Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie! Mam wynik 3Dmarka2003 na mym super sprzęcie!!!

Już się bujcie... tak wiem to jest coś... nie to co wy... mój wynik jest... niecodzienny... otóż... jest on... niski... 4k... PRAWIE RÓWNE :cry: (ekhem... pozro dla Corso)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KnoXar przypominam, ze jest to temat założony z mysla o GeForce'ach.

Z tym problemem zgłoś sie na forum poswieconym procesorom AMD.

masz racje dlatego mowie ze po podkreceniu procka na 2000xp@2400xp osiagnelem na moim 5900xt

5600pkt :D

musze wiec dalej krecic w biosie.

co to jest FSB i AGP Spreda Spectrum?

mam to na 50%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos mi kiedys powiedzial ze to niby jest jakies odelektryzowanie czy jakos tak ale nie jestem pewny , i jest to zla rzecz ktorej sie nie rusza :) a wiem jedno jak w plytach MSI bylo napisane jesli chcesz podkrecac procesor ustaw na disable . bo mialem plusminus 0.25.ale nie wiem czy wogole o to chodzi czy wogole to to jest itd :) tylko tak glosno mysle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro dla wszystkich,probowalem roznych biosow z w/w strony

wyniki rozne ale niezadowalajace patrzac na wasze wyniki ehhh.

Czy moge prosic o zmodyfikowanie mojego biosu mistrzu Luks ?

O ile na orginalnym chlodzeniu moge maxymalnie podniesc wyniki mojego sprzetu ? --> http://sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis...&pdgr=192&aaa=1

narazie mialem takie przed o/c 3DMark03 - 5293 po 6097

(Speeds 300/450/850) pamieci hynixa ,gpu max 65* moze na org chlodzeniu da sie pamiatki podniesc bo niesa zagorace ?

uzywam do schladzania karty takie cos

http://sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis.php?id=19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK wyślij mi bios na lu.ks@interia.pl

:idea: Biosy do 5900,5900XT,5900U,5950U:

:arrow: http://members.lycos.co.uk/biosforall/

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem zainstalowalem sterowniki 61.77 sciagniete ze strony nvidii i przy instalacji(usunalem uprzednio stare sterowniki) system ich nie rozpoznaje jako podpisanych dla windows.Mimo to kontynuuje instalacje no i zaczynaja sie schody.Przy podkrecaniu karty gf 5900xt glz 390/700 @ moge jedynie wycisnac 415/800 wieksze wartosci sprawiaja ze wyskakuje mi jakis dziwny komunikat , w stylu ze sys windows naprawil uszkodzenie spowodowane przez urzadzenie i uruchomi na nowo system. MOze to nie przez to ale jesli to chcialbym wiedziec co zrobic zeby te stery zainstalowaly sie bez problemu. A moze powinienem zmienic napiecie na karte (mam v1-3.28; v2-0.84; v3-1.31) ??? prosze o ewentualne sugersti eco z tym "fantem zrobic"

pozdro dla wszystkich fx-maniaków :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to są za napięci, które podałeś???

Bo jeżeli chodzi o napięcia to powinny wyglądać tak:

AGP - 1,55V - 1,65V

Core - 1,4V

Memory - 2,5V - 2,85V

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam gainwarda 1100 GS

zmieniłem radiatory na REVOLTEC i wydaje mi sie ze mam wysoką temperature (tymczasowo czujniki leżą na tyle karty)

w stresie (3dmark2003): GPU- ok 50-53, pamięci 50-60

czy to nie za dużo?

pamięci grafy na razie chodza na 850 MHz (GPU na enhanced=450 MHz), boje sie wyżej ze względu na temp., to samo z GPU

(bude mam otwartą)

Tak jak mi kiedyś napisał Luks - zależy od pamieci nie ma reguły niektóre się bardziej grzeją inne mniej - ruletka, a co do temperatur to się nie martw, około 50 stopni na przekręconej karcie to jeszcze nie tragedia, o ile pamietam, to gdzieś czytałem że bezpieczna bariera to ok 70 stopni w pracy ciągłej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks ten zmodyfikowany bios moglbys mi tez podeslac? lordrene@wp.pl

Bylbym wdzieczny :lol:

Lub powiedz mi czym roznia sie ten zmodyfikowany bios stad i czy to wlasnie jest ten do leadteka po modyfikacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks ten zmodyfikowany bios moglbys mi tez podeslac? lordrene@wp.pl

Bylbym wdzieczny :lol:

Lub powiedz mi czym roznia sie ten zmodyfikowany bios stad i czy to wlasnie jest ten do leadteka po modyfikacji?

Możesz spróbować biosów z tej stronki tam są z tego co pamiętam dwa do Leadtek'a. Jeżeli te ze stronki nie będą Ci pasowały to zrobie BIOS specjalnie pod twoją kartę i pamięci jakie masz na niej zamontowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos mi kiedys powiedzial ze to niby jest jakies odelektryzowanie czy jakos tak ale nie jestem pewny , i jest to zla rzecz ktorej sie nie rusza :) a wiem jedno jak w plytach MSI bylo napisane jesli chcesz podkrecac procesor ustaw na disable . bo mialem plusminus 0.25.ale nie wiem czy wogole o to chodzi czy wogole to to jest itd :) tylko tak glosno mysle :)

:? Ja czytalem w Chip'ie ze po podkreceniu proca lub grafy zaleca sie to WLACZYC. Podobno podkrecona czesc wtedy dziala stabilniej. Ja tam mam wlaczone AGP i FSB Spread Spectrum na poziomie 0,25% i wszystko dziala OK 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Dostępne są nowe sterowniki 56.76.

:) Jak będę miał chwilkę to zassam i zdam relacje.

:arrow:

http://downloads.guru3d.com/downloadget.ph...c604741eeb50b1b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos sterowników: wszystkim którzy nie dali się uszczęśliwić wytworem Billa Geja pt. WinXP, tylko mają starsze wersje windowsów polecam detonatory w wersji 56.64 do ściągnięcia stąd: http://downloads.guru3d.com/download.php?id=10

Bardzo dobre, stabilne i szybkie, a także jeśli to dla kogoś ważne podpisane cyfrowo. Osiągam na nich najlepsze wyniki na moim FX-ie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaje, że to nieda oczekiwanych rezultatów. Ka żdemu pasują inne. Jedni chcą np. mieć superjakość (4xAA, 8xAF) a inni XXXX w 3DMark. Niestety tych dwóch rzeczy nie da się pogodzić na jednym wybranym sterowniku.

P.S.

Poza tym tez macie kompy, TO DO ROBOTY!!! Luks i tak ma zapier....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Tak, jest - tylko luks i luks... Nikt inny sobie nie chce komputerów zabrudzić ? Dajcie człowiekowi chwilę wytchnienia bo już pewno wszystko szesnastkowo widzi :)

2) No i dostałem odpowiedź z ASUS'a. Ale tak jak się spodziewałem na 99% - cytuję "kolegę" Bruce'a Mao (ASUS Customer Service Center (Shanghai) :

"My name is Bruce, and I am glad to assist you today.

For your first question :

If possible , please update the ASUS driver of 61.21 from our ASUS official website to have a try. Additional , the Nvidia driver of 6x.xx improves performance in newer games like DOOM3 or FarCry , but it mostly aims at Nvidia FX6800 series chipset .Maybe it cannot not support your card better. So I suggest you use the driver of 56.72 because it is a stable version.

And for your second question :

I'm very sorry to say , this card cannot select core speed separately in 2D/3D. Sorry for your any inconvenience! If you have any problem ,please contact with me continually and I will do our best to help you .

Thank you for using ASUS products and services!"

A nie lepiej było napisać krócej "bla, bla, bla" - efekt ten sam. Jak na razie wydaje mi się, że udało mi się zlokalizować taktowanie GPU, pamięci i napięcia w bios'ie ASUS'a. Zmieniłem też latencje. Zaraz wracam do domu i wgrywam. W razie co rescue dysk jest już gotowy a i stary Geforce jakby co leży na półce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do testu strowników to to jest poprost nimożliwe.

Dam przykład wgrywam sterowniki 61.77 i w 3Dmark03 mam 7150pkt. Następnie wgrywam sterowniki 66.00 i mam 7100pkt. Więc postanawiam wrócić do wersji 61.77 i patrze na wynik a tu 7000pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam przykład wgrywam sterowniki 61.77 i w 3Dmark03 mam 7150pkt. Następnie wgrywam sterowniki 66.00 i mam 7100pkt. Więc postanawiam wrócić do wersji 61.77 i patrze na wynik a tu 7000pkt.

No właśnie. Robi się na ogół image dysku z gołym systemem i instaluje sterowniki, po każdej instalacji odtwarzając image. Ale ile to roboty to chyba każdy wie.

Wracając jeszcze raz do ASUS'a - na jedym forum znalazłem opinię o nowych sterownikach NVIDII, jakoby brak możliwości o/c karty wynikał ze ścisłego powiązanie z diodą termiczną i temp. pracy GPU zależną id ID karty. Znaczy się zmieniając ID na 5950U powinienem mieć możliwość podkręcenie do min. 450/950.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks bądź miły i zrób ;) voltmod dla biosa Asus V9950SE.rar, którego już masz na stronce /luks/BIOS/5900XT/MODED?

Programem OmniExtremeEditFX zrobić tego nie można.

THX

Mam tylko jedno pytanie: Po co :?:

Przecież twoja karta posiada kontroler napięcia ISL6522CB, który i tak nie będzie potrafił dać napięcia 1,5V więc nadal będziesz miał 1,4V(czyli tyle ile masz standartowo).

Jest bardzo mało modeli kart 5900XT na których można podnieść tą metodą napięcie, a z tego co wiem twoja się nie zalicza do tej nielicznej grupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart   :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

To ja mam lepszy motyw chyba ze sterownikami, po tym jak dostałem bios do swojej karty o Luksa (przerobiony gaiward, 500/900) to w FarCry i Demie Colina 2005 miałem jakieś "kszaki", wystarczyło jeszcze raz wgrać moje drivery 61.77 i wszystko powróciło do normy :roll: Dzięki za ten bios Luks!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Robi się na ogół image dysku z gołym systemem i instaluje sterowniki, po każdej instalacji odtwarzając image. Ale ile to roboty to chyba każdy wie.

Wracając jeszcze raz do ASUS'a - na jedym forum znalazłem opinię o nowych sterownikach NVIDII, jakoby brak możliwości o/c karty wynikał ze ścisłego powiązanie z diodą termiczną i temp. pracy GPU zależną id ID karty. Znaczy się zmieniając ID na 5950U powinienem mieć możliwość podkręcenie do min. 450/950.

Ja mam ID zmienione na 5950Ultra ale jakos RAM nie chce zbytnio isc wyzej. To samo jest z GPU choc chlodzony jest exelentnie :D Dlatego watpie zeby mialo to ze soba jakis zwiazek... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...