Skocz do zawartości
oteek

Ramki + płyta + proc - czy to nie dziwne ??

Rekomendowane odpowiedzi

nurtuje mnie takie pytanie:

mam mobo intela D865PERL (na chipie i865 :P) oraz P4 Northwooda 2,66 GHz na FSB 533 - prcek nie ma HT.

Zakupiłem i założyłem ramki TwinMos PC3200 (400 MHz) - 512 MB w jednej kostce.

I teraz pytanie, a właściwie to dwa pytania :P

1. Dlaczego one (pamięć) mi chodzą jako 333 MHz, a nie 400 MHz. Czy jest to spowodowane FSB procka??

2. W BIOSIE mam opcje przelaczenia timeingów albo częstotliwości pamięci - czy to coś da?? Mam aktualnie ustawione AUTO, czy jak przełącze na 400 MHz to one będą chodzić jako 400 MHz??

No i to tak w ogóle to pozdrawiam wszystkich :) :D :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest OK, taka jest specyfika chipsetu i865PE, który przy procesorach z FSB 133MHz oferuje mnożniki dla pamięci x2 i x2,5 - wyższych nie ma bo nie są potrzebne. Wyższe taktowanie pamięci uzyskasz podkręcając procesor. Oczywiście próbuj też jak najbardziej obniżyć timingi, bo od nich sporo zależy wydajność. Niestety PAT-u na tej płycie chyba nie włączysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, dawaj FSB w górę, na 166MHz powinien pójść bez problemu - u mnie tak właśnie chodzi. Nie wiem czy Twoja płyta oferuje możliwość zmiany Vcore, jeśli tak to zwiększ je trochę (ja dałem 1,60V) aby zachować stabilność po podkręceniu.

U siebie ustawiłem mnożnik pamięci x2, czyli synchronicznie z FSB, a timingi najbardziej agresywne jakie się dało ustawić - 2.0-2-2-5 1CMD. PAT (w Gigabyte nazywa się to Memory Inteligent Boost) mam włączony, BIOS skonfigurowany na Top Performance. Doświadczalnie stwierdziłem, że synchroniczne taktowanie i szybkie timingi jest lepsze niż trochę wyższe taktowanie pamięci i słabsze timingi.

W podpisie mam inne pamięci niż w rzeczywistości, w mojej maszynie obecnie chodzą 2x Kingston KVR400X64C3A/256.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi