Sikor Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 W związku ze zdobyciem nowego twardziela zamierzam przebudować układ partycji na moim kompie i przy okazji wymienić W2K na XP. W tej chwili układ jest taki: Primary IDE master - CD-RW Secondary IDE master - CD-ROM Primary RAID master - Barracuda IV; 60GB; 7,2k rpm; 2MB cache Podział partycji: 1- 8GB - WIN98SE, FAT32; 2- 28GB - W2K; 3- 20GB - dane, NTFS; 4- 2GB- swapfile, FAT16 Secondary RAID master - WD400BB; 40 GB; 7,2k rpm; 2MB cache - jedna partycja NTFS Secondary RAID slave - WD400EB; 40GB; 5,4k rpm; 2MB cache - jedna partycja NTFS Zdobyłem twardziela WD400JB; 40GB; 7,2k rpm; 8MB cache. Planuję coś takiego: Primary IDE master WD400JB Secondary IDE master - CD-RW Secondary IDE slave - CD-ROM Primary RAID master - Barracuda Primary RAID slave - WD400BB Secondary RAID master - WD400EB Systemy oczywiście na WD400JB, jako że jest najszybszy i najpewniejszy - ogólnie wiadomo, że dyski z dużym cache'm są mniej awaryjne. 10GB na WIN98SE i 30GB (lub 28 GB) na XP. W tym momencie zrodziło się pytanie. Gdzie umieścić partycję na swap'a? Jak w każdej sprawie są dwie szkoły, otwocka i falenicka. :wink: Szkoła otwocka: Swap'a umieszczam na 2GB partycji FAT16 na WD400JB. Argument za: najszybszy dysk. Argument przeciw: dysk systemowy, dodatkowe odwołania do swap'a spowalniają go. Szkoła falenicka: Swap'a umieszczam na 2GB partycji FAT16 na Barracudzie ( w testach odrobinę szybszy czas dostępu niż na WD400BB). Argument za: dysk niesystemowy, dosyć szybki. Argument przeciw: jednak wolniejszy niż WD400JB. Po przeczytaniu wielu informacji z różnych źródeł, konsultacji z różnymi serwisami żadna szkoła nie ma zdecydowanej przewagi. Jakieś sugestie :?: Aha, ktoś może napisać, że nagrywarka powinna być na odrębnym kanale. Zgodzę się z tym, ale nagrywam rzadko, także nie jest to najistotniejsze. Nie ma też obawy o temperaturę dysków. Wszystkie HDD o prędkości 7,2k rpm będą miały zamontowane dodatkowe wentylatory dyskowe. Jeden Jamicona: i dwa Tracer'a: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 No i nikomu nic nie przychodzi do głowy :?: :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fafex Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Mi przychodzi... proponuje swapa na Barracudzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 No cześć Fafex :P . A może coś więcej. Dlaczego? Ja w zasadzie też tak myślę. Przynajmniej wynika to z moich dotychczasowych eksperymentów. Z tym, że bawiłem się na porównywalnych dyskach (2 MB cache, przy takiej samej rpm). Jednak w trakcie moich dociekań kilku zaufanych ludzi zasiało mi wątpliwości sugerując, że przy takiej konfiguracji sprzętowej szkoła otwocka będzie korzystniejsza. Uzasadniali to 8 MB cache'em i sposobem buforowania odwołań do HDD. Stąd moje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...