Skocz do zawartości
zurcio

Karta TV=komp się nie odpala.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :D mam płytę główną DFI NFII ULTRA-AL i mam znią jeden problem a mianowicie nie chce mi działać na niej karta TV (AVerMedia TVPhone 98w/vcr ).Problem objawia się tym że po włożeniu karty TV do jakiegokolwiek slotu PCI komputer nie chce się w ogóle odpalić jest tylko czarny obraz nawet nie ma możliwości wejścia do biosu.Gniazda PCI są napewno dobre bo wsadzałem starą karte sieciową i ona działa. Po wyjęciu karty TV komp odpala się bezproblemowo i działa normalnie. Karta TV jest sprawna bo była sprawdzana na innym komputerze. Mój komputer to ATHLON XP 2500+ BARTON 2x256/400 DDR TwinMos CL2.5 DUAL dysk SAMSUNG 120GB Seria ATA jeśli to wczymś pomoże. Nawet po odpięciu zasilania wszystkich urządzeń oprócz karty graficznej w celu sprawdzenia czy może poprostu zasilacz nie wyrabia objaw jest ten sam.W biosie jako tako nie znalazłem żadnej funkcji która mogłabybyć jakoś wyłączona. Co może być przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy słabym zasilaczu miałem też problemy z Averem. Komp się odpalał wszystko chodziło cacy dopuki nie zachciało mi się oglądać TV. Jakieś 3min nieraz krócej i komp się dość gwałtownie restartował. Skończyło się to uwaleniem sieciówki i portu firewire na płycie. Taka karta sporo ciągnie i ja obstawiałbym jednak zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w starym komputerze karta chodziła bez problemu a chce zaznaczyć że teraz komp chodzi na tym samym zasilaczu co stary komp, a pozatym tak jak pisałem że odpiołem wszystkie inne urządzenia z zasilania czyli dyski twarde, CD-romy i dzieje się tak samo że komp się wcale nie odpala z kartą TV. Więc chyba zasilacz odpada. Może to jest wina płyty jakiś konflikt sprzętowy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgyginalny bios jest już biosem najnowszym.

Programem AIDA32 zmierzyłem napiecia i o to one:

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.63 V

Napięcie pomocnicze procesora 1.49 V

+3.3 V 3.33 V

+5 V 5.11 V

+12 V 12.22 V

-12 V -12.53 V

-5 V 0.83 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.04 V

VBAT baterii CMOS 3.15 V

A mnie tylko zastanawia te przy -5v co jest 0.83V :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich  :D  mam płytę główną DFI NFII ULTRA-AL i mam znią jeden problem a mianowicie nie chce mi działać na niej karta TV (AVerMedia TVPhone 98w/vcr ).Problem objawia się tym że po włożeniu karty TV do jakiegokolwiek slotu PCI komputer nie chce się w ogóle  Co może być przyczyną.

Gdybys uzyl przycisku "SZUKAJ" oczom twoim ukazaly by sie posty z zeszlego roku, w topicu o epoxie 8rda+, a mianowicie wszystkie (z moich informacji) plyty na nforce2 maja problemy ze wspolpraca z AVerMedia TVPhone 98w/vcr i i TV Capture 98 i juz..taki urok. Z innymi Averami tak, ale nie z 98. doradzic mozna tylko zmiane karty na jakakolwiek inna (wiem, ze zadna to rada..ale..). Ja tak wlasnie zrobilem-na KT7 elegancko mi chodzila, a na Epoxie juz niestety nie...tylko karetka mi sie wlaczala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi