Skocz do zawartości
Pc juice

Ati Radeon 9800 Se

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm a ktos mi moze powie (ewentulanie wskaze topic) czemu na moim konfigu nie mogę wycisnąć 40 klatek w DOOM3 ?  w high detalach (1024x768) (chodzi cos okolo 34 w demo 1)

Kolesie z radkami 9700pro i z wolniejszymi prockami lepsze wyniki maja odemnie :( Sprawdzcie http://www.benchmark.pl/ranking.php

shit :(

To faktycznie może być śmietnik. Sprawdź jeszcze zakładki czy przypadkiem jakieś aa czy anizo się nie zapelentało.

I dołączam się do apelu Dyejcop'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać karty Radeon 9800SE nadal są w cenie:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31707153

Widocznie te pamięci z czasem dostępu 2,5ns mogą być magnesem, który przyciąga chętnych

Ciekawe, ile ludziska są w stanie dać za taką kartę - ja stawiam na 750zł.

Ktoś obstawi inną stawkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mojej wczesniejesz wypowiedzi: system mam od 3 DNI, ps macie jakiegos LINKA do forum o tej tematyce ? Bo ja bij zabij nie znalazlem (mam modem jeszcze troche :P) I juz sie nie odzyam na temat DOOMa 3

No dobra a kto mi powie dlaczego mam tak mierne wyniki w 3dmarkach? Kolega mający radka 9700pro na podobnym konfigu (512 ram ma) wyciska wiecej w 3dm2001 tj. 16,5 K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie max co idie bez ani pol artefaktu to 425/690 MHz. Chyba radiatorki zakupie za jakis czas miedziane. Na 430 MHz core mam lekkie przeklamania w grafice. Czyli wyglada, ze to jest kres mozliwosci tej karty. Powalcze jeszcze z pamieciami, ale to dopiero po kupnie miedzianych radiatorow. Widac moje samorobki aluminiowe sa za cienkie, albo maja nierowna podstawe. Czort wie... Ale i tak jestem bardzo zadowolony.

P.S. Wieczorkiem postaram sie zarzucic kilka fotek "uzbrojonej" karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spiderman- jak rozumiem na rdzeniu masz WC, a radiatorki mode in home? Powiem ci, że troszke lipnie to wykręciłeś, no ale cóż, ja niewiele lepiej przy gorszym chłodzeniu. Tak jak mówiłem wcześniej- przy takich pamieciach trzeba mieć porządne radiatory, wkońcu to 2.5 ns i mają teoretyczny potencjał do 800 Mhz ( o ile odpowiedni V-core mają). Ja swoich już raczej kręcić wiecej nie będę, bo róznica tych 24 Mhz mnie nie urządza ( nie zamierzam przekraczać specyfikacji)

Czym testowałeś? Może zostaw ATI Tool-a na 2 noce- raz, by wykręcił rdzeń, 2- by wykręcił pamięć. 7 godzin na noc powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatorki z coolera jakiegos wycialem, na GPU oczywiscie Woda. Byc moze core sie wiecej nie bedzie kracil, to sie okaze, ja jeszcze ostatniego slowa nie powiedzialem.

Stary ja karte mam juz przestestowana. Mam gwarancje na 8 potokow, wiec tu stresu nie mam. Sa i dzialaja jak nalezy. ATI Toola jeszcze nie sciagalem, dzis zmienie timingi ATI Tray Tool'em i potestuje, zobacze co mi to da. Co do wykrecenia jej jeszcze wyzej, to moze bedzie lepiej po zmianie radiatorkow na pamieciach na miedziane, i pasty pod bloczkiem na Arctic Silver V, bo mialem tylko "srebrna" od TITANa :(

Tylko, ze na to chwilowo nie mam funduszy.

Wystarczy mi w pelni stabilne 430/700 MHz, a wszystko ponad to to juz bedzie luksus. W tej chwili karta jest ustawiona na 425/690 i to juz mnie poniekad satysfakcjonuje. Nie chce przesadzic, bo ta karta ma mi sluzyc okolo 2 lat. Poprzednik jej, ktory teraz jest w szafie - 9000Pro dzialal soebie dwa lata bez problemow na 300/600 MHz. Nie lubie katowac sprzetu jak co poniektorzy, ma mi sluzyc podkrecony stabilnie jak najdluzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie te pamięci z czasem dostępu 2,5ns mogą być magnesem, który przyciąga chętnych

Ostatnio to i 800zl ktos dawal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI Tool-a użyłem po to, by znalazł max. wg. tego programu częstotliwości rdzenia/pamieci. Artefaktów u siebie spowodowanych uszkodzonymi potokami poza Ground Control 2 ( 4 zółte kwadraciki w jednym miejscu w efekcie odbicia od wody krajobrazu, poza tym już nigdzie wiecej). nie widziałem ( a gier przetestował b. dużo, w tym najnowszych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, przesadzacie deko...

ja tam wole zeby mi karta lazila tak z rok najmniej, a Wam pewnie po pol roku zaczna sypac syfem w grafie :D

Te ustawienia są tylko do 3Dmarkowania :lol: . Gram na ustawiniach 412/680.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, przesadzacie deko...

ja tam wole zeby mi karta lazila tak z rok najmniej, a Wam pewnie po pol roku zaczna sypac syfem w grafie :D

Jak ma paść to padnie bez podkrecania :wink: a do puki nie ma artefaktow i sporej temp to czym sie przejmowac??

Moim zdaniem taki 9800se@xt czy wiecej ale dobrze chlodzony ma mniejsze szanse pasc niz 9800se@pro czy normalne pro 380/680mhz bez podkrecania ale na standartowycm chlodzeniu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówicie, ze 450/750 Wam karty latają ? Ja spróbowałem na 420/715 i troche sie boje więcej ;) Oczywiscie zadnych błędów nie było (wynik w podpisie). Tak mysle, czy zapodać bios od XT, ale chyba nie warto dla tych 200-300 punktów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio to i 800zl ktos dawal.

Widzę, że już ktoś zaproponował 755zł w tej aukcji:

Ale głupota - czy takiemu nie chce się pomyśleć? Przecież te karty bezproblemowo można dostać po 720zł !!!

Wystarczy spojrzeć tutaj:

www.pcserwis.neostrada.pl/cennik.htm

lub tutaj:

www.pcserwis.neostrada.pl/aukcje/Radeon9800SE.htm

Może jednak ktoś lubi przepłacać?

Do zakończenia tej aukcji pozostało 12 dni, ciekawe, czy jeszcze ktoś podbije cenę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przybyl dzisiaj wreszcie zasilacz Tagen 380W i wreszcie moje klopoty sie skonczyly. Popelnilem jednak blad, poniewaz po rozkreceniu budy zauwazylem ze Karta podpieta jest na tej samej linii co dysk twardy, wiec moze gdyby odciazyc ta linie wszystko byloby oki. No coz przepadlo. Zasilacz jest sliczny ma troche przydatnych dodatkow i ladnie zaplecione kabelki(mimo wszystko latwiej ulozyc kabelki jak nie sa oplecione, choc pewnie przeplyw powietrza o niebo lepszy bo temp. w budzie spadla mi o 2st. Podlaczylem wszystko, dpalam...i dziala o dziwo (z moim szczesciem). Zasilacz jest naprawde bardzo cichy i taki pozostaje nawet przy bardzo duzym obciazeniu, podczas gdy jak sie okazalo tamten zasilacz przy wiekszym obciazeniu przez karte graficzna zzaczynal cichutko pstrykac. Dotej pory nie potrafilem zlokalizowac zrodla tego dzwieku, no ale teraz nastala bloga cisza. Na samym poczatku wrzucam zegary 420/360 i sprawdzam czy nie zgasnie komputer. Zasilacz zdaje test. Nastepnie podbijam zegary do 435/375 i o ile na poczatku wszystko jest oki, to po chwili okazuje sie ze w doom3 widac wspominane przeze mnie wczesniej kropeczki. Niestety okazuje sie ze to rdzen produkuje takie artefakty i stabilny poziom dla niego to 420MHz (i tak jestem zadowolony). Nastepnie probuje pamieci i okazuje sie ze po jakims czasie zaczynaja wystepowac artefakty w tescie trool z 3Mark03, obraz robi sie bardzo jasny, nosorozcowi swieci sie w kropki [gluteus maximus], a testy fill rate widac tylko jak sie zaczynaja i koncza, podczas testu widac natomiast belke z iloscia klatek i nad nia biale tlo. Pomaga dopiero restart komputera. Stabilne czestotliwosci po kilku godzinach testow - 420/720(360). Postaram sie wgrac jeszcze bios od wersji PRO lub XT i pobawic timingami. Z tym pierwszym moze byc problem bo nie mam stacji dyskietek. Wyniki na P4 2,4@3,12 i 2x256MB 400MHz Hynix: 3DMark 2003: 6400pkt, Aquamark: 48k, Doom3 z paczka do ATI 57kl. Moze ktos podawal juz wartosci dla karty XpertVision jesli chodzi o timingi? Podsumowujac jestem bardzo zadowolony zarowno z karty jak i zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...