radiator pasta do zebow + zdjalem grilla z wentylatora i teraz mam temp 46-49* na moim spire'u + oczywiscie 2 wentyle w obudowie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Zainstaluj jeszcze CPU Idle lub CPU Cool to będziesz miał 35-37*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummel105 Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Mam athlona 2000 xp+ na plycie asusa A7V333 i wiatrak tak wielki ze zasłania 13 płyty chodzi na 3000 obrmin a temperatura pracy to 57st.C przy starcie systemu !!! potem jest tylko cieplej! :lol: ! CO WY NA TO !!?? jest jeszcze jeden dodatkowy wiatrak w obudowie kompa ! POZDRAWIAM !! hummel105 rady prosze na hummel105@poczta.onet.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Mam athlona 2000 xp+ na plycie asusa A7V333 i wiatrak tak wielki ze zasłania 13 płyty chodzi na 3000 obrmin a temperatura pracy to 57st.C przy starcie systemu !!! potem jest tylko cieplej! :lol: ! CO WY NA TO !!?? jest jeszcze jeden dodatkowy wiatrak w obudowie kompa ! POZDRAWIAM !! hummel105 rady prosze na hummel105@poczta.onet.pl Masz za słaby wiatrak na procesorze, kiedyś miałem podobnie z athlonem 2000 XP. Problemy znikły po zainstalowaniu Volcano 7+ (u mnie w trybie Low temp. 47*C w stresie. Ponadto użyj pasty Silver Arctic 3, copershim też nie zaszkodzi i CPU Cool zainstaluj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummel105 Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 DZIEKI STARY ZA PODPOWIEDZ !! ale pasta juz jest wiatrak no prawde powiedziawszy to bynajmniej z wygladu to sie raczej słaby nie wydaje !! robi mały przeciąg w obudowie !!! musze jeszcze sciagnąć programik i zobaczym !! kurcze ze nie pamietam nazwy coolera ale tak bywa a do domu teraz daleko ! ALE DZIEKI WIELKIE ROBIN64 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Mam athlona 2000 xp+ na plycie asusa A7V333 i wiatrak tak wielki ze zasłania 13 płyty chodzi na 3000 obrmin a temperatura pracy to 57st.C przy starcie systemu !!! potem jest tylko cieplej! :lol: ! CO WY NA TO !!?? jest jeszcze jeden dodatkowy wiatrak w obudowie kompa ! POZDRAWIAM !! hummel105 Jaki masz Bios ? na wczesniejszych odczyty byly zawyzone , na asus.com.de lezy bios 1012 , o ile pamietam to chyba 1011 zalatwial problem z temp CPU , jezeli go juz masz to raczej masz kiepskie chlodzenie , albo zle paste nalozyles . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 DZIEKI STARY ZA PODPOWIEDZ !! ale pasta juz jest wiatrak no prawde powiedziawszy to bynajmniej z wygladu to sie raczej słaby nie wydaje !! robi mały przeciąg w obudowie !!! musze jeszcze sciagnąć programik i zobaczym !! kurcze ze nie pamietam nazwy coolera ale tak bywa a do domu teraz daleko ! ALE DZIEKI WIELKIE ROBIN64 Ten mój poprzedni wiatrak z wyglądu też wydawał się mocny, obroty podobne, szum powietrza w obudowie, a efekt był do [gluteus maximus]: w stresie temp. potrafiła skoczyć do około 70*C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naro Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Spire FRIDGE ROCK 5U213C1H3T + dwa wiatraki w obudowie i w chwili gdy to piszę (w pokoju bardzo ciepło) 45 C :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Na właśnie zmontowanym DFI AD73 RAID (274 netto w hurcie) pokazuje w windowsie 2000 35,5, po zamknięciu obudowy 4-5 stopni więcej. Wetylator to spire (nie pamiętam nazwy modelu), ale bardzo podobny do słynnego titana DT5B czy jak ona sie tam zwał. koszt wentylatora 42 netto w hurcie. Postresuję sprzęt za chwilę, ale wynik wydaje mi się póki co rozsądny na procku XP1700+@1900+ Hm.. trudno mi w to uwierzyć, ale w stresie (kilka godzin 3Dmarka) temperatura osiągnęła 44,5C. Cooler to http://www.spirecoolers.com/asp/fcc.asp?ProdID=73 Trzeba mu przyznać, że jest cool ;-) (obudowa zamknięta, temp pomieszczenia 27C). Może ta płyta szwankowała z pomiarem temperatury - sprawdzę ten sprzęt jeszcze na czymś innym w przyszłości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gofeer Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 ja tez mam plyte ASUS A7V333 tylko nie obczailem jeszcze jaki bios, ale skoro te wczesniejsze zawyzaja to moze u mnie tez zawyza,zewnetrzny termometr wskazuje tempoerature radiatora na 34* a Speedfan pokazuje 47*, a wydaje mi sie ze radiator dobrze dolega, dalem paste arctic silvera 2 gofeer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 dla informacji, u mnie na średnim biegu temp. są odpowiednio 43/48. (spoczynek/obciążenie). 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummel105 Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Dzieki za podpowiedz odnonie BIOSU !! to fakt czasem IOS ma takie obiawy nadgorliwosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOLO Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Wczesniej tez mialem problemy z moim xp 1800+ (Arctic cooler 2500RPM, temp dochodzil do 71CJednak idac za rada kolegow z forum, przeszlifowalem powierzchnie radiatora, dalem AS3(wczesneij mailem jakies gowno z zawartoscia srebra tylko 25%), i zainstalowalem CPU idle. teraz mam w winie xp na pulpicie 36-38c, surfowanie po internecie+winamp 42-44c , Stres (Cpu stability test:warming up cpu "wygrzewanie procesora" po 10minutach 60C).Jak widac nastapila znaczna poprawa i ciagle jest cicho :D aha w budzie ma dwa wentyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 A ja mam Athlon 1700 z takim sobie wiatraczkiem 3000 obrotow a temperature mam 41, a w stresie 46 :) Komputerek jest cichutki i... milutki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy029 Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 Ja mam na Athlonie thunderbirdzie(to te co się tak niby strasznie grzały) 30-31 st.-idle 41-44 st.-w stresie. Chłodzenie Volcano 7+(tryb LOW!), 4 wentyle w budzie i CPU Idle. Kiedyś w starej obudowie z otwartą scianką boczną i jakimś alu cooleram titan miałem 72st.(słońce z za okna padało na obudowę) i nawet się nie zwiesił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 7 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2002 PO pierwsze chciałem zauważyc że 1700 to nie 1800 i nie ma co porównywać. U mnie na SK6 i delcie (7500obr/min) było ponizej 40C a na full poniżej 50C. Przy waitraku puszczonym na 5V dochodziło do 60C przy obniżonym napięciu do 1,65V na procu :twisted: Taraz na WC (niestety jeszcze bez chłodnicy :? ) jest 37C - nie próbowałem ekstremalnie bo nie mam chłodnicy. Ważna sprawa - u mnie obnizyło temp. o 7C :!: - docisk mocujący radiator nie jest symetryczny i ponkt oparcia znajduje się lekko z boku, trzeba to tak zamontować żeby punkt docisku blaszki (a tym samym radiatora) wypadał na chipie proca :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 PO pierwsze chciałem zauważyc że 1700 to nie 1800 i nie ma co porównywać.Wedlug mnie jest co porownywac :) Roznicy prawie nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 PO pierwsze chciałem zauważyc że 1700 to nie 1800 i nie ma co porównywać.Wedlug mnie jest co porownywac :) Roznicy prawie nie ma. Miałem oba więc wiem co pisze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...