Skocz do zawartości
Piotr-ch

pytanko o mnożnik i magistrale

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym podkrecic mojego procka. Mam Athlona XP 2400+ na plycie MSI K7N2 DELTA-IL. przeczytalem caly tekst:http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26983tylko mam kilka watpliwosci. Co znaczy, ze mnoznik ustawiamy na jak najmniejszy? czy to ma byc 1:2, 1:1, czy moze 2:1?? i czy "cpu host frequency(mhz)" (czyli magistrala), to w moim biosie to jest CPU FSB Clock?? dzieki za pomoc. nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznik procesora oznaczony jest jako cpu ratio pewnie nie masz wlaczonej opcji "manual" i tak funkcja nie jest aktywna opcja ta powinna znajdowac sie w menu frequency control (o ile dobrze pamietam tak bylo w MSI) opcje ktora odpowiada za zmiane fsb latwo rozpoznasz bedzie tam widniala czestotliwosc 133 lub 166 mhz (jesli nic nie zmieniales) jesli bedzie by spd to rozwin menu a bedziesz mial do wyboru czestotliwosc od 100 - 200 paru mhz (prosciej juz nie mozna :D) zreszta masz manula to czytaj go! Ta wszystko jest napisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie sprawdzilem w swoim biosie. mam menu frequency/voltage control, ale tam sa tylko opcje AGP clock i voltage control, dram voltage adjust i PCI clock auto detect. A w menu advanced chipset features tez nie ma tego CPU ratio:(a moge krecic procka tylko zmieniajac to fsb?? i do ilu moge ustawic na mojej konfiguracji?? thx. nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystkim ustaw opcje system performance na "manual" tak jak wczesniej mowilem zebys tego szukal jest ona przedstawiona ponizej. Widac CPU fsb timingi i inne opcje wydajnosciowe

Dołączona grafika

nastepnie to jest zrzut z menu frequency voltage control z twojej mobo

Dołączona grafika

mysle ze teraz jest wszystko jasne

jak byk widnieje napis cpu ratio

* fotki z serwisu http://www.hardocp.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety, w moim biosie w menu frequency/voltage control nie ma az tylu opcji jak na tym screenie:( brakuje mi wlasnie CPU Ratio i CPU Vcore select. nawet jak zmienilem na manual w advanced chipser features, zapisalem, wyszedlem z biosu, pozniej znowu wszedlem do biosu i i tak tego nie bylo. Co to oznacza? cos nie tak z moim biosem, bo mam wersje Phoenix - AwardBIOS v6.00PG?? nie wiem o co w tym chodzi:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...