Skocz do zawartości
Pc juice

Ati Radeon 9800 Se

Rekomendowane odpowiedzi

@Pc juice porazka próbowałem z 10 wersji i objaw jest ten sam - po instalacji widac przez chwile pulpit, a potem ciemność i tryb suspend. Po kolejnym restarcie pulpitu juz nie widac. Wydaje mi sie ze moze to byc spowodowane "kalibracją" karty po zmianie sterów i pierwszym restarcie po ich instalacji (obraz wtedy sie powoli oświerza). Jak dam wtedy szybko start->zamknij->uruchom ponownie to komp sie uruchamia, ale mimo wszystko karta chce sie "kalibrowac" co kończy się ciemnością. Po instalacji "normalnych" sterów, po pierwszym restarcie widać pulpit, potem obraz na moment "gaśnie" ("kalibruje się") i wraca po chwili do normalności (pulpit). Tak jest na kazdej karcie ATI.

Czy jest jakis program który moze odblokowac dodatkowe potoki w zainstalowanych niezmodowanych sterach bez ich reinstalacji? Wydaje mi sie ze to by rozwiązało mój problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wziałem do sprawdzenia ze sklepu Sapphire 9800SE (skusiły mnie pamięci 256bit) i wątpiłem, że ma sprawne potoki. O dziwo nie ma najmniejszego artefaktu po odblokowaniu 4 pozostałych. Rdzeń podkreciłem na 385 i jest cool i młodzieżowo 8)

Niestety wentyl na tej karcie jest bardzo głosny więc proszę o infomacje na temat glośności Arctic Cooling VGA Silencer ATI3 - te nowe, czy może wystarczy Zalman ZM80D-HP pasywny? ewentualne na tego zalmana cichy wentyl duży? Zależy mi bardziej na ciszy niż na wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Re Watcher.

Poprostu masz padniete dodatkowe 4 potoki. Domyslnie system uruchamia sie na sterach VGA a to gasniecie to przelaczanie sie na nowe sterowniki. Cos takiego dzieje sie nawet wtedy gdy instalujesz oryginalne sterowniki ATI na czystym systemie. Po restarcie masz ciemny ekran przez chwile. A jesli u Ciebie nie nastepuje wlaczenie sie ekranu znaczy ze jednak karta nie jest modowalna albo twoja zasilka jest za slaba aby uciagnac 8 potokowego potwora

Pozdrawiam Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smaug gdy ekran gasnie po restarcie programik ati sprawdza ustawienia AGP Fastwrites i cos tam jeszcze (chyba sie nazywa smartgart). Proponuje odinstalowac to i moze pojdzie. Program do uninstala jest albo na stronie omeg albo ati(nie pamietam). Mozliwe po prostu ze jest jakis konflikt w tym miejscu i dlatego nie idzie dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachecony lektura zakupilem karte Xpert Vision od firmy o ktorej piszecie na tej stronie na allegr. Najpierw okazalo sie ze to wersja 128bit, jednak za doplata zamienili mi na 256;). Karta zmodowana dziala super. Wrzucilem tez na nia Silencera3 i radiatorki na pamieci. Mam jednak maly problem. Gdy podkrece karte do wartosci stabilnych core 420/mem 360 i wlacze jakies pelnoekranowe 3d komp mi sie gasi :(, a zeby go wlaczyc ponownie musze wyjac wtyczke z kontaktu poczekac troche i dopiero startuje. Normalnie pomyslalbym ze zasilka nie wyrabia, ale mam huntkey'a 400W ktory slicznie trzyma napiecie. Atitool dziala bez problemu z tym swoim latajacym szescianem. Macie moze jakies pomysly co to moze byc? Zbyt duzo karta sie nie bawilem bo dopieraj wczoraj wieczorem wrzucilem ja do kompa..Stery to najnowsze C4.9@ocfaq. Nie wiem, moze podniesc napiecie na AGP z 1,55 na 1,6?..

Ja tak miałem przez 3 dni a potem zasilacz zdechł... wymieniłem na NeoTEC i juz więcej tego nie ujrzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna rzecz: 1. 3DMark 2003 2. Far Cry 3. SW:Knights of the old republic 4. Chaser(gra dodana do karty) natomiast doom 3 Jakies dziwne czerwone kropeczki. Blad sterownikow i jakis ustawien czy cos nie tak z karta, choc to dziwne bo reszta sprawdzonych gier dziala. Zaraz sprawdze jeszcze NFS:U

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz ewidentnie nie wyrabia. Może to być też spowodowane przegrzewaniem się zasilacza

Nie wydaje mi sie zeby nie wyrabial, bo jeszcze dwa dni temu dzialal na innej karcie - Hercules AIW 9800se@pro 426core/356mem i wszystko dzialalo (byly artefakty wiec karte sprzedalem) a teraz 410/360 i sie gasi komp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówie ci, bo miałem tak z moim Tracerem przedwczoraj. Po włożeniu Papsta zamiast standardowego wętylatora i obnizeniu mu jeszcze obrotów, zaislacz sie przegrzewał i wyłączał komputer. Dzisiaj na całą noc zostawiłem kompa obciążonego ATI Toolem i 1470 obr./min. Papstem i wkońcu wszystko było ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wydaje mi sie ze jeszcze walka z moim 9800se nie jest przegrana. Ze strony http://www.techpowerup.com/softmod/downloads.php pobrałem plik Patched ati2mtag.sys (9500 -> 9700 and 9800SE -> 9800) Jaka jest instrukcja jego użycia?? Wgrac go do zainstalowanych sterów?? Ktośtego próbował??

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw rozpakuj stery(na c: w katalogu ati) i tam szukasz tego pliku tylko ze z koncowka .sy czy jakos tak, kasujesz go a do katalogu wgrywasz ten plik wracasz katalog wyzej klikasz setup czy co tam i zainstaluje Ci sie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wydaje mi sie ze jeszcze walka z moim 9800se nie jest przegrana. Ze strony http://www.techpowerup.com/softmod/downloads.php  pobrałem plik Patched ati2mtag.sys (9500 -> 9700 and 9800SE -> 9800) Jaka jest instrukcja jego użycia?? Wgrac go do zainstalowanych sterów?? Ktośtego próbował??

pozdro

Taką samą opcje ma RivaTuner. A robisz to tak: katalog rivatuner->PatchScripts->ATI->SoftR9x00->i odpalasz plik SoftR9x00 w2k.rts->z dolnego paska wybierasz radeon 9800->continue->wskazujesz folder w którym znajduje się plik ati2mtag.sys i patch'uesz. Do modyfikacji wystarczą oryginalne catal. Może to ci pomoże.

próbował ktoś te stery 9800se@xt, link do nich jest na stronie startowej tweaka

This patch is for 9800SE cards flashed to XT only!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak macie racije i zasilka juz nie wyrabia co mnie niezmiernie dziwi (400W, bardzo strabilnie). Max. co mi sie udalo osiagnac to 410 GPU/351MEM. Powyzej tego komp sie gasi;(

Zasiłka została przetestowana przez prawdziwego potwora na Waty i egzaminu nie zdała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak macie racije i zasilka juz nie wyrabia co mnie niezmiernie dziwi (400W, bardzo strabilnie). Max. co mi sie udalo osiagnac to 410 GPU/351MEM. Powyzej tego komp sie gasi;(

Możesz jeszcze spróbować upgrade biosu pł. gł. ( w moim przypadku to pomogło, ale to były efekty zaiwszania , VPU Recover itp.).

Bardzo dziwne, żeby taki zasilacz był gorszy niż mój Tracer 450 W i to jeszcze ze zciszony Papstem :?

PS- jak tam u was z podkręcaniem? ATI Tool po całej nocy testów wskazał mi stabilne wartości na poziomie VPU:428 i pamięci-690. Czy ktos jeszcze poza mną sugerował się tym programem? Przedtem grałem na 436/702 i nie widziałem żadnej błędów, ale wolę uważać, wiec nastawiłem te z ATI Tool-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie xv z 2,5 ns i naprawdę się zastanawiam jak wy kręcicie te karty. Silencer 3 na rdzeń + big alu na pamięć i karta się przegrzewała. Na high tył rdzenia parzył pamięci gorące jak cholera nawet z radiatorami grzeją się jak cholera. Przegrzewanie co prawda zauważyłem tylko w doomie 3 waliło kropkami itp jak się ma. Byłem zmuszony walnąć 80 m wentyl z drugiej strony pamięci spox zimne ale rdzeń i tak ciepły. Moje wyniki oc rdzeń max 410 (ale się boję tyle :oops: ) a pamięci nie wiem bo mi zasiłka nie wyrabia a nie chce mi się odkręcać kompa. Tak więc ci którzy mają na xv se @pro 440 mhz to chyba cudotwórcy. Muszę walnąć 120 mm nad kartą na tym niebieskim będzie się opierać + zamocowanie home made bo bez tego wentyla z tyłu ta karta padła by po paru dniach chyba. Może trochę dramatyzuje, ale że na silencer high alu pamięci i się przegrzewa wtf. Może to tylko w doomie mieliście tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie xv z 2,5 ns i naprawdę się zastanawiam jak wy kręcicie te karty. Silencer 3 na rdzeń + big alu na pamięć i karta się przegrzewała. Na high tył rdzenia parzył pamięci gorące jak cholera nawet z radiatorami grzeją się jak cholera. Przegrzewanie co prawda zauważyłem tylko w doomie 3 waliło kropkami itp jak się ma. Byłem zmuszony walnąć 80 m wentyl z drugiej strony pamięci spox zimne ale rdzeń i tak ciepły. Moje wyniki oc rdzeń max 410 (ale się boję tyle :oops: ) a pamięci nie wiem bo mi zasiłka nie wyrabia a nie chce mi się odkręcać kompa. Tak więc ci którzy mają na xv se @pro 440 mhz to chyba cudotwórcy. Muszę walnąć 120 mm nad kartą na tym niebieskim będzie się opierać + zamocowanie home made bo bez tego wentyla z tyłu ta karta padła by po paru dniach chyba. Może trochę dramatyzuje, ale że na silencer high alu pamięci i się przegrzewa wtf. Może to tylko w doomie mieliście tak?

Raczej nie dramatyzujesz, bo u mnie pamięci kręcą się dobrze ale za to z rdzeniem duuużo gorzej (tak jak u ciebie) Spróbuj jeszcze poeksperymentować przy otwartej budzie.

@Dyjecop gratulacje, do 7k już niedaleko... Mam nadzieję że już niedługo włączę się w ten wyścig.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie może już było ale tyle czytania bym miałco to jest taki malutki czarny punkcik po drugiej stronie pcb prz prawej pamięci. U mnie to coś(wygląda jak malutka pamięć bga) dosłownie parzy może się to tak grzać czy radiator na to tak wogóle to całe pcb mojej karty jest gorące a w szczególności przy krawędzi blisko tego punktu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jast chyba układ do stabilizacji napięcia. Ja na nim mam taką blaszke metalową a do niej przyklejiłem płaski radoator ze stabilizatorów ze starego zasilacza. Stwierdziłem że napewno lepiej będzie jak się troche to schłodzi :) Temp dochodziła prawie do 70*C

Jak będe miał aparat cyferkowy to walne fotke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dramatyzujesz. U mnie na silencerze rdzen idzie stabilnie na 449Mhz. Pamięci 375 mhz + aluminiowe radiatorki spire. Przede wszystkim porządny zasilacz. To podstawa. Karta rzeczywiście się grzeje ale nie zauważyłem niestabilności czy artefaktów. Gram na ustawieniach: 412/680MHZ. Pozdrawiam. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesz się że ci na tyle idzie moja na bank by się zjarała. Kupie sobie kiedyś klime za 600 złotych taką stojącą skieruje wylot na bok komputera ja pierdziele wtedy to będzie zimno .Sprawdzał ktoś na tweaku taki patent może jakiś link? bo część kart w pc serwis sobie ludzie rezerwują na telefon. Później nie odbierają i zosają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...