krych Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze sposoby na zapuszczanie kompa. ostatnio sobie uświadomiłem, że utrzymanie kompa to 25% rachunku za prąd !!! cholernie dużo, nieprawdaż? sprawa się pogarsza kiedy trzeba załużmy zapuszczać torrenta w nocy. Wtedy to moi rodzice by mnie chyba zabili. Moze znacie jakis sposoby na pomniejszenie poboru mocy przez komputer inne niż wyłączenie monitora (-70W) :?: :?: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 obnizenie napiecia na procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 zawsze mozesz zjechac z prockiem na niskie fsb i napięcie,,, moniek wyłączony oczywiscie,,, jakos to kiedys liczylismy,, mi wychodzilo >30zł za kompa włączonego non stop a więc - dla mnie - do zaakceptowania - u mnie to poniżej 20% całości ;-) jesli poszukasz znajdziesz kilka podobnych tematów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 hmm a napiecie ma cos do poboru mocy? :) bo mi sie wydawalo ze nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 hmm a napiecie ma cos do poboru mocy? :) bo mi sie wydawalo ze nie :) jak napięcie nie ma znaczenia to czemu masz duży rachunek pomyśl :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 hmm a napiecie ma cos do poboru mocy? :) bo mi sie wydawalo ze nie :) jak napięcie nie ma znaczenia to czemu masz duży rachunek pomyśl :lol: ja tam sie nie znam :> ale z fizyki nigdy dobry nie bylem :) ale myslalem ze to nie to samo :) bo jak np przeliczyc napiecie na moc? :) nie da sie :P zreszta ja tam sie nie znam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 aha to przy okazji zapytam... czy zasilka 300W utrzyma PIV 3.0C GHz [northwood] i abita ic7 i rad9100? :) bo mam pewne obawy ze moze mi pasc :P a jak nie to mam nadzieje ze nie zepsuje mi nic? po prostu chyba nie pojdzie? :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=agent=- Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Czekaj zaraz ktoś wystrzeli żebyś nie zapuszczał tego na CODESHICie... czekaj czekaj... zaraz nadejdą... Jak na mój gust .. wytrzyma :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 jak zasiłka to forton lub coś markowego to pociągnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 jak sie nie da napiecia na moc?? t z prawa Ohma mozna przeliczyc ile dane urzadzenie pobiera mocy masz prosty wzór P= U*I P- Moc (wat) U- napiecie I- prad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Czekaj zaraz ktoś wystrzeli żebyś nie zapuszczał tego na CODESHICie... czekaj czekaj... zaraz nadejdą... Jak na mój gust .. wytrzyma :P hmm xp1700+ (stary rdzen.. palomino bodajze... ten na 0.18 :> grzejacy sie straszliwie, teraz mam 58 stopni w idle :)] na kt400 jakos dziala ten zasilacz. ale chyba cie zasmuce :) to nie jest zasilacz codea... tylko megabajta... czyli chyba (ktos niech to potwierdzi) tez megaszitowy:) pozdro :) chodzi mi ot o zeby mi komp anie spalilo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 jak sie nie da napiecia na moc?? t z prawa Ohma mozna przeliczyc ile dane urzadzenie pobiera mocy masz prosty wzór P= U*I P- Moc (wat) U- napiecie I- prad ta ale jak obliczyc ten "prad" w domowych warunkach? :) bo jest kwesita taka.. ze np zastanawia mnie ile pradu zzera komp... albo inaczej... ile % rachunku za prad = komp... czyli w przeliczeniu na tamte jednostki co tam sa podane.. [w kW? :P nie pamietam..] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=agent=- Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 p0rNfLaKe hyh... ja mam na CODESHIT kompa: proc: A XP 1700+ @ 1900 (t-bred) mobo: SHUTTLE AK32a mem: 256 MB 333Mhz KINGMAX gfx: GF4 Mx440 64MB HDD1 Seagate 40GB Barracuda 7 7200 obr. HDD2: WD Caviar 1.20 Gb /kieszeń/ DVD + CDREC + 2 wentylki w obudowie i spoX:P Napięcia się nie rozjeżdzają ani nic... wypasik... a z zasilkami Megabajta nie miałem styczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 p0rNfLaKe hyh... ja mam na CODESHIT kompa: proc: A XP 1700+ @ 1900 (t-bred) mobo: SHUTTLE AK32a mem: 256 MB 333Mhz KINGMAX gfx: GF4 Mx440 64MB HDD1 Seagate 40GB Barracuda 7 7200 obr. HDD2: WD Caviar 1.20 Gb /kieszeń/ DVD + CDREC + 2 wentylki w obudowie i spoX:P Napięcia się nie rozjeżdzają ani nic... wypasik... a z zasilkami Megabajta nie miałem styczności. hehe miałem bardzo podobny konfig tyle ze z gf3ti200 i 512ddr + antek 2200+ T-Bred @ 2200Mhz @1,775vcore i działał przez 3 miesiące tyle że.....zmieniłem na enlighta :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 p0rNfLaKe hyh... ja mam na CODESHIT kompa: proc: A XP 1700+ @ 1900 (t-bred) mobo: SHUTTLE AK32a mem: 256 MB 333Mhz KINGMAX gfx: GF4 Mx440 64MB HDD1 Seagate 40GB Barracuda 7 7200 obr. HDD2: WD Caviar 1.20 Gb /kieszeń/ DVD + CDREC + 2 wentylki w obudowie i spoX:P Napięcia się nie rozjeżdzają ani nic... wypasik... a z zasilkami Megabajta nie miałem styczności. ja mialem codechita i napiec nie trzymal comp asus-a7v8x-x,wd80gbb,cdrw+dvd,wentylatory,geforcr4mx,amd athlon nie krecony bo sie balem teraz,mam fortrona 350gtf i ma spokuj :) czyli wynika ze masz jaks super wersje codeshita :PPPP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 cały mój config jedzie na codegenie. przesadzacie i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 ja obnizylem rachunki jak wymienilem codeshita 300W na chiefa 420W A PFC , nawet nie patrze na rachunek ,poprostu starzy jakos nic nie mowia stad wnioskuje ze rachunek sie obnizyl 8) tylko teraz chyba mnei z domu wygonia ;) jak godzine z domowego na komure do girl dzwonilem 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=agent=- Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Co jak Co ale .. zdaje mi się że wieksza moc zasilacza znaczy większy pobór mocy znaczy licznik się prędzej kręci znaczy wieksze rachunki :D:D:P lukasrz a mnie się zdaje że się poprostu przyzwyczaili że takie rachunki bedą i już nie robią o to krzyQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 nigdy sie nad tym nie zastanawialem ale jakby tak policzyc i zsumowac wszystko to ekhm.... chyba wyszloby mi wiecej niz 30 pln :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Co jak Co ale .. zdaje mi się że wieksza moc zasilacza znaczy większy pobór mocy znaczy licznik się prędzej kręci znaczy wieksze rachunki :D:D:P lukasrz a mnie się zdaje że się poprostu przyzwyczaili że takie rachunki bedą i już nie robią o to krzyQ niee bo pobiera tyle pradu ile potrzeba zasilacz.. nie bierze 300W trzystuwatowy zasilacz bo to bezsens.. co robilby z nadmiarem mocy? :) moglby sluzyc jako grzalka.. ale po co :) nie taki cel tego jest :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Nie zapominajcie, ze zasilacz o mocy np. 300W nie pracuje caly czas z ta moca. W zaleznosci od zapotrzebowania powbiera mniej lub wiecej energii z sieci. Tak wiec underclocking jest metoda na "obnizenie rachunkow" ;) Jak zostawiasz wlaczonego kompa na noc to nie dzial np. CD-ROM itp. Ale nie ma co szukac takich oszczednosci ;) Prad nie jest az tak drogi (drozszy jest przesyl - dla mnie lol) A jednostka energii z ktorych nas rozliczaja to kWh czyli kilowatogodzina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek OC Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Można to wyliczyc bardzo łatwo, korzystając ze wzoru: 1 J = 1W * 1s 1 kWh (kilowatogodzina 8) ) = 3 600 000 J albo 1 kWh = 1kW * 1h = 1000W * 3600s Czyli np. komputer ciągnie 300W (skrzynka)+100W(Monitor 19")=400W godzin (h :o ), obliczamy: 400W * 3600) = 400W * 28800s = 11520000 J i teraz: 11 520 000J : 3 600 000J = 3,2 kWh przez dobę :!: , mnożymy to przez ilość dni w miesiącu ( ja wezme 30 dni ) i przez koszt 1kWh ( chyba 35gr ) 3,2 kWh * 30 * 0,35zł = 33,6 zł miesięcznie :twisted: No, teraz :gitara2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 jak sie nie da napiecia na moc?? t z prawa Ohma mozna przeliczyc ile dane urzadzenie pobiera mocy masz prosty wzór P= U*I P- Moc (wat) U- napiecie I- prad A na jaką moc to jest wzór? Bo skoro podajesz jako jednostkę Watt, to niestey nie ten wzór. Dla ścisłości dodam, że w pewnym określonym przypadku jest on prawidłowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 ekhmm nie sprawdzę cię czy dobrze ;-) ale hmm wyszlo na moje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 ja obnizylem rachunki jak wymienilem codeshita 300W na chiefa 420W A PFC , nawet nie patrze na rachunek ,poprostu starzy jakos nic nie mowia stad wnioskuje ze rachunek sie obnizylW ten sposób na pewno nie obniżyłeś rachunku. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 ja obnizylem rachunki jak wymienilem codeshita 300W na chiefa 420W A PFC , nawet nie patrze na rachunek ,poprostu starzy jakos nic nie mowia stad wnioskuje ze rachunek sie obnizylW ten sposób na pewno nie obniżyłeś rachunku. :D czemu :> chief ma lepsza efektywnosc wykorzytsania pradu wic mozliwe ze dziek itemu tez troceh spadly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Tak, ale ta "lepsza efektywność wykorzystania prądu" nijak się ma do rachunków. Ty płacisz tylko za moc czynną pobraną z sieci i choćby był zasilacz o sprawności 100%, to nie zapłacisz mniej niż jadąc na zasilaczu o sprawności 50%, Pfc ogranicza pobieraną z sieci moc bierną, za którą nie płacisz. W związku z tym może zostałeś doceniony przez elektrownię i udzielili ci rabatu na dostawy energii elektrycznej. :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Można to wyliczyc bardzo łatwo, korzystając ze wzoru: 1 J = 1W * 1s 1 kWh (kilowatogodzina 8) ) = 3 600 000 J albo 1 kWh = 1kW * 1h = 1000W * 3600s Czyli np. komputer ciągnie 300W (skrzynka)+100W(Monitor 19")=400W godzin (h :o ), obliczamy: 400W * 3600) = 400W * 28800s = 11520000 J i teraz: 11 520 000J : 3 600 000J = 3,2 kWh przez dobę :!: , mnożymy to przez ilość dni w miesiącu ( ja wezme 30 dni ) i przez koszt 1kWh ( chyba 35gr ) 3,2 kWh * 30 * 0,35zł = 33,6 zł miesięcznie :twisted: No, teraz :gitara2: ee za skomplikowane dla mnie. wez mi policz ten komputer 250W + monitor LCD [to chyba malo] ile to mi bedzie ciagnac? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek OC Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Bo ja wiem czy takie skomplikowane :) załóżmy że LCD ciagnie 40W, a komp ci chodzi 8 godzin, wtedy: (250W + 40W) * (8 * 3600) = 290 * 28800 = 8352000 J 8352000 J : 3 600 000 J = 2,32 kWh na dobę ( 0,812 zł na dobę ) 2,32 * 30 * 0,35 = 24,36zł I już, możesz cieszyc sie wysokimi rachunkami :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krych Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 niskie rachunki :?: na allegro chodzę nówki :!: za 10 zł. :P :P :P :P :P a tak na serio to nie ma w zasadzie efektywnego sposobu na zapuszczanie, prócz wyłączenie monitora :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...