Skocz do zawartości
dayus

Na jakich roweracj jezdzicie?

Na czym jezdzisz?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na czym jezdzisz?

• Author
      15
    • Giant
      25
    • Merida
      18
    • Romet
      13
    • inne typu "gorski"
      89
    • inne typu "ukraina" :)
      11

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem ile dokładnie miała % ale na długosc około 1000m więc chwilke sie jechało z duzą prędkoscią. Tak wogule to dało by rade nawet 95 tam pojechac ale trzeba bardziej kręcic ja akurat mam z przodu blat 42 przydało by sie 44-46

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to normalne ze z górki ale musze przyznac troche byłem osrany

Może ptak ;)

UPDATE: Chociaż przy tej prędkości kontakt z ptasimi odchodami mógłby się zakończyć nieprzyjemnie ;) Pomijając kwestię kręcenia pedałami(choć to tez musiał być niezły młynek), to jak Ty utrzymałeś kierownicę pędząc 85km/s, górka chyba naprawdę równa musiała być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze koledzy nie są w temacie tak BTW ogladnijcie sobie Tour de France tam na szosówce leci sie na prostej 70 nie mówiąc o górkach :) po prostu u nas w Rzeszowie jest przynajmniej gdzie jezdzic. A z tą prostą kierownicą to Capek przegiołes chyba to było oczywiste ze górka była prosta ciekawe który by sie odwazył zjechac z taką prędkoscią po serpentynach 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a probowaliscie kiedys jezdzic z predkoscia 80 km/h na rowerku ?? :) bo jak slysze nieraz opowiesci ze przy takiej predkosci to sie nie da kierownicy utrzymac czy jak kumpel sie ze mna klucil ze zdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e z rowerka to tylko smiac sie chce :)

fakt faktem jest to taka predkosc ze trzeba byc cholernie skoncentrowanym a kazda pomylka moze skonczyc sie tragicznie ale to chyba oczywiste ze nie mozna puscic sie na jakiejs waskiej kretej trasie bo to samobojstwo :>

ale przy szerokiej w miare dobrej drodze nie ma problemu z jazda taka predkoscia :)

jadac rowerkiem mozna bardzo ladnie wchodzic w zakrety nawet przy wiekszej predkosci :)

zeby nie byc goloslownym wlansie wysylam filmik z wycieczki w gory orlickie gdzie na szosie w porywach bylo cos ponad 80 km/h :)

pozatym jak napisal czareq wystarczy sobie kliknac na EuroSport wlasnie leci TdF i sami mozecie sie przekonac ze nie jada tam po 40 km/h :P ( i to na oponach po np. 20 mm szerokosci )

co do filmiku bedzie dostapny pod adresem: http://members.lycos.co.uk/miwi69/100_0036.AVI

ale dopiero za jakies pol godzinki ( tak tak sdi rulez :] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam znajomego (wlasciciel sklepu rowerowego), znaczy nie moj znajomy tylko jego mama jest znajomą mej mamy.

ponoc był w górach i jezdzil na rowerze i w pewnym momenice spadl z góry i osiągnał predkośc ok 100km/h. i w koncu rozwalil sie o drzewo. Ale czy to prawda? Chyba nie!

A tak apropos jak Wy osiagacie te predkosci ~80km/h ??? Mi czy górka, czy prosta predkosc tala sama.

Pobilem dzis swoj nowy rekord, a mianowicie 54km/h :)) na prostej, a z górki mailem 52. i powiedzcie mi jaki w tym jest sens? A góka byla nie mala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam 15 lat i jechałem 50km?h myślę że to dużo bo inni moi koledzy ledwo wyciągają 40  :?  i ciągle się wlwczą  :lol: 

ja smaruje mojego authora smarem z teflinem lub WD40 ten smar jst git jak wpadnie piasek to raz przecieram i wszystko ładniutko schodzi :D 

a cha i jeszcze jedno odkąd mam rower zrobiłem ok. 2000km  :D

Hmm od kiedy lancuch sie smaruje WD40 ? :lol: :lol: I od kiedy WD40 jest smarem ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie kona ??? =]

ja z goryyy mialem ok 75km/h na superiorze przy rozwalonym przednim kole na zwyklej obreczy alu i najgorszych szprychach ale wtedy bylem mlody i glupi nie chce myslec jakby sie to skonczylo przy upadku.. milaly mnie samochody i inni rowerzysci ;) (nie pamietam gdzie ale to juz chyba Wegry byly)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cosik mi się nie wydaje, żeby dało sie na góralu wyciągnąć 80km/h pedałując - rozpędzając się samorzutnie z górki owszem - ale ja juz przy 60km/h ledwo wyrabiam z kręceniem, więc 20km więcej jest w moim przypadku po prostu niemożliwe, chyba, że górka byłaby spora i stroma, zeby sie bez pedałowania rozpędzić. Jeszcze 70km/h się zgodzę - zreszta może i się przekonam niedługo...

Co innego rower szosowy, ale on jest lżejszy i ma znacznie wekszą tarcze z przodu, a czasem i mniejszą z tyłu.

A co do dużej prędkości, to o co wam biega z utrzymaniem kierownicy? Przecież jest wręcz odwrotnie - skręcenie wymaga naprawde dużo siły - ja wtedy wychylam się za siodełko do tyłu, to jakoś sie daje ruszyć.

Jeszcze wchodzi w grę złe ustawienie licznika/złe wskazania - ja tak kiedyś miałem - aż sie dziwiłem, że mogłem wtedy jechać spokojnie 40km/h (i to bez wiatru) przez dłuższy czas, a teraz z wiatrem przy tej prędkości wymiękam po paru kilometrach. A srednia przy standardowej mojej trasie 30km wychodzi ok. 26km/h - bo qrde w Wawie musi zawsze wiać :]

Aha - nie smarujcie łańcucha WD40!! - tym się czyści łańcuch ze starego smaru, błota itp. Ja w sumie też nie robie prawidłowo, bo smaruje łańcuch olejem samochodowym - oczywiście potem wycieram dobrze, żeby sie nie kleił - ale i tak musze go często czyścić - jednak spisuje sie świetnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

licznik mialem dobrze ustawiony zapomnialem tylko napisac ze to byla wycieczka rowerowa na wegry i jakies 98% trasy to byla szosa wiec jechalem na slikach pol dnia wyjezdzalismy pod ta gore ale za to zjazd byl boski..

oczywiscie ze nie pedalowalem z reszta nie dalbym rady majac 18 biegow ;))

w zakrety nie wchodzilismy z taka predkoscia.. bez przesady jeszcze samochody jezdzily wiec na niektorych zakretach bylo ostro jak scinali samochodami zakret a ty wlasnie na nim probowales sie zlozyc =]

co do wd40 tez dziwie sie ludziom ze tym smaruja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos wam powiem kiedys miałem taki rower co z przodu miał blat 44 a z tyłu najmniejsza zębatka 14 zębów i dało rade z jednej górki rozpędzic dziada do 76 przy czym pedałowac przestałem gdzies przy 70km/h bo na korbie była juz prędkosc swiatła :) a teraz kiedy mam z tyłu 11zębów na kasecie to takie prędkosci nie są problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha - nie smarujcie łańcucha WD40!! - tym się czyści łańcuch ze starego smaru, błota itp. Ja w sumie też nie robie prawidłowo, bo smaruje łańcuch olejem samochodowym - oczywiście potem wycieram dobrze, żeby sie nie kleił - ale i tak musze go często czyścić - jednak spisuje sie świetnie...

DO czyszczenia lancucha i innych czesci polecam:

GIST Pulitel Detergent & Degreaser Spray bardzo dobrze usowa smar - poprostu idealny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed, reed, reed jak ten Santour ? :D

Hehe, stary, wczoraj wieczorkiem dopiero jazdę próbną odstrzeliłem, ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.

Blokada wymiata, wygodna rzecz bardzo.

Zobaczymy jednak jak się będzie zachowywał po jakichś 500 km :)

W ogóle to muszę dorwać kogoś kto tweakował już amorki, najlepiej z mojej okolicy, chcę wyciągnąć te dodatkowe 20 mm :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi