Skocz do zawartości
Pc juice

Ati Radeon 9800 Se

Rekomendowane odpowiedzi

panowie, jest problem.

zmienilem w BIOSie karty ID na ten 4E48 czy jakos tak.

chodzilo o to zeby wykrywalo mi PRO.

zmiana BIOSu przebiegla pomyslne jednak nadal mam SE.

czy cos zle zrobilem?

Jaki zrobisz HARDMODA to będziesz miał PRO, a nawet XT. Było to mparę stro wcześniej opisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki zrobisz HARDMODA to będziesz miał PRO, a nawet XT. Było to mparę stro wcześniej opisane.

ja nie bardzo chce robic hardmoda z dwoch powodow.

1) strach i brak umiejetnosci

2) przykleilem chlodzenie do ramki i nie chce teraz zrywac

te pare postow wczesniej (40 strona dokladnie, post by PICHU) czytalem i wywnioskowalem ze nie potrzeba robic hardmoda aby OS wykryl radka jako PRO.

musisz przeinstalowac stery

stery oczywiscie wywalilem, pozniej jeszcze wyczyscilem Driver Cleanerem.

po instalacji zarowno oryginalnych sterow jak i omeg system wykrywal mi SE, wiec chyba bez hardmoda nie bede mial PRO :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze sie wtracam, ale niezaprzeczalnie potrzeba mi rady.

Mam Radka 9800SE z PC Serwisu od 2 dni i ........ lezy w szafie.

Nie wkladam, go mam taki sobie zasilacz i wszedzie mnie strasza ze se kompa wypale jak to wloze.

Mam Rubikona 300W w budzie a w szafie tracera400W. Specjalnie tydzien temu kupowalem Chefteca 360-302DF ale buczal niemilosiernie (nie wentyle) wiec go oddalem. Mieszkam w takiej dziurze ze tu nie maja na stanie takich "drogich" wynazazkow wiec nie radzcie mi ze mam se kupic Huntkeya czy cos takiego bo tego tu nie ma. Poza tym nie chce wydac wiecej jak 200zl.

To co maja od reki to

Q-tec 350W za 105zł

Codegena 400W za 120zł

No i ModeComy

Na usenecie jeden gosc stwierdzil ze one sa OK i generalnie moge bez strachu taki wlozyc [300gt, 300gtf, 350gtf, i te z "FSP"]

Co wy na to ?

Dodatkowo mi sie spieszy i musze kupic jutro zasilke. Czemu ? Bo mojego Radka 8500 juz tydzien temu sprzedalem na allegro i zachwile klient mi tu przysle ruskich jak mu do piatku nie wysle karty. Ot i problem

Konfig 1CDR, 1HDD 40GB, A2000+@2000MHz, 512 MB RAM, Abit NF7-s2.0 tak ze w sumie mam w kompie pusto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadź na razie tego tracera400 z 9800se, procka spuść do 2000+ i po kłopocie. Jak se kase pozbierasz to kupisz sobie "poważny zasilacz". O zasilaczach jest inny dział. A jak ktoś na twoją kartę czeka, to ją wyślij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi ktos powiedziec, do czego jest to dlugie jakby zlacze z przelotowymi dziurkami w PCB... to kolo gniazda zasilajacego dla wentylka.

Co do zmiany samego biosu, to wydaje mi sie, ze sama zmian ID nie wystarcza, juz w mojej karcie bios wyedytowalem pod katem ID na Pro oraz taktowan ramu, ale Windows i tak widzi SE, Pro bedzie widzial dopiero po hardmodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zmiany samego biosu, to wydaje mi sie, ze sama zmian ID nie wystarcza, juz w mojej karcie bios wyedytowalem pod katem ID na Pro oraz taktowan ramu, ale Windows i tak widzi SE, Pro bedzie widzial dopiero po hardmodzie.

jasne ze nie,karta wam sie laduje jako SE bo pewnie instalujecie omegi z softmodem.Po zmianie ID karty w biosie,zainstalujcie sobie catalysty,a potoki odblokujcie rivatunerem i na 100% bedzie 9800Pro

co niezmienia faktu ze to tylko kosmetyka :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi bo czegos chyba nie doczytalem.

Po co ma systm widziec SE jako Pro czy XT ? Po co te zmiany ID, biosow i cale to gmerani ? :))))

Moze sie przylacze hehehe

Kurde wnerwilem sie na maxa. Ide po Chefteca 420W zara. I kurde znow tydzien o chlebie i wodzie z kaluzy bo musze wydac 280zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha... PcSerwis znowu ma te modowalne radki na Allegro :)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33923002

Chore - w sumie wyjdzie na to, ze bede mial 9800se@pro za jedyne 1400PLN... :lol:

Ale radzia9700 i tego uszkodzonego 9800se naprawie :) Kiedys tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te pare postow wczesniej (40 strona dokladnie, post by PICHU) czytalem i wywnioskowalem ze nie potrzeba robic hardmoda aby OS wykryl radka jako PRO.  

Źle wywnioskowałeś zmiana device id w biosie nic nie daje - trzeba robić hardmoda żeby była widziana jako pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stalo sie, zakupilem kolejnego modowalca w PcSerwis. No i tu jestem mile zaskoczony [...top...secret...self...censored...]. Nonono... respekt !

Ale teraz czekam na nowa karte, na nia tylko nakleje radiatorki na pamiatki.

.

.

Przynajmniej na poczatek...

Nie no, tym razem dam sobie przyslowiowego siana i raczej sie wezme za skombinowanie naprawy tych padnietych. One po naprawie beda obiektami ukierunkowania mojego instynktu kretacza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne, moze nerke tez ?

:wink:

Jesli znajde potrzebne 'podzespoly do przeszczepu' dla moich kart to conajwyzej moge Tobie i kumplowi zlecic dokonanie operacji, ale pacjenci do mnie wroca ! Jestem w stanie zorganizowac 'srodki motywujace' w zamian za wykonanie zabiegow :D Co do tego co maja te srodki motywujace soba reprezentowac to jest mozliwe uzgodnienie droga negocjacji :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludki...helpnijcie mi pliiis :)

Musze kupić zasilacz do mojego 9800SE. Nie stać mnie niestety na tego droższego Chiefteka. No więc mam pytanko : czy radeon 9800SE@PRO będzie dobrze dzialal na CHieftecu 360W (tej tanszej wersji z pasywną kontrolą napięcia...czy cośtam??)

Czy jest ryzyko, ze potem nie bedzie dzialal?? Mam zwyklego shita 350 i po softmodzie na powiedzmy PRO po paru minutach blue screen..

Prosze o szybki answer :) Grazias :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lomax spróbuj riva tunerem - powinien pokazywać odczyty z diody. :D

A mozesz dokladnie powiedziec gdzie ? Bo nie moge znalezc

Fast Write ma byc wlaczony czy nie ?

JA TEŻ NIE MOGĘ ZNALEŹĆ.

@semprini1: Będzie dzialal na CHieftecu 360W. Też go kiedyś miałem, a że nie lubię żyć w stresie to go wymieniłem na V4202. jak na razie jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihi, dzieki wam dobrzy parafianie...a jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi i sugestię to chetne poslucham :) ...niestety z kasa cieżko i 3a brac totalne minimum :( zeby to dzilalo, ....a powyzej XT krecil jej nie bede :) i tak najpierw by 3a chlodzenia na nią zalozyc, a radiatorki sie chya zadne nie nadają bo mam plytę MSI kt4av, a tam nad pamiatkami od grafy od razu 3ci port RAM na spóle z drugim, wiec przerwy moze 5 mm, ...a moze jakis radiator tam by wlazl?? co sądzicie ??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...