Skocz do zawartości
Pc juice

Ati Radeon 9800 Se

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcialbym usunac z mojej karty wentylator ale niestety nie wiem jak...

Karta XpertVision 9800se 256 Bit, 128 MB Ram, Radiator zakrywa kosci pamieci - niestety jest chyba przyklejony.....

Czy ktos z was poradzil sobie z tym problemem? Chce zamontowac WC tylko jak skoro nie mozna usunac starego radiatorka.

Pozdrawiam

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechce mi sie zakladac nowego topiku

Mam problem z fleschowaniem biosu

wyskakuje mi taki Error

BLOCK PROTECT NOT DISABLET, STATUS =0E

robilem flasch programem flashrom no i nawet paramertr -f niepomaga caly czas mam taki smieszny komunikat

Kurde pierwszy raz taki problem z grafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechce mi sie zakladac nowego topiku

Mam problem z fleschowaniem biosu

wyskakuje mi taki Error

BLOCK PROTECT NOT DISABLET, STATUS =0E

robilem flasch programem flashrom no i nawet paramertr -f niepomaga caly czas mam taki smieszny komunikat

Kurde pierwszy raz taki problem z grafa

1362449[/snapback]

Czesc beno, kope lat ;)

Sprobuj atiflash`em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jedno pytanko, a wybaczcie nie bede przetrzepywal 127 stron zeby sie tego dowiedziec.

Jak wyglada wydajnosc R9800SE niemodowlnego (128bit) ?

W skrocie:

do jakiego ATi byscie go porownali (pelnowartosciowego - R9600/PRO/XT, R9500/PRO)

do jakiej NV - 5800, 5900/XT, 6200 ?

I czy 350 pln za taka NIEMODOWALNA karte sie oplaca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oplaca sie w zupelnosci. Lepiej za to kup sobie pelnego 9600 PRO bo to jest swietna karta jak za te pieniadze.

1369127[/snapback]

O nie tylko nie R9600PRO

Za ta kase to wolalbym juz R9550XT z gwarancja dzialania ponad R9600XT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem niedawno xv 9800se w pelni modowalne, ponad rok gwary jeszcze. musze zalozyc jakies sensowne chlodzenie bo w serii juz grzeje sie bardzo. pasywny zalman to chyba troche za duzy wydatek, czy silencer spelni swoje wymagania? czesc z Was silencera uzywa - jak to sie sprawuje?

a moze ktos robil rzezbe np. z boxa od p4'ki???

na r9550 troche z tym roboty mialem, ale wyszlo tak:

http://img163.exs.cx/my.php?loc=img163&image=dscn04053gl.jpg

http://img149.exs.cx/my.php?loc=img149&image=dscn04120ad.jpg

na to se@pro byloby duzo latwiej.

co Wy na to???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O nie tylko nie R9600PRO

Za ta kase to wolalbym juz R9550XT z gwarancja dzialania ponad R9600XT

1369343[/snapback]

Jezeli chodzi o 9600Pro to polecalbym prawdziwe 9600pro z tad:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46308767

Napisz do goscia i zapytaj czy jeszcze ma ale po aukcji widac, ze zostala 1 sztuka.... gadalem z nim kiedys, poza aukcja sprzedalby za 310 zl to chyba przystepna cena, lepsza nawet niz 9550XT a osiagi 9600XT na tej karcie beda bankowo :D pamieci 2,8ns BGA :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ty chcesz ten cooler od p4 zamontować na radku 9800se

bo mam jeden taki od prescota d320 ale nie wiem czy się nada i czy będzie lepiej działal niż te stockowe czarne chlodzenie co je w fabryce zamontowali

interesuje mnie jak to chcesz założyć / jaki klej dac i wogoole czy to bedzieleprze dla radka niż to co jest fabrycznie

czy wogoole ktoś proobował montowac coolerki od p4 prescot d320 na radkach

czy można dowolnie montowac jakie kolwiek chłodzenie -- czytaj -- radiator i wiatraczek ktoory go schładza a przynajmniej powinien na radkach serii 9800se firmy saphire

i jak to ma się do przyszłej wydajnosci karty takie montowanie zamienników oryginalnych coleroow

nie każdego stac na zajechane zalmany czy inne colery co kosztują nie bagatela 150 plnoow

mam dostęp do aluminium i miedzi więc nie problem mi jest zamontowac co kolwiek ale sie cykam czy mi radek się nie spali po takiej podmiance

ale przecież w sumie aluminium/miedz -- co kolwiek to by było to kawał blachy więc czemu jej nie podmienic na ten firmowy

czy wogoole warto płacic za te zalmany skoro chce się jak najtanszym kosztem zmodowac kartę zwłaszcza radka 9800se

czekam na jakieś propozycję od osoob które się tym bawią/ wiedzą co robią /i siedzą w tym a nie panoow teoretyków którzy swą podpowiedzią nie jednemu już pomogli zjarac kartę

jak coś to gg 3036259

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zamontowac takie p4? srubkami :).

http://img221.exs.cx/my.php?loc=img221&image=dscn04028vf.jpg

rozstaw jest identyczny jak w r9550 wiec mam niby gotowe. najwyzej shima bedzie trzeba zdjac. no i ostroznie dokrecic...

wydaje mi sie, ze jak taki cooler chlodzi p4'ke ktora moze sie grzeje niemalo, to i wyrobi z r9800se@pro, ma duza powierzchnie oddawania ciepla, alu z cichym wicherkiem. od stockowego bedzie o niebo lepsze.

jakis klej? pasta termo i to wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zmieniłem standardowe chłodzenie na moim 9800se na Aerocool VM-101. Napisałem nawet posta traktującego o moich wrażeniach. Niestety wyciszenie nie powiodło się do końca, gdyż... jedna wredny element na karcie generuje wysokiej częstotliwości pisk. Wcześniej go nie słyszałem bo był maskowany przez hałas wentylatorka. Obadałem dokładnie płytkę drukowaną i doszedłem, że pisk jest generowany przez cewkę nawiniętą na okrągłym ferycie.

Mam więc pytanie co można z tą cewką zrobić?

Próbowałem przy niej manipulować z takim efektem, że dźwięk się zmieniał ale nie znikał. Jestem trochę już podirytowany tym felerem bo choć dźwięk jest bardzo cichy to strasznie piskliwy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialsoc:)kabel mam ale prosze instrukcje jak w sterach sdkonfigurowac zeby nie padl tv aha i slyszalem ze moge miec czarno-bialy obraz ..czemu???

1371822[/snapback]

tv nie rozwalisz.... poprsotu ustawiasz w sterach zeby obraz byl wysylany na tv... a obraz czarnobialy mozesz miec jak zle ustawi sie format sygnalu... np: ntsc... jak ustawisz pal to obraz powinien byc kolorowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, pokryłem cewki na karcie lakierem, różowym w dodatku i... nie ma rezultatu. Dziwne, ponieważ dotykając te elementy można było wpływać na pisk. Odłączyłem heatpipy od metalowego bloku, do którego montuje się radiator VM-101. Włączyłem komputer na kilkanaście sekund i to samo. Czyli to nie rurki cieplne generowały hałas, również raczej nie cewki na karcie. Czyli pozostaje płyta główna lub zasilacz a może któryś z napędów cd/rw (hdd nie bo już go odłączałem).

Jestem nieco wkurzony. :angry:

Kto by pomyślał, że jakiś wredny pojedyńczy element elektroniczny może produkować najbardziej upierdliwy dźwięk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historii ciąg dalszy...

Pisk generuje karta i jest on zależny od tego czy pracuje w trybie 2d czy 3d. Normalnie (w gui) dźwięk jest nieco cichszy ale wyższy. Przy korzystaniu z funkcji 3d zaczyna bardziej przypominać zwykły szum ale ciągle jest to wysokotonowy pisk. Mam pewność, że to akcelerator bo sprawdziłem z różnymi podzespołami. Zawsze uraczył mnie "ćwierkający śpiew", od którego odechciewa się nawet... :mur:

Jak to dobrze, że się jeszcze nie pozbyłem poprzedniej grafiki <_<

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym wrednym radeonem można zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich...

Kupiłem niemodowalną niestety kartę XprertVision Radeon 9800se 128MB/256bit... myślałem, że padnę jak się okazało, że pojawiają się artefakty na 8 potokach :(

Dokupiłem se niedawno Thermaltake Schooner :] i radiatorki na pamięći... do tego wrzuciłem jeszcze wentylatorek 80x80 na górny radiator..

Udało mi się skręcić rdzeń 325 na 414, a pamiec z 310 na 350... czy te osiągi są dobre?? Więcej raczej nie dam rady na tym co mam bo pojawiają się artefakty...

Mam więc pytanie...

Cczy mogę jeszcze cokolwiek zrobić, żeby ją dokręcić?? Nie zmieniałem biosu bo nie robiłem tego nigdy i nie chcę zepsuć karty... chciałem głównie zapytać co Wy byście jeszcze do tego kotła dorzucili... :D Nadmieniam, że mój schooner na 414 core jest tylko ciepły, więc gdyby nie artefakty to bym więcej podciągnął...

Można coś jeszcze zrobić??

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie małe pytanko. U mnie na karcie rdzeń bez v-modów kręci się do 452MHz - nie wydaje Wam się to mało? Może zrobimy takie małe porównanie dla potomnych na jaką częstotliwość wykręcone są nasze Radki z modami lub bez? Co Wy o tym pomyśle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...