Skocz do zawartości
Pc juice

Ati Radeon 9800 Se

Rekomendowane odpowiedzi

tak zasilacz nr 2 bedzie najodpowiedniejszy z tych 3

-------

a co do gumek z kalkulatorkoow to se wez i pomysl , że jak już wcześniej pisano nie raz na tym forum -- taka gumeczka to se ja możesz na '' dużego dżona założyć '' i oczywiscie na kalkulator -- bo rezystancja na takiej gumeczce nie jest identyczna z tym elementem smd

wez to pod uwagę i radze nie proobować z tymi gumeczkami jak chcesz z gumeczkami to do laski z agencji a nie na radeona --- nie badz geyem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Jakie są szanse na kupienie modowalnego radeona 9800se w skepie?? U mnie są Xpertvision za 579zł z 256bitową szyną do pamięci i zastanawiam się nad tą kartą.

Marne, prawie zerowe 8)

mam takie male pytanka:

chce sobie kupic plyte Abit NF7, do tego z 512 ramu i R9800SE z odblokowanymi potokami i podkreconego.

Jaki do tego procesor minimum, aby nie ograniczal mozliwosci Radka.

Prosilbym jak mozna o podanie 2 prockow jednego co sprosta bez podkrecania, a drugi ktory po podkreceniu bedzie dobrze wspolpracowal z Radkiem.

O/C Barton XP-M

Non O/C Barton 3200+

No, ponad 6600 w 3dmarku2003 Smile

460/700 1.85v

A bedzie wiecej Smile

Kurcze, tylko ten hardmod nie daje mi spac...

Tyle na A/C możesz voltów dać :?: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do cytatu "Może się trochę czepiam szczegółów, ale stwierdzenie, że Sapphire jest lepszy w jakości jakości do mnie nie trafia, bo jeżeli chodzi o wydajność to jestem tego nawet pewien, że twoje stwierdzenie nie zostało potwierdzone żadnym testem porównawczym i jest zupełnie nieobiektywne. "

testowałem je na 3d mark 2001se , 2003 , 2005 doom3 time demo , far cry demo , aqua mark i w każdym tescie sapphiry były lepsze wiec jesli podawżasz wyniki tych testów to na czym ty testyjesz swoje grafy? skoro te nie są obiektywne ale jesli ktos ocenia wydajnosc i jakosc grafik na podstawie tego czy producent dostarcza jakies stare gry w pudełku czy nie to ja nie mam więciej pytań tylko kto sugeruje sie zakupem grafiki na podstawie gier w kartoniku tym bardzie ze wszyscy tu graja w hl2 czy doom3 a takich gier nie znajdziemy w zestawach 9800se za 500-600zł . druga sprawa jest taka ze testowałem wyjścia tv na tych grafikach i moim zdaniem sapphiry miały lepszej jakość obraz na tv (to jest moja subiektywna ocena ale tez sie składa na stwierdzenie ze sapphiry sa lepszej jakosci)

Można by dawać wiele przykładów, w czym jedne karty są lepsze niż inne - nie ma to sensu. Nadal twierdzę, że jakośc oby produktów jest porównywalne. Sapphire ma co prawda większą renomę na rynku, ale wypracowaną starszymi produktami.

Nadal jednak twierdzę, że cena Sapphire jest wyższa niż cena Xpertvisionów. Zrobiłem proste porównanie - zapytałem jaka byłaby cena 10 sztuk Sapphire w Incom i 10 sztuk Xpertvision w ABC Data. Róznica w cenie na dzień dzisiejszy była 230zł netto, co na jedną kartę daje 23zł netto, przy sprzedaży detalicznej jest to różnica ok.30zł z VAT, oczywiście na korzyść Xpertvision. Swoją drogą przy cenie 575zł, suma 30zł to nieco ponad 5% wartości karty, co w niektórych firmach sumą większą, niż marża na takiej karcie.

mało tego co to znaczy ze po odblokowaniu powstałe szachownice na 3d marku 2003 to nie artefakty tylko błędy sterowników(w przypadku xpertvisonów w opise na allegro)? testowałem na wielu sterach i ten problem nie znika natomiast po odblokowaniu sapphirów nie ma błędów w żadnych grach ani aplikacjach. co do cen to zalezy kto gdzie kupuje ja mam dostęp do sapphirów dobry i kupuje je taniej niz xpervisiony

chciałem jeszcze zapytać, gdzie wyczytałeś takie "rewelacje"?

co do cen to zalezy kto gdzie kupuje ja mam dostęp do sapphirów dobry i kupuje je taniej niz xpervisiony

Widocznie masz słaby dostęp do Xpetrvisionów, skoro kupujesz je tak drogo. Ja co prawda kupuje je jeszcze drożej, ale tylko dlatego, że mamy kupujemy z możliwością zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw tylko musze ten bon wyprosic od mamuski .Bedzie ciezko :( ale musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze miec nowy zasilac :twisted: :twisted: :twisted:

Teraz mam pytanko/prosbe do pcserwis_W-wa

Moze jakies znizki na modowalne radki :?: :?: :wink: :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw tylko musze ten bon wyprosic od mamuski .Bedzie ciezko :( ale musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze musze miec nowy zasilac :twisted: :twisted: :twisted:

Teraz mam pytanko/prosbe do pcserwis_W-wa

Moze jakies znizki na modowalne radki :?: :?: :wink: :wink: :wink:

będzie obniżka cen, cierpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanie i od razu mowie -wybaczcie jesli juz byl poruszant ten tamat ale przelecenie 64 str to qpa czasu.A mianowicie:mam 9800 se expertvisiona.Karta dziala spox z tym ze jakis czas temu grajac w gre wylaczyl mi sie komputer wynikiem czego bylo spalenie zasialcza (feel 300 w - tak wiem byl za slaby).teraz mam chiefteca i wszycho jest ok z tym ze owe spalenie zasilacza zostawilo, na jednym z bolcow w zasilaniu na karcie, spalenizna.Karta dziala ok i bylem caly zadowolony do zeszlego tyg kiedy mojemu qmplowi identyczny radek sie zepsul(ogladal film i nagle czarny ekran).Nie bylo w tym nic dziwnego gdyby nie fakt ze mial on rowniez ten sam bolec przypalony na swoim radku( zasialcz sie nie spalil bo mial juz wtedy chiefteca).I moje pytanie brzmi:czy ktos z was mial cos podobnego na expertvisonach lub innych i czym bylo spowodowane zepsucie karty qmpla.Obecnie zablokowalem 4 potoki w strachu ze zepsucie na jego radku bylo od odblokowania choc w sumie tak byc nie powinno,chyba :? .Co mam robic bo granie w hl 2 na 4 potokach to nie to samo :evil: prosze bardzo o pomoc i o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...I moje pytanie brzmi:czy ktos z was mial cos podobnego na expertvisonach lub innych i czym bylo spowodowane zepsucie karty qmpla.Obecnie zablokowalem 4 potoki w strachu ze zepsucie na jego radku bylo od odblokowania choc w sumie tak byc nie powinno,chyba :?...

Ja mialem taka sama niemila niespodzianke. Nie wiem jaki to ma zwiazek z odblokowanymi potokami (pewnie zaden...), ale...

Pewnego dnia wlaczam kompa a tu pojawia sie krwisto czerwony komunikat, ze nie podlaczylem dodatkowego zasilania do mojego Radeona 9800. 8O Zagladam do srodka - kabel siedzi na miejscu. Docisnalem go i wsio bylo potem OK.

Za kilka dni ta sama sytuacja, docisnalem kabel i wszystko wrocilo do normy.

Po kolejnych kilku dniach cos mnie tknelo i postanowilem sprawdzic karte.

Rezultaty:

:arrow: osmalony bolec molexa na karcie

:arrow: tak samo "opalone" gniazdo molexa zasilki :evil:

I teraz nie wiem czy karta ktoregos pieknego dnia mi nie padnie na amen :/

Przetarlem ten bolec, docisnalem koncowki molexa na zasilce i wszystko teraz scislej do siebie przylega.

PS. Uzywalem tego rozgaleziacza ktory dostalem z karta, moze to jego wina ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie mi tez sie zjaral wlasnie na dodatkowej koncowie.No kurde przypomina mi to teraz siedzenie na bombie.w kazdej chwili moze sie skopac.Wlasnie dobrze by bylo gdyby jak najwiecej ludzi sie wypowiedzialo.Czy to wina potokow ( ze karta mimo ze nie daje artefaktow to jednak jest przeciazona) czy czegos innego.W sumie i zasialcz chieftec i vga silncer i radiatorki na pamieach.Niby nie ma prawa nic sie skopac a jednak sie pekam.Co radzicie ludzie odblokowac te potoki znowu ,gdyz to nie ma wplywu, czy jakies inne wyjscie widzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...I moje pytanie brzmi:czy ktos z was mial cos podobnego na expertvisonach lub innych i czym bylo spowodowane zepsucie karty qmpla.Obecnie zablokowalem 4 potoki w strachu ze zepsucie na jego radku bylo od odblokowania choc w sumie tak byc nie powinno,chyba :?...

Ja mialem taka sama niemila niespodzianke. Nie wiem jaki to ma zwiazek z odblokowanymi potokami (pewnie zaden...), ale...

Pewnego dnia wlaczam kompa a tu pojawia sie krwisto czerwony komunikat, ze nie podlaczylem dodatkowego zasilania do mojego Radeona 9800. 8O Zagladam do srodka - kabel siedzi na miejscu. Docisnalem go i wsio bylo potem OK.

Za kilka dni ta sama sytuacja, docisnalem kabel i wszystko wrocilo do normy.

Po kolejnych kilku dniach cos mnie tknelo i postanowilem sprawdzic karte.

Rezultaty:

:arrow: osmalony bolec molexa na karcie

:arrow: tak samo "opalone" gniazdo molexa zasilki :evil:

I teraz nie wiem czy karta ktoregos pieknego dnia mi nie padnie na amen :/

Przetarlem ten bolec, docisnalem koncowki molexa na zasilce i wszystko teraz scislej do siebie przylega.

Tak. Już kilka osób pisało, ze przez tą przejściówkę paliła sie wtyczka (w tym temacie chyba nawet). Najlepsze wyjscie to podłaczyć bezpośrednio do zasiłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z takim pytankiem: dzisiaj kupuje sobie radiatorki na pamięci. CHłodzenia niestety jeszcze nie ma:( Czy w tej sytuacji moge już zacząć kręcic kartę na samych pamiątkach??? i na ile moge te pamiątki ustawić zeby nie skrócić żywota karty? Aha i czy jak kupie wiatrak do obudowy i go zamontuje na dole obudowy bezpośrednio pod kartą to to coś da?? I czy on ma na nią wiać czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w poszukiwaniu 256bitowych radkow 9800se trafilem na http://sklep.gral.pl/ i tam sa 2 do wyboru, ATI - 555zl i sapphire 569zl. Nie wiadomo tylko jaki rdzen (350 czy 360) i oczywiscie nie ma gwarancji na moda. Ciekawi mnie jaka statystycznie jest szansa na odblokowanie potokow w tych kartach. Bo cena w sumie niezla (bez wysylki bo to 3miasto i moge sie przejsc) i moze nawet warto zaryzykowac. Za taka kase pojda i tak na allegro.

EDIT: Ten sapphire jednak jest 128bit z tego co widze, po rodzaj ukladu 256bit jest srednik :) zmylilo mnie to. Wiec zostaje zwykle ati za 555zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i figa :(

Ponownie wyskoczylo dlaczego karta nie byla pelnym 9800pro. Ale po kolei. Najbardziej wymagajacym testem okazal sie Rth..costam..bl - te latajace sfery. Chlodzenie rdzenia mam teraz niezle to i sie wzialem porzadnie za krecenie. W tym tescie przy 1.75V nie ma sladu artefaktow przy 450MHz, 3dmarki przechodzil bez artow na takim taktowaniu nawet 0.1V nizej. Przy 1.85V sladu artefaktow w rth...bl nie ma przy 460MHz, temp. w stresie max 43oC (srodek rdzenia powiedzmy 10oC wiecej). ALE w tescie Nature i tylko w nim w 3dmarku2003 pojawily sie artefakty ! Na 470MHz w rth...bl nie bylo artefaktow, na 475 juz sie pojawialy. No to wrzucilem na ruszt 1.9V - temp. 45oC, rth..bl nic nie wykazuje, tak samo atitool, a w nature ... oooo ! Haszcze totalne - i to jakie haszcze ! Cholerna szachownica !

W koncu wyszlo, ze nieistotne na jakim taktowaniu, przy napieciu rdzenia powyzej 1.8V pojawiaja sie w nature charakterystyczne artefakty - odblokowane potoki po prostu sa znacznie 'slabsze jakosciowo' od podstawowych i nie lubia wyzszego napiecia. Buuuu... Figa z bicia rekordow :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do panów z pc serwis ja nie kupuje sapphirów w incom tylko w NTT a tam maja sporo taniej a xpertwisiony kupuje w action bo jestem partnerem action i z tego powodu kupuje pewnie taniej niż wy. zresztą nie o to chodzi tylko jesli wy kupujecie sapphiry drozej niz xperwisiony to nie twierdzcie od razu ze xperty sa tansze i przez to bardziej sie je opłaca kupować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jade na odblokowanych. PCSerwis powiedzial ze jak padnie to beda reklamowali, narazie mam przetrzec molexa i o nic sie nie martwic ;]

a czym radzisz przetrzec to parzejsciowke??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W koncu doszła do mnie paka - VGA Silencer rev.3 + miedziane radiatorki zalmana. Instalacja poszła troche stresowo,ale

w konu się udalo. Jakiez bylo moje zaskoczenie, gdy po zdjęciu firmowego bzyczka z moim oczom ukazał się rdzeń karty - R360 !!!

WOW !! :D. Wziałem się do podkręcania. Zapuscilem Ati Toola, zeby znalazł MAX czestotl. pamieci, ale po poltora godziny przerwalem mu i sam zaczalem podkrecać.:)

Pamięci idą mi bez artów na 742 MHz, chyba nie tak źle...:) ale za to rdzen z 310 po ruszeniu na 350 powodowal niebieskie ekrany i zaczelo mi wylazić z 3dmarka.:/

Rdzeń wygląda na to, że jest na równi z Shimem :/, o co chodzi? Powinien się kręcić do min 400 !!! Mam racje?

Nalozylem trochę dużo pasty (silver greese).

1. Moze lepiej firmowej z Silencera - silikonowej??

2. Myslicie, że pomoże zdjęcie Shima? JAK TO SIE ROBI ?? CZY DA SIE GO SPOWROTEM ZALOZYC, ZEBY NIKT SIE NIE ZORIENTOWAL :P?

3. Na ustawieniach 337,742 w stosunku do 324,620 w 3dmarku05 wynik podskoczyl z 1950 na 2025 cos malo czyba ?? A WAM ile pkt wzrasta po Overclockingu? (widać 3a podkrecic rdzen, bo podkrecenie pamieci nic nie daje)

Pozdrawiam i mam nadzieję, ze znajdzie się w końcu jakaś życzliwa osoba, która mi odpowie :)

P.S. DO testowania artefaktów rewelacyjny jest Codecreatures :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka mam szanse ze np Sapphire sie da zmodowac? tzn nie oczekuje odp "masz 56,732% szansy ze sie uda" :) Z opini wynika ze to czesciowo zalezy od firmy. Np Herculesy moduja sie podobno bardzo dobrze (ale sa dobre jakosciowo i drogie). Mnie ciekawi kwestia sapphire'a. To jest 50:50 czy raczej wiekszosc sie udaje modowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka mam szanse ze np Sapphire sie da zmodowac? tzn nie oczekuje odp "masz 56,732% szansy ze sie uda" :) Z opini wynika ze to czesciowo zalezy od firmy. Np Herculesy moduja sie podobno bardzo dobrze (ale sa dobre jakosciowo i drogie). Mnie ciekawi kwestia sapphire'a. To jest 50:50 czy raczej wiekszosc sie udaje modowac?

Wydaje mi się, że jesteś ogromnym optymistą. Co drugą kartą modowalną to nawet Hercules nie może się pochwalić.

Z praktyki w Xpertvisionach stosunek jest ok. 16:100, przy skali sprawdzonych 600 sztuk. Wydaje mi się, że w Sapphire będzie podobnie (od razu pisze, że to moje przypuszczenia, których nie sprawdziłem w praktyce).

Z praktyki też wiem, że dużo firm przed wystawieniem do sprzedaży sama selekcjonuje karty, więc możliwość trafienia na modowalną " w ciemno" spada niemal do poziomu 1:100.

do panów z pc serwis ja nie kupuje sapphirów w incom tylko w NTT a tam maja sporo taniej a xpertwisiony kupuje w action bo jestem partnerem action i z tego powodu kupuje pewnie taniej niż wy. zresztą nie o to chodzi tylko jesli wy kupujecie sapphiry drozej niz xperwisiony to nie twierdzcie od razu ze xperty sa tansze i przez to bardziej sie je opłaca kupować

Wg. moich źródeł karty Xpertvision są nieco tańsze od Sapphire, więc nadal twierdzę że Xpertvision jest tańszy niż Sapphire. Gdzie natomiast stwierdziłem, że bardziej się opłaca kupować Xpertvisiony???????

Albo to:

mało tego co to znaczy ze po odblokowaniu powstałe szachownice na 3d marku 2003 to nie artefakty tylko błędy sterowników(w przypadku xpertvisonów w opise na allegro)? testowałem na wielu sterach i ten problem nie znika natomiast po odblokowaniu sapphirów nie ma błędów w żadnych grach ani aplikacjach. co do cen to zalezy kto gdzie kupuje ja mam dostęp do sapphirów dobry i kupuje je taniej niz xpervisiony

Gdzie ty wyczytujesz te "rewelacje"?

I na tym chciałbym zakończyć dyskusję, co jest lepsze i tańsze, każdy sam może porównać jaka jest cena, gorzej z jakością, ale tu mogą się wypowiedzieć posiadacze (a nie sprzedawcy) obu modeli, to będzie najbardziej obiektywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zmiana mojego GeCube 9550XT rev. 1.2 @ vmod 550/820 bios od 9600XT

3DMark2001 --> 15400 Pkt

3DMark2003 --> 4840 Pkt

3DMark2005 --> 1928 Pkt

na Sapphire R9800SE 128MB 1024-MC00-ED-SA - dogadałem sie ze sprzedawca ze jak cos to mi zmieni karte , ile moge wziaść za tego mojego zmodowanego GeCuba ?

I wiem ze to pytanie jest meczace , ale czy warto zmieniac ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...