Skocz do zawartości
maxvonsopop

blok wzorowany na URIEL rev2-WYMIARY I ROZMIESZCZ. OTWOROW??

Rekomendowane odpowiedzi

wzorujac sie na ureilu rev2 mam zamiar wykonac wlasnorecznie cos podobnego do wlasnego uzytku. problem w tym ze nie chcialbym wykonac czegos zle bo mam tylko jeden kawalek miedzi. PROSZE WIEC O DOKLADNE INFO ROZMIESZCZENIA OTWOROW MOCUJACYCH PLYTKE PLEXI I OTWOROW DO ZAMOCOWANIA BLOKU W PLYCIE GLOWNEJ. PROSZE O MAJLEPIEJ MALY SCHEMATYCZNY RYSUNEK LUB COS PODOBNEGO. Z GORY WIELKIE DZIEKI!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechl!n pytanie do Ciebie - czy te 65mm od prawej dziury mocującej do lewej jest dokładnym pomiarem ? Właśnie mam miec blok x3pro i Mate podał na rys. że ten wymiar ma 6,61mm, a ten 1mm może dużo zrobić chyba :| ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechl!n  pytanie do Ciebie - czy te 65mm od prawej dziury mocującej do lewej jest dokładnym pomiarem ? Właśnie mam miec blok x3pro i Mate podał na rys. że ten wymiar ma 6,61mm, a ten 1mm może dużo zrobić chyba :| ?

to nie ma znaczenia 1 mm nic nie robi gorzej było gdyby to było 3mm :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1mm nic nie robi mówisz? no wiesz wszystko zależy - jak zawsze. Czasem ten jeden milimetr może nam niezbyt pomyślnie troche śrube wykrzywić i juz będziemy mieli troche krzywo założone.

Niby jest późno, ale wiem o czym mówie bo nie jeden blok zrobiłem i nauczyłem się jednego, że mierzyc i robic co do milimetra także wymiary pod Socket A masz: 36.1 x 66.1

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze powstala dyskusja. to dobrze bo wiadomo ze jest prob do rozwiazania i w przyszlosci nie bedzie z tym klopotu

mam jeszcze pytaanie: 36.1x66.1 to standard w socketA, bez znaczenia na wiek plyty. bo ja mam EPOX 8k3a via 333.

pytam sie co bym sobie nie zrobil niespodzianki :(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spód tego bloku kupiłem gotowy (był to właściwie cały blok- zlutowant- top też był miedziany- ogólnie kicha)- otwory mocujące do socketa były już wywiercone- STRASZNIE wywiercone. Niesymetrycznie- tak jakby ktoś wiercił tam, gdzie mu pasuje anie tem gdzie specyfikacja socketa wyznacza. Powiercone otwory miały fi 4mm. Tak to wyglądało:

Dołączona grafika

Aby zlikwidować te błędy zmuszony byłem powiercić otwory wiertłem fi 5mm.

Teraz jest symetrycznie choć wymiary mogą nie zgadzać się z oryginałem.

yotomeczek -> nie, uriel to to nie jest :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze powstala dyskusja. to dobrze bo wiadomo ze jest prob do rozwiazania i w przyszlosci nie bedzie z tym klopotu

mam jeszcze pytaanie: 36.1x66.1 to standard w socketA, bez znaczenia na wiek plyty. bo ja mam EPOX 8k3a via 333. 

pytam sie co bym sobie nie zrobil niespodzianki :(((

też mam 8K3A więc wiem co mówie, a zreszta te wymiary to standard Soket A :wink:

Powiem Ci jeszcze cos: jak będziesz chciał montować bloczek na NB będziesz miał problem - jest strasznie mało miejsca na zapinke i nadal sie głowie jak i z czego ją wykonać.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1mm nic nie robi mówisz? no wiesz wszystko zależy - jak zawsze. Czasem ten jeden milimetr może nam niezbyt pomyślnie troche śrube wykrzywić i juz będziemy mieli troche krzywo założone.

Niby jest późno, ale wiem o czym mówie bo nie jeden blok zrobiłem i nauczyłem się jednego, że mierzyc i robic co do milimetra także wymiary pod Socket A masz: 36.1 x 66.1

Pozdrawiam.

Dobrze gada - ja w Urielu2 też rozwierciłem otwory (były w dobrym miejscu) ale tak spasowane ze śrubami że czasem nie mogłem bloku zdjąć bosię zakleszczało - rozwierciłem o 0,2 albo 0,5mm i jest git /było sprzedałem Urielka2 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi