Carmamir Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Radziłbym użyć Doom3 i np. FarCry Benchm. Te gry są wymagającymi dość by pokazać rzeczywistą wydajność :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doodi Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Radziłbym użyć Doom3 i np. FarCry Benchm. Te gry są wymagającymi dość by pokazać rzeczywistą wydajność :) A macie oryginały? :D . Powiem szczerze, że nie wiem czy znajde czas na te wszystkie benchmarki...Zreszta wydaje mi się, że mogą nie być tak obiektywne jak Marki. Chyba że ustalimy prosty regulamin dotyczący każdego benchmarka i każdy będzie się tego trzmać. Np. w DooM'ie III zrobimy timeDemo 1 w 1024 x 768 Hight detail; wszystkie zakladki w advanced na ON prócz AA. Coś w stylu 3Dmarka optimal test. Co o tym myślicie? Widze tylko jeden problem: Jak udownić czy te benchmarki (wyniki/ustawienia)są prawdziwe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyejcop Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Carmamir ->nie chce mi się rozpisywać a nawet nie pamiętam ile FPS'ów miałem w grach bo zaraz sprzedałem tego 128bitowego złoma!! wiem tylko że w D00M3 przybyło mi około 10FPS'ów !!!! a po 2 te karty rużnią się tylko ilością pamięci i szerokością szyny a cena jest prawie identyczna (przynajmniej była :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Więc rozumiem że teraz masz koło 50fps, więc ładny wynik masz ;) W każdym razie ta karta osiągała na słabszym sprzęcie od mojego 37fps na 1024 High więc sporo lepiej od mojego 9550@9600XT :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Właśnie przeglądałem testy 9800SE 256bit 4potoki i 9800SE 256bit 8potoków, co się okazuje, 9800SE 4 potokowy nadal jest praktycznie = wydajności 9800SE 128bit , co to oznacza ? A oznacza tyle że bierz karte która 100% się moduje na 8 potoków bo to jest przyrost bliski 90% wydajności pierwotnej karty, natomiast 256bit to bardzo niewiele o ile coś (pkt. w smarkach są bardzo podobne do tego co tam zaprezentowane) http://www.rage3d.de/9800se_8p_p4.php Oj coś kwasisz kolego. W podanym przez ciebie linku są testy kart z serii Radeon 9800 , ale nie podano czy to są 256-bitowe, czy 128-bitowe. Z dedukcji wytnika że Radeon 9800SE to 256-bitowiec, bo ma osiągi takie same jak wersja PRO. A o 128-bitowych wersjach nawet nie wspomniano. Więc jak zrobiłeś porównanie na podstawie tych testów???? Porównałeś wyniki wersji 256-bitowej do wersji 128-biowej, która wogóle nie wystąpiła w teście. BARDZO DZIWNE, nie uważasz? Popatrz sobie tutaj: http://www.digit-life.com/articles2/over2k4/index.html tutaj znajdziesz testy różnych kart w tym Radeonów 9800SE w wersji 256-bitowej i 128-bitowej w kilkunastu róznych grach i benchmarkach. Niestety nie ma w porównaniu wersji modowalnych, ale te testy pokazują, że wersje 128-bitowe są ok.20-25% wolniejsze. Może według ciebie to pomijalna różnica, ale ja jestem innego zdania. Wciskanie komuś, że 128-bitowe Radeon 9800SE jest porównywalny wydajnościowo do wersji 256-bitowej w grach, a nie w benchmarkach to albo zamierzone działanie promujące 128-bitowce, albo wyraz braku wiedzy i doświadczenia. Za to podoba mi się inicjatywa PC Serwis W-wa. Nie ukrywam, że nie pierwszy raz podoba mi się ich podejście do biznesu. Test jaki proponują może pokazać jaką kartę najbardziej opłaca się kupić w róznych kategoriach cenowych. Mam jednak kilka uwag krytycznych: 1. Dlaczego do testu nie włączono kart Powercolor 9800SE (mieliście takie w sprzedaży) oraz bardzo popularnych Sapphire Radeon 9800SE? 2. Zrobiłbym test na wzór tego podanego tutaj: http://www.digit-life.com/articles2/over2k4/index.html 3. Tylko w jaki sposób możemy mieć pewność, że wyniki będą prawdziwe. 4. Niektóre karty , np. 9550XT mają ogromny potencjał do podkręcania, testowanie takiej karty na standartowych ustawieniach to marnotrastwo tego potencjału, myślę, że powinny być dwa testy jednej karty - jeden na standartowych ustawieniach, drugi na parametrach możliwie wysoko podręconych - oczywiście zależy to też od konkretnego egzemplarza, ale chyba wszystkie karty z jednej serii dają się podkręcić do pewnego poziomu i właśnie ten poziom wybrałbym do testowania. 5. Do każdej aplikacji powinno podać się paramtery typu np. pziom detali, rozdzielczość itp. 6. Każdy test powinien być odpalony z włączonym i wyłączonym antyaliasingiem. No i myślę, że powinniście założyć nowy temat, gdzie zamieszczone byłyby wyniki testów. Bo i dlaczego od razu nie podaliście cen tych kart, na pewno je znacie ???!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyejcop Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Prawie zgadłeś :) wyciskam 48FPS na standardowym konfigu gry :) znaczy już nie bo mam bajzel na dyskach i jest około 44FPSy ale to się poprawi jak nagram pare zbędnych żeczy na CD :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Oj coś kwasisz kolego. W podanym przez ciebie linku są testy kart z serii Radeon 9800 , ale nie podano czy to są 256-bitowe, czy 128-bitowe. Z dedukcji wytnika że Radeon 9800SE to 256-bitowiec, bo ma osiągi takie same jak wersja PRO. A o 128-bitowych wersjach nawet nie wspomniano. Więc jak zrobiłeś porównanie na podstawie tych testów???? Porównałeś wyniki wersji 256-bitowej do wersji 128-biowej, która wogóle nie wystąpiła w teście. BARDZO DZIWNE, nie uważasz? Popatrz sobie tutaj: http://www.digit-life.com/articles2/over2k4/index.html tutaj znajdziesz testy różnych kart w tym Radeonów 9800SE w wersji 256-bitowej i 128-bitowej w kilkunastu róznych grach i benchmarkach. Niestety nie ma w porównaniu wersji modowalnych, ale te testy pokazują, że wersje 128-bitowe są ok.20-25% wolniejsze. Może według ciebie to pomijalna różnica, ale ja jestem innego zdania. Wciskanie komuś, że 128-bitowe Radeon 9800SE jest porównywalny wydajnościowo do wersji 256-bitowej w grach, a nie w benchmarkach to albo zamierzone działanie promujące 128-bitowce, albo wyraz braku wiedzy i doświadczenia. Nie zrozumiałeś mnie !! Chodzi o to że widoczna różnica jest dopiero po wł. 8 potoków gdyż drogą dedukcji wyniki 9800SE 256bit są niziutkie praktycznie niższe od 9600XT (zależy z jakich źródeł korzystamy :)), kopa daje karcie 256bit 8 potoków więc i dla 128bit 8 potoków to kop. O to mi chodziło, że różnice między 128bit-256bit są liczone w kilkunastu % a nie kilkudziesięciu % jak w przypadku porównania 4-8 potoków. Dlatego jeśli mamy do wyboru 128bit 8 potoków a 256bit 4 potoki to wybór pada na 128bitowca. Cena tych 128bitowych 8 potokowych pewnie są koło 500zł więc niżej o ok. 250zł od 256bitowego 8 potokowca więc moim zdaniem nieopłacalne przy wzrośnie o ok. 10-20% wydajności, za to wzrost między 9550XT (sprzedany za 450zł) a 9800SE 128bit 8 pot. za 500zł liczony już powyżej 60-80% za 50zł jest spory. Więc widzisz osoba ta ma 128bit 8pot. XP2.2/512MB i ma 37fps, więc biorąc pod uwage jaki Ty masz sprzęt a jaki on to wszystko jasne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 niech mi ktos odpowie na moje pytanie. czy duza jest różnica miedzy 128 a 256 bit? niby w markach jest róznica. ma ktos tu takiego? widzialem ze ktos kupil. pytam bo te wlasnie 128 chodza po 500 a te 256 widzialem juz za <600 zl od sapphire choiciaz ma zanizone taktowania ale mysle ze wydusi sie te 400/700 Właśnie przeglądałem testy 9800SE 256bit 4potoki i 9800SE 256bit 8potoków, co się okazuje, 9800SE 4 potokowy nadal jest praktycznie = wydajności 9800SE 128bit , co to oznacza ? A oznacza tyle że bierz karte która 100% się moduje na 8 potoków bo to jest przyrost bliski 90% wydajności pierwotnej karty, natomiast 256bit to bardzo niewiele o ile coś (pkt. w smarkach są bardzo podobne do tego co tam zaprezentowane) http://www.rage3d.de/9800se_8p_p4.php Widzę też, że dajesz innym rady nt. Radeonów 9800SE, tylko powiedz na jakiej podstawie? Właśnie kupiłem na Allegro ATI 9800SE 128bit lecz modowalnego 8 potoków za 500zł. Opłacało się ? Przypomne że swojego 9550XT@9600XT sprzedałem za 450zł. Mam nadzieje że te chociaż 30% dostane wydajności. Z tego wynika, że ty wcale tej karty jeszcze nie masz, a już się wypowiadasz na jej temat jej działania i porównujesz do innych. Na to samo wskazuje twój podpis "9800 w drodze". Człowieku wstrzymaj się z tymi wypowiedziami. Jak kartę dostaniesz, to ją przetestuj i wtedy napisz jaka jest różnica pomiędzy R9550XT a R9800SE 128-bit na podstawie własnych obserwacji, a nie jak dotąd na podstawie .... no właśnie, na jakiej podstawie? Jak na razie to twoje wypowiedzi trudno uznać za obiektywne. Ale za jedno muszę cię pochwalić - gdzie znalazłeś frajera, który kupił używanego 9550XT za 450zł??? Bo normalnie to te karty kosztują poniżej 400zł i to w normalnym sklepie, np. http://www.pcserwis.neostrada.pl/cennik.htm są za 396zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Na takiej podstawie że posiadam wyniki które inne osoby dostały testując swoje karty, to jest wystarczające, gdyż to żadna różnica czy przetestuje u siebie 1 karte i podam wyniki bo żeby być obiektywnym należy na danym zestawie komputerowym testować karty, najlepiej na tych samych taktowaniach, timingach itp. itd. co jest niemożliwe dla osoby prywatnej, więc każdy (prawie każdy, pcserwis_W-wa ma możliwość obiektywnego wydania werdyktu w części) troche czaruje i swoje domysły tutaj przedstawia. A jako że pytałem się i nikt nie odpowiadał sam namyśliłem się, przeczytałem testy na stronach www, uzytkownikach i wydaje swoje przypuszczenia tak jak każdy tutaj. A co do sprzedaży, to mój model 9550XT bardzo ładne wyniki ma ;) looknij na HALL OF FAME :D Karta sądze ma czasami lepsze wyniki od niemodowalnych 9800SE ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Nie zrozumiałeś mnie !! Chodzi o to że widoczna różnica jest dopiero po wł. 8 potoków gdyż drogą dedukcji wyniki 9800SE 256bit są niziutkie praktycznie niższe od 9600XT (zależy z jakich źródeł korzystamy :)), kopa daje karcie 256bit 8 potoków więc i dla 128bit 8 potoków to kop. O to mi chodziło, że różnice między 128bit-256bit są liczone w kilkunastu % a nie kilkudziesięciu % jak w przypadku porównania 4-8 potoków. Dlatego jeśli mamy do wyboru 128bit 8 potoków a 256bit 4 potoki to wybór pada na 128bitowca. Cena tych 128bitowych 8 potokowych pewnie są koło 500zł więc niżej o ok. 250zł od 256bitowego 8 potokowca więc moim zdaniem nieopłacalne przy wzrośnie o ok. 10-20% wydajności, za to wzrost między 9550XT (sprzedany za 450zł) a 9800SE 128bit 8 pot. za 500zł liczony już powyżej 60-80% za 50zł jest spory. Więc widzisz osoba ta ma 128bit 8pot. XP2.2/512MB i ma 37fps, więc biorąc pod uwage jaki Ty masz sprzęt a jaki on to wszystko jasne. Przyznaje , że nadal cię nie rozumiem. A właściwie skąd ty wytrzasnąłeś te ceny? W twojej wypowiedzi wynika, że: 1. Radeon 9800SE 128bit z gwarancją odlokowania potoków kosztuje 500zł 2. Radeon 9800SE 256bit z gwarancją odlokowania potoków kosztuje 750zł 3. Radeon 9550XT 128MB kosztuje 450zł to napisz mi , skąd bierzesz takie ceny, bo wg. mnie jest troszeczkę inaczej 1. Radeon 9800SE 128bit bez gwarancji odlokowania potoków kosztuje 509zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32896348 2. Radeon 9800SE 256bit bez gwarancji odlokowania potoków kosztuje 619zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32896417 3. Radeon 9800SE 256bit z gwarancją odlokowania potoków kosztuje 699zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32688299 4. Radeon 9550XT 128MB kosztuje 396zł na allegro nie znalazłem ale jest tutaj: http://www.pcserwis.neostrada.pl/cennik.htm więc te różnice są zupełnie inne niż podawane przez ciebie, więc to ty chyba troszeczkę czarujesz. Zakładam, że to ty kupiłeś kartę na tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32896348 za 509zł, napisz, czy trafiłem. Tylko, że w opisie tej aukcji NIGDZIE NIE MA ani słowa o modowalności tej karty. Od razu zakłądasz, że karta będzie modowalna, a skąd masz taką pewność? Z informacji uzyskanych na forum wiadomo, że masz szansę jedną na siedem, osiem przypadków. Nadal uważam, że twoje wypowiedzi są zupełnie nieobiektywne, przyjmujesz pewne założenia, mimo , że nie masz żadnej pewności, podajesz różnice w cenach "z księżyca". Moim zdaniem różnica pomiędzy Radeonem 9800SE 128-bitowym bez gwarancji na modowalność, a Radeonem 9800SE 256-bitowym z gwarancją na modowalność przy różnicy 181zł dysjwalifikuje tego pierwszego ze względu na 40-50% mniejszą wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Nie trafiłeś, karta była kupiona od osoby prywatnej. Wiadomo że jeśli byłby cień modowalności to karta byłaby tak opisana, jeśli nic tam nie jest napisane i nie pisze że karta w 100% działa z 8 potokami to znaczy że to kicha. Rozbawiłeś mnie tą aukcja :D, przecież nie sprawdziwszy nie pisałbym że kupiłem 8potok. ;) równie dobrze mógłbym kupić jakiegoś Bartona 2.5 i pisać że idzie na 3500 :D, bo tak idą 1 na 10-20 czy 100 ;), nawet puściwszy kupon mógłbym napisać że wygrałem 1mln w totka (w końcu się trafia komuś tam czasami :P). Skoro ja kupiłem za 500zł modowalnego to ktoś inny też znajdzie jeśli ma odrobine szczęscia. BTW 9800 SE 128bit - ok. 470zł 9800 SE 256bit - ok. 580zł takie są rzeczywiste ceny tych kart, mówie o cenach w hurtowni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Na temat cen z hurtowni to już kiedyś była mowa - nie każdy ma możliwość kupna w hurtowni, więc podawanie takich cen to kolejny brak obiektywizmu. Jeżeli chce się porównać obiektywnie ceny, to trzeba porównywać te dostępne dla wszystkich, tak jak ja to zrobiłem. Natomiast ty podajesz najpierw cenę karty, którą kupiłeś od osoby prywatnej - czyli najprawdopodobniej używaną, więc cena jest zaniżona, jeżeli ktoś chciałby sprzedawać karty modowalne w większych ilościach, to napewno cena byłaby wyższa, skoro karty bez gwarancji na modowalność kosztuje 509zł. Cenę sprzedaży swojej karty za to zawyżasz, może ty masz duży dar przekonywania, ale kto by chciał kupić używaną kartę 50zł drożej niż nową w sklepie? Zwłaszcza, że większość kart 9550XT daje się ładnie podkręcać. Ponieważ jest już późno, nie chce mi się już dyskutować na ten temat, bo nadal uważam, że twoje sugestie są nieobiektywne. Przetestuj swoją kartę i dopiero wtedy opisz swoje wnioski, napisz wszystkim, czy warto kupić kartę 128-bitową. Zdaniem wielu użytkowników tego forum nie warto, ale ty jedyny masz inne zdanie. DO TEGO ZAOCZNIE. Życzę powodzenia w użytkowaniu i dobranoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Rozbawiłeś mnie tą aukcja :D, przecież nie sprawdziwszy nie pisałbym że kupiłem 8potok. ;) równie dobrze mógłbym kupić jakiegoś Bartona 2.5 i pisać że idzie na 3500 :D, bo tak idą 1 na 10-20 czy 100 ;), nawet puściwszy kupon mógłbym napisać że wygrałem 1mln w totka (w końcu się trafia komuś tam czasami :P). TO jeszcze napisz nam , w jaki sposób sprawdziłeś, czy ta twoja karta rzeczywiście działa na 8-potokach??? ZAOCZNIE??? Przecież ty tej karty jeszcze nie masz !!! Nawet takiemu potentatowi w dziedzinie modowalnych Radeonów jak PC Serwis zdarzają się wpadki, skąd zatem wiesz, że twoja karta jest idealna. Naprawdę nie chce mi się już o tym pisać, ale myślę, że wszystkie twoje posty są przedwczesne, wypowiadasz się na temat sprzetu, którego nie masz, nie przetestowałeś, słyszałeś tylko o nim od innych , albo znalazłeś informację w internecie - tylko gdzie? bo ja nigdzie nie widziałem, żeby ktoś zachwalał 128-bitowe Radeony 9800SE, ty jesteś pierwszy. Sorry, ale pachnie mi to jakąś autoreklamą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Rozumiesz różnice pomiędzy PC Serwis a np. osobą fiz. która użytkowała karte przez jakiś czas i mogła wszystko sprawdzić ?? To jest jasne że gwarantuje sobie 7 dni na przetestowanie karty i ew. odesłanie ;). A karta ze swoją wydajnością (wg. tego co przesłałeś, rozumiem że to 9800PE) plasuje sie całkiem wysoko jak za 500zł, przecież nie oczekujmy cudów od karty low-end, jeśli ktoś chce porządną karte musi zakupić X800 lub X700, R9800 to już karta przeznaczona do niskobudżetowych komputerów (jej cena poniżej 900zł), więc w tym przedziale kart nie jest ważna wydajność a stosunek cena/wydajność który moim zdnaniem jest lepszy od 9550XT którego miałem, więc jeśli oczekujesz max. wydajności to niestety nie te karty, te karty mają być jak najtańsze przy zachowaniu jak największej wydajności (z tego co widziałem 9800PE zależy od testów, generalnie jest wyśrodokowane, znajduje się troche poniżej 9700 a troche powyżej 9500PRO, wiadomo czasem jest niżej od np. 9600XT a czasem wyżej od 9700). Ja wcale ich nie zachwalam, tylko pisze że mają bardzo dobry stosunek cena/jakośc, ten stosunek stawia 9800SE 128bit 8pot. znacznie wyżej od 256bit 8pot. (nawet na Allegro trudno o okazje poniżej 650zł), więc nie jest ważna dla mnie jak i dla innych osób wydajność tego typu kart tylko właśnie ten stosunek/cena. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Na temat cen z hurtowni to już kiedyś była mowa - nie każdy ma możliwość kupna w hurtowni, więc podawanie takich cen to kolejny brak obiektywizmu. Jeżeli chce się porównać obiektywnie ceny, to trzeba porównywać te dostępne dla wszystkich, tak jak ja to zrobiłem. Natomiast ty podajesz najpierw cenę karty, którą kupiłeś od osoby prywatnej - czyli najprawdopodobniej używaną, więc cena jest zaniżona, jeżeli ktoś chciałby sprzedawać karty modowalne w większych ilościach, to napewno cena byłaby wyższa, skoro karty bez gwarancji na modowalność kosztuje 509zł. Cenę sprzedaży swojej karty za to zawyżasz, może ty masz duży dar przekonywania, ale kto by chciał kupić używaną kartę 50zł drożej niż nową w sklepie? Zwłaszcza, że większość kart 9550XT daje się ładnie podkręcać. Ponieważ jest już późno, nie chce mi się już dyskutować na ten temat, bo nadal uważam, że twoje sugestie są nieobiektywne. Przetestuj swoją kartę i dopiero wtedy opisz swoje wnioski, napisz wszystkim, czy warto kupić kartę 128-bitową. Zdaniem wielu użytkowników tego forum nie warto, ale ty jedyny masz inne zdanie. DO TEGO ZAOCZNIE. Życzę powodzenia w użytkowaniu i dobranoc Nie każdy ma możliwość kupna na Allegro... Widać ktoś chciał kupić z gwarancją podkręcalności karte, a nie kupowac w sklepie i później na GPU zamiast 500 mieć np. 400-450. Jeśli mówisz o cenach na Allegro, to nie jest tam wystawa tylko i wyłącznie sklepów ale i sprzedawane są karty używane które można taniej kupić, allegro to miało być głównie serwisem aukcyjnym a nie ogłoszeniowym (eBay jednak spełnia swoje cele). Nie istnieje coś takiego jak obiektywna ocena, zawsze jest subiektywna. Moje zdanie opieram chociażby na teście do którego link dałeś, za tą cene na prawde warto kupić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Nie każdy ma możliwość kupna na Allegro... Dlaczego? Praktycznie każdy może się zarejestrować. Znacznie łatwiej niż założyć firmę, aby mieć dostęp do hurtowni. Jeśli mówisz o cenach na Allegro, to nie jest tam wystawa tylko i wyłącznie sklepów ale i sprzedawane są karty używane które można taniej kupić, allegro to miało być głównie serwisem aukcyjnym a nie ogłoszeniowym (eBay jednak spełnia swoje cele). Na Allegro często można kupić karty od prywatnych użytkowników, którzy kupili np. w sklepie i nie są z nich zadowoleni, bo np. słabo się kręcą lub są z nimi jakieś problemy. Wielokrotnie już o tym pisano. Ty porównujesz ceny z dwóch skrajnych ofert - czyli cenę używanej karty sprzedawanej przez prywatnego użytkownika do cen kart ze sklepu. Widzę, że twoim celem jest promocja karty Radeon 9800SE 128-bit. A ja myślę, że nawet porównanie parametrów tych kart dyskwalifikuje wersję 128-bitową Radeon 9800SE 128MB 256bit , 8-potoków, taktowanie 378Mhz/600Mhz, pamięci 2.5ns, cena 690zł. Radeon 9800SE 128MB 256bit , 4-potoki, taktowanie 378Mhz/600Mhz, pamięci 2.5ns, cena 619zł. Radeon 9800SE 128MB 128bit , 4-potoki, taktowanie 325Mhz/580Mhz, pamięci 4ns, cena 509zł. Wszystkie ceny pochodzą z porównywalnych ofert sklepowych. Myślę, że ta dyskusja i tak nie ma sensu, mimo, że karty nie masz, ZAOCZNIE wydajesz o niej sądy i piszesz recenzje sprzętu, którego nie miałeś w ręku. Masz racje - twoje opinie na pewno nie mogą być obiektywne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 A karta ze swoją wydajnością (wg. tego co przesłałeś, rozumiem że to 9800PE) plasuje sie całkiem wysoko jak za 500zł, Ja już wogóle nie rozumiem. Cały czas "odwracasz kota ogonem". Trzeba porównać karty 9800SE 128-bit i 9800SE 256-bit, o 9800PE nie było mowy. Zastanów się , co ty wypisujesz. Przytaczasz ceny "z kosmosu" , porównujesz zupełnie inne karty, porównujesz oferty sklepowe do cen kart używanych, wyceniasz swoją kartę 50zł dorżej niż normalna cena sklepowa, wypowiadasz się na temat wydajności karty 128-bitowej nie mając jej w komputerze. ZERO OBIEKTYWIZMU. Wygląda mi to na kampanię promującą 128-bitowe Radeony 9800SE, może się mylę, ale wydaje mi się, że ty jesteś związany ze sprzedawcą takich kart, albo po prostu sam jesteś tym sprzedawcą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 128bitowe radeony to syf,nawet modowane EOT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Ech widze że jednak nie rozumiesz mnie nadal ;), no trudno jeśli uważasz mnie za sprzedawce uważaj tak dalej Twoje prawo. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fun gier Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 kurde jak was tak slucham to juz sam jie wiem :? jutrro chce isc do prolajnu :D i kupis saphhire 256 bit za 595 zeta. nie wiem czy sie bedzie modowal. gadalem z kolesiem co tam kupil w tym sammym sklepie i sie moduje. wiec hyba zaryzukuje. czy np wydac 520-540 zeta za 128 bit modowalnego na 100% sa gdziesz jakies testy albo jakies wykresy slupkowe zeby porównac cena do wydajnosc hmmmm poczekam na ten wasz ranking 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoMax72 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 @fan gier: Kupuj puki jeszcze są i się nie zastanawiaj, patrz podpis. @_VIP_: zgadza się nie waro kupować 128bit . Bardzo niska wydajność w grach, nawet po odblokowaniu potoków, no i małe prawdopodobieństwo modowalności ( ciężko trafić na kartę bez artów). No i problem z wgraniem bisu z 9800PRO( 128bit-256bit). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaHhOo! Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 kurde jak was tak slucham to juz sam jie wiem :? jutrro chce isc do prolajnu :D i kupis saphhire 256 bit za 595 zeta. nie wiem czy sie bedzie modowal. gadalem z kolesiem co tam kupil w tym sammym sklepie i sie moduje. wiec hyba zaryzukuje. czy np wydac 520-540 zeta za 128 bit modowalnego na 100% sa gdziesz jakies testy albo jakies wykresy slupkowe zeby porównac cena do wydajnosc hmmmm poczekam na ten wasz ranking 8) Mam tego Shappirka, ale Ci nie powiem czy sie moduje, bo nie stac mnie narazie na Silencera wiec go jeszcze nie probowalem modowac. Powiem Ci tylko tyle, ze osiagam 12014 w 3dmarku2001 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoMax72 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 @YaHhOo! Zanim wywalisz kasę na chłodzenie sprawdź sobie czy masz model modowalny . Odblokuj potoki Omegami, bez podkręcania rdzenia i pamięci. Do tego nie potrzeba dodatkowego chłodzenia. A potem to już tylko testy, testy, testy... i gapienie się w ekran czy nie ma artów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaHhOo! Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Udalo sie odblokowac 4 dodatkowe potoki, czyli mam 8 :) I teraz pytanie: musze wrocic znowu do 4 potokow :) jako iz mam standardowe chlodzenie? Zaraz ide testowac czy sa jakies artefakty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carmamir Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Daj znać jak z tymi testami, moze bym sprzedał tego 9800 128bit 8pot. i zaryzykował 9800 256 bit ;) Jak Tobie będzie śmigać i fun gier to chyba zaryzykuje :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoMax72 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Udalo sie odblokowac 4 dodatkowe potoki, czyli mam 8 :) I teraz pytanie: musze wrocic znowu do 4 potokow :) jako iz mam standardowe chlodzenie? Zaraz ide testowac czy sa jakies artefakty. Zostań już na 8 potokach, przeprowadź testy Aquamark, marki 01, 03 a jak masz dairect 9,0c to i 05. Potem zapodaj AtiToll i podkręć se rdzeń. Pamięci nie ruszj dopóki nie założysz radiatorów. Napisz jakie masz wyniki. @Carmamir Jest bardzo duża różnica pomiędzy 128bit a 256bit. Widać to w grach no i w testach :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaHhOo! Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Wiec tak: 1.Odpalilem 2k1, zero artefaktow ale wynik sie nie zmienil :/ dalej okolo 12k.Ale nie mam poprawnie skonfiugurowanego 2k1, bo nie wiem jak ustawic.Konfiguracja znajduje sie na ORB'ie, a tam trzeba byc zarejestrowany.Rejestruje sie po zrobieniu testu, przesyla wynika do nich i sie rejestruje(tak? :) ) A mi wlasnie nie chce sie polaczyc z ich serwerem...pewnie mam jakis port zablokowany :/ 2.Odpailem gierke Americas Army (www.americasarmy.com) i tez zero artefaktow. Napewno moge podkrecic rdzen na standardowym chlodzeniu? :) I jescze jedno pytanie: Kiedy karta jest zmodowana na PRO, a kiedy na XT? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoMax72 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Sprawdź jeszcze 03 i Aquamarkiem w tych testach dopiero widać będzie czy masz arty. Różnica między PRO a XT to różne taktowania. Sprawdź RivaTuner'em czy aby napewno odblokowały ci się potoki. Podkręcaj rdzeń AtiToll'em, a właściwie to sam ci się będzie pokręcał. [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Wiec tak: [ciach] I jescze jedno pytanie: Kiedy karta jest zmodowana na PRO, a kiedy na XT? na pro jak ma taktowanie 380/680 MHz, a na XT jak masz 412/730 MHz :) :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaHhOo! Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Bardzo bym prosil o linka do RivaTuner :) Spradzalem w AIDA32 i wyglada na to, ze jest 8 potokow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...