Skocz do zawartości
Pc juice

Ati Radeon 9800 Se

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja kuzynka ma starego Radeona 9000 ostatnio zauważyła dość tanio R9800 SE 128bit ale miała kupić 9600pro lub xt. Jak wygląda sprawa z wydajnością i możliwością modowania/podkręcania tych kart?? Czy ten 128bitowy 9800 SE bedzie szybszy chociaż od 9700 i od 9600Pro ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem - i nie znalazłem - ma ktoś bezpieczne timingi dla XV SE@Pro ?

Na początku tematu są, ale dla PowerColora (testowałem u siebie zmiane timingów na att, dało niby 60 punktów w 3dmarku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie co do timingow, to ma ktos jakies konkretne dla radeona 9800se sapphire 128bit 256mb ????? te od powercolora sypia artami konkretnie, a jak probowalem sam to wprawdzie robilo troche wiecej punktow w 3dmarkach, ale pamieci byly tak gorace ze raditaory na nich normalnie parzyly :] a to cyba juz przesada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka ja z taką prośba mógłby ktoś dać link do podstrony ati gdzie będę mógł sprawdzić symbole swoich pamięci??? dostałem na gwrancji nowego 9800se od XV bo stary się zjarał:( i ten nowy ma inne pamieci i na dodatek po wgraniu omeg w przeciwieństwie do poprzedniego zero artów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do uzytkownikow tej karty

XpertVision ATI Radeon 9800SE 128MB TV/DVI

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38458410

czy komus udało sie ja przerobic na pełnego xt (chodzi mi o wgranie biosu z xt ) jesli tak to prosiłbym o nazwe z jakiej grafy podchodzi do niej bios ew linka do niego

z gory wielkie dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ogólnie wygląda tak że od 360 atitray krzyczy że widzi artefakty i nie wiem co z tym zrobić czy słuchać atitraya czy sprawdzać czym innym jeszcze? na pamiątkach mam zwykłe aluminiowe radiatory. Aha no mam to nowe chłodzenie montowane na xv tzn to co pare postów wyżej albo na poprzedniej stronie, hmm jak sądzicie na ile puścić na nim gpu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie mówie ze radiatorki aluminiowe są i na dodatek nie są wcale jakies bardzo ciepłe:( hmm narazie wyniki na ustawieniach 390/340 to w 2003 6162pkt i w 2005 2563pkt, 2001 nie biore pod uwage bo tu najwiecej zalezy od procka... hmm co sądzisz lipa czy ujdzie? bo widze ze ludzie przeważnie w hall of fame mają więcej

hmm dziwne teraz jak mu dam choćby 342 na pamieci to atitray wali ze arty:( jak dałem na to 360 pamieci i pusciłem nature to też się pokazały:( a na ustawieniach z pro żadnych artów

Edytowane przez Anomandarist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie pytanko czy da jakos się ustawic by po włożeniu 9800se był wykrywany jako 9800pro? mam egzemplarz na 2,5 ns hynix który w pełni moduje się na 8 potoków i chodzi bez problemu na 380/680 czyli ustawieniach pro i jako taki chciałbym żeby był wykrywany czy da się to jakoś zrobic bez fizycznej ingerencji w sprzet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze jedymnie po hardmodzie bedzie wykrywany jako 9800pro. Nie wiem jak po samej zmianie biosu, moze to tez pomoze, ale nie wydaje mi sie. BTW niedlugo bede robil hardmoda, jak tylko dorwe lutownice grzalkowa to zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie ID w biose karta powinna być wykrywana jako PRO ale tak nie jest :blink: i cul wiecz dlaczego tak jest.

W każdym razie hardmod daje 100% gwarancje na to, że po uruchomieniu kompa zobaczycie upragniony napis PRO :D. Mówię tutaj o metodzie zwarciowej (oczywiście poprawnie wykonanej) gdyż jeszcze nie spotkałem sie aby nie zadziałała, metoda rezsytorowa jest bardziej hardcore :twisted: i do tego trzeba mieć sprzęt lub umiejętności (a najlepiej jedno i i drugie :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednym słowem zonk:( no ale nic ciesze się z tego co mam. Co sądzicie o tym by do niego ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakiś monitor lcd ze złaczem dvi? bedzie lepszy obraz niż na lcd zwykłym czy nie zauważe różnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz karte z wyjściem cyfrowym.... dzięki złączu DVI obraz (faza, zegary, jak i sama pozycja obrazu X,Y) jest automatycznie dostrajana i utawiane są te najlepsze (a przez co wygodne bo wszystko robi się 'samo')W sumie można to samemu zrobić i jeśli zrobiłbyś to dobrze to wielkiej różnicy nie zauważysz, ale wierz mi jest to bardzo trudne i czasochłonne (jeśli wogóle możliwe :wink: )

Edytowane przez Pc juice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest noramalne ze w biose na złaczy DVI-D czasami wyskakują miliony małych kolorowych kropeczek lub obcina mi obraz przy wyboze systemów a dzieje sie to przewaznie jak zmienie sterownik. Bo wyczytałem gdzies ze to jest normalka na DVI-D. Czy ktos posaida taki problem???? czy moze dzieje sie coź z karta????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...