oteek Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 nurtuje mnie takie pytanie: mam mobo intela D865PERL (na chipie i865 :P) oraz P4 Northwooda 2,66 GHz na FSB 533 - prcek nie ma HT. Zakupiłem i założyłem ramki TwinMos PC3200 (400 MHz) - 512 MB w jednej kostce. I teraz pytanie, a właściwie to dwa pytania :P 1. Dlaczego one (pamięć) mi chodzą jako 333 MHz, a nie 400 MHz. Czy jest to spowodowane FSB procka?? 2. W BIOSIE mam opcje przelaczenia timeingów albo częstotliwości pamięci - czy to coś da?? Mam aktualnie ustawione AUTO, czy jak przełącze na 400 MHz to one będą chodzić jako 400 MHz?? No i to tak w ogóle to pozdrawiam wszystkich :) :D :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Wszystko jest OK, taka jest specyfika chipsetu i865PE, który przy procesorach z FSB 133MHz oferuje mnożniki dla pamięci x2 i x2,5 - wyższych nie ma bo nie są potrzebne. Wyższe taktowanie pamięci uzyskasz podkręcając procesor. Oczywiście próbuj też jak najbardziej obniżyć timingi, bo od nich sporo zależy wydajność. Niestety PAT-u na tej płycie chyba nie włączysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oteek Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 lechoo: jak podkrecac tego pentiuma?? FSB?? aha.... i jakie bycsie polecali timeingi tak na poczatek, of koz niezbyt agresywnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Dokładnie tak, dawaj FSB w górę, na 166MHz powinien pójść bez problemu - u mnie tak właśnie chodzi. Nie wiem czy Twoja płyta oferuje możliwość zmiany Vcore, jeśli tak to zwiększ je trochę (ja dałem 1,60V) aby zachować stabilność po podkręceniu. U siebie ustawiłem mnożnik pamięci x2, czyli synchronicznie z FSB, a timingi najbardziej agresywne jakie się dało ustawić - 2.0-2-2-5 1CMD. PAT (w Gigabyte nazywa się to Memory Inteligent Boost) mam włączony, BIOS skonfigurowany na Top Performance. Doświadczalnie stwierdziłem, że synchroniczne taktowanie i szybkie timingi jest lepsze niż trochę wyższe taktowanie pamięci i słabsze timingi. W podpisie mam inne pamięci niż w rzeczywistości, w mojej maszynie obecnie chodzą 2x Kingston KVR400X64C3A/256. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...