Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na czarną komedię, otóż ostatnio mam iście piękne wyniki w 3d marku 2003 i 2001.

3d mark 2003 - 4600pkt.

3d mark 2001 - 12000pkt.

Zupełnie nie wiem o co chodzi. Najpierw procek nie chciał sie podkręcić na jaką kolwiek konfigurację ( nadal nie chce), a teraz karta. Owszem jest 450/850, lecz wyniki są gorsze niż przed podkręcaniem. :(  

Mam dX 9.0c a stery 61.77. Możecie wysnuć jakąś hipotezę.

Ja mam to samo na płycie KT 600 miałem wynik pod 6000 po zmianie na dual channel KT 880 wyniki spadły pod 5000 po czym jak włożyłem kartę spowrotem do KT 600 to tez miałem niskie wyniki nie wime co się z nią stało :/ , mam winfasta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko... Niedługo bo za kilka dni mam zamiar zmienić mojego GeForcea 4Ti na 5900XT od Leadteka (jest najtańszy, nie chce podkręcać) Tylko nie wiem czy mój zasilacz podoła zadaniu :? Mam Codegena 300W... Może ktoś z was ma podobny sprzęt do mojego i próbował na takim lub podobnym zasilaczu :?: Z góry dzięki za pomoc :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko... Niedługo bo za kilka dni mam zamiar zmienić mojego GeForcea 4Ti na 5900XT od Leadteka (jest najtańszy, nie chce podkręcać) Tylko nie wiem czy mój zasilacz podoła zadaniu :?  Mam Codegena 300W... Może ktoś z was ma podobny sprzęt do mojego i próbował na takim lub podobnym zasilaczu :?:  Z góry dzięki za pomoc :!:

Powinno dzialac. Ja na Codegenie 300W ciagnalem R9800SE@Pro.

Ale nawinela sie okazja na Tagana wiec... wiadomo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja czekam nadal na wynik podkrecenia na tym coolmasterze bo mnie intryguje :D i oczywiscie temperature po podkreceniu :)

Musze troche cie zmartwic.

Karta poszla na 560MHz (GPU) a temp. w stress nie przekroczyla 48 stopni. Wszystko pieknie i ladnie ale...

Wyniki w markach juz byly gorsze. Widocznie nie da sie juz z GPU wycisnac. Sadze jednak ze ze standartowego 400MHz to i tak duzo :D

Takze zostaje przy ustawieniach takich jak w podpisie, majac nizszy halas w budzie i pewnosc ze sie nie przegrzeje.

A czy sie oplaca kupowac CoolerMastera? Jasne, bo bardzo dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepla i kosztuje 80zl czyli:

- 30zl drozej niz oslawiony Silencer ver.3 na Radka

- 70zl taniej niz rownie dobry Zalman

Refleksje i wybor pozostawiam WAM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko... Niedługo bo za kilka dni mam zamiar zmienić mojego GeForcea 4Ti na 5900XT od Leadteka (jest najtańszy, nie chce podkręcać) Tylko nie wiem czy mój zasilacz podoła zadaniu :?  Mam Codegena 300W... Może ktoś z was ma podobny sprzęt do mojego i próbował na takim lub podobnym zasilaczu :?:  Z góry dzięki za pomoc :!:

Wystarczy. u mnieOK też mam 300W, muze mam tylko zintegrowaną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na czarną komedię, otóż ostatnio mam iście piękne wyniki w 3d marku 2003 i 2001.

3d mark 2003 - 4600pkt.

3d mark 2001 - 12000pkt.

Zupełnie nie wiem o co chodzi. Najpierw procek nie chciał sie podkręcić na jaką kolwiek konfigurację ( nadal nie chce), a teraz karta. Owszem jest 450/850, lecz wyniki są gorsze niż przed podkręcaniem. :(  

Mi tez wydajnosc drastycznie spadala, ale to byla wina sterow 61.77.

Zainstalowalem 65.73 i wszystko wrocilo do normy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Codegen 350 Wat nawet WINDA nie startowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Codegenemi jest zawsze ruska ruletka. Te zasiłki mają to do siebie że do obudów były pchane komponenty różnych firm (a tak przy okazji, mimo obfitości różnych firm oferujących zasilacze, to tak na prawdę bebechy do nich produkuje tylko kilka mało znanych firemek na zamówienie gigantów) z różnych zamówień i doklejano naklejkę Codegen. I tak jak napisali zbynio i jastrząb - może być 300-ka która pociągnie to bez wysiłku, a może być 350 a nawet 400 które się wyłożą, wszystko zależy od tego ile zasilacz jest w stanie podać mocy w trybie ciągłym. Więcej o problemach z zasilaczami, i czym może grozić słaby niemarkowy zasilacz możesz poczytać tutaj:

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/article...lear_88545.html

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...2/strona-1.html

:idea: I jeszcze mała rada: odkręć zasilacz, i zajrzyj do środka - jeśli jest ciężki i ma wewnątrz masywne radiatory i w ogóle wygląda "solidnie" to znaczy że powinien działać bez problemu. Polecam też z netu MotherBoard Monitor (MBM) żeby sprawdzić napięcia.

Uff, to chyba wszystko :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Właśnie zainstalowałem nowe sterowniki Nvidi 65.73 z certyfikatem WHQL.

Co do wydajności to wyniki w 3DMark03 spadły mi o 50pkt. , a w innych aplikacjach nie zauważyłem róznicy.

Sterowniki te nie wpowadzają niczego nowego jeśli chodzi o wygląd panelu Zwiększono natomiast liczbę gotowych profili z ustawieniami do różnych gier.

:idea: Biosy do 5900,5900XT,5900U,5950U:

:arrow: http://members.lycos.co.uk/biosforall/

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luciush moim zdaniem napięcia mam dobre mimo iż jest to Codegen 3,3v stoi na 3,258, 5V na 5,026V, 12v na 12,099. Mam nadzieje że wytrzyma ton stres... Ale nie wiem czy jest to duże obciążenie z 4Ti na FX 5900XT... Dzięki za porady :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Właśnie zainstalowałem nowe sterowniki Nvidi 65.73 z certyfikatem WHQL.

Co do wydajności to wyniki w 3DMark03 spadły mi o 50pkt. , a w innych aplikacjach nie zauważyłem róznicy.

Sterowniki te nie wpowadzają niczego nowego jeśli chodzi o wygląd panelu Zwiększono natomiast liczbę gotowych profili z ustawieniami do różnych gier.

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart   :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

dlaczego masz agp x4??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To AGP 4X to tak przez przypadek miałem ustawione. Normalnie mam ustawione AGP 8X. Poprostu robiłem testy czy jest jakaś różnica w wydajności.

Wynik na:

AGP8 = 7088pkt.

AGP4 = 7052pkt.

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luciush moim zdaniem napięcia mam dobre mimo iż jest to Codegen 3,3v stoi na 3,258, 5V na 5,026V, 12v na 12,099. Mam nadzieje że wytrzyma ton stres... Ale nie wiem czy jest to duże obciążenie z 4Ti na FX 5900XT... Dzięki za porady :!:

Na szczęście Ti 4200 nie jest zbyt prądożerne i wystarcza mu zasilanie z mobo. Ale jak nie masz z nim żadnych problemów, to z woltażem który opisałeś z 5900 xt też powinien dać sobie radę. Pogratulować przyzwoitego Codegena. Poleciłbym tylko zakup choćby listwy filtrującej, kosztuje grosze a daje wiele. Ja też miałem fajny zasilacz 300W tyle że Megabajta, ale stabilniejszy był od mojego Q-Teca a kosztował 8 razy taniej !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam gainwarda 1100 GS

zmieniłem radiatory na REVOLTEC i wydaje mi sie ze mam wysoką temperature (tymczasowo czujniki leżą na tyle karty)

w stresie (3dmark2003): GPU- ok 50-53, pamięci 50-60

czy to nie za dużo?

pamięci grafy na razie chodza na 850 MHz (GPU na enhanced=450 MHz), boje sie wyżej ze względu na temp., to samo z GPU

(bude mam otwartą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3d mark 2003 - 4600pkt.

3d mark 2001 - 12000pkt.

Witam ponownie.

ja mam dokladnie ten sam problem. mam plyte na nforcie2 i maxymalny wynik w 3dMarku2003 to 5300pkt na 480/880

na 450/780 mam 5000pkt i mniej.

probowalem wszystkie sterowniki, na niektorych mialem nawet tak jak podales 4600 lub mnie pkt. aktualnie mam stery 65.xx, bo na 66.00 mi sie gry wieszaja a cs sie nawet nie wlacza. tak na marginesie mam calkowicie swiezy system...

moga byc dwa powody:

1) karta nie wykorzystuje swoich max. mozliwosci na mojej konfiguracji sprzetowej, sa jakies sgrzyty

2) znowu natrafilem na wadliwy model bo max ilosc klatek ktora wyciagam w csie to 68 :!: i to na rozdzielczosci 800x600. dla porownania kolega na tym samym sprzecie i z dokladnie z ta sama grafa ma 100fps'ow

ciekawe co o ty sadzicie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do KnoXar

Spróbuj zwiększyć FSB i ustawić ram synchronicznie. Powinno pomóc.

sry za laickie pytanie ale rozpoczelem od niedawna OC i mam prosbe, moglys to brdziej lopatologicznie powiedziec :oops:

co to znaczy synchronicznie i gdzie moge to zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To AGP 4X to tak przez przypadek miałem ustawione. Normalnie mam ustawione AGP 8X. Poprostu robiłem testy czy jest jakaś różnica w wydajności.

Wynik na:

AGP8 = 7088pkt.

AGP4 = 7052pkt.

A mowicie ze AGPx4 od x8 sie niczym nie rozni :wink:

Wyniki wahaja sie w okolicach bledu statystycznego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do KnoXar

sry za laickie pytanie ale rozpoczelem od niedawna OC i mam prosbe, moglys to brdziej lopatologicznie powiedziec :oops:

Synchronicznie czyli taktowanie pamieci MUSI byc takie samo jak taktowanie magistrali. Czyli FSB: 333MHz to i pamiec 333MHz (potrzebujesz do tego DDRy, ktore moga dzialac z taka czestotliwościa).

Jezeli pamiec bedzie chodzila z inna czestotliwoscia niz magistrala, czyli asynchronicznie, to (w przypadku chipsetu nForce2) bedziesz mial nizsza ogolna wydajnosc kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do KnoXar

Nie wiem czy Thortony mają odblokowany mnożnik, ale jeśli tak to ustaw np. 12*166(ew. podnieś napięcie procka) mój chodził rok przy temp. w stresie ok. 55*-teraz mieniłem chłodzenie.FSB/Dram ratio 1:1.

Wszysto to znajdziesz w biosie. Przydatna będzie instrukcja do płyty głównej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej moj nie ma bo jak probowalem zmienic z 12,5x 133 na 12, x 166 to mi

sie nie chcial monitor i komp wlaczyc. musialem go wtedy wylaczyc i wlaczyc

ponownie (metoda restet nie dzialala). i wtedy mialem zamiast procka athlon

2000, 1250 mhz... :?

hmm, ale jak procek mam amd athlonxp 2000+ to fsb jest 266, a co do tego ma ze taktowanie jest na 12,5x133? a pamiatki mi chodza na 200mhz (to sa ddr 400). ktos by mi mogl wytlumaczyc co tu zmienic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...