Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

@suchyjastrząb wgrałem bios do którego podałeś mi linka ... bios programuje "wfflash NM biosa.rom" oczywiście z czystego DOS'a. Po tym poleceniu zaczyna zgrywać stary bios i ładuje nowy. Po wszystkim migający na czerwono komunikat "Programing OK" czy coś takiego. Odpalam windowsa a taktowania nawet nie ruszone. Wszystko po staremu. Próbowałem już kilka razy. Co jest grane?

Wszystko jest jak byc powinno. Taktowania karty zmieniasz sam w sterownikach-po wgraniu "coolbits", albo w Rivatuner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@suchyjastrząb wgrałem bios do którego podałeś mi linka ... bios programuje "wfflash NM biosa.rom" oczywiście z czystego DOS'a. Po tym poleceniu zaczyna zgrywać stary bios i ładuje nowy. Po wszystkim migający na czerwono komunikat "Programing OK" czy coś takiego. Odpalam windowsa a taktowania nawet nie ruszone. Wszystko po staremu. Próbowałem już kilka razy. Co jest grane?

A 3dmarka kolega odpalił po zmianie biosu?

Ten bios nie zmienia zegarów, tylko zaostrza timingi, przez co wydajność wzrasta. No i karta już się tak dobrze nie podkręca (mi na tym biosie udało się osiągnać 60 MHz mniej niż na oryginalnym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a co za tym idzie NIKT NIE MA ZIELONEGO POJĘCIA ŻE JE MASZ, więc co stoi na przeszkodzie żeby........

No nie całkiem bo o Opsone i jego sterach wiedzą już na całym świecie: Guru3D, Futuremark, nforcershq, TekBunker, HardLimit, gameon, itd.

Ale przecież nikt nie wie że opson to np. Jan Kowalski zamieszkały tu i tam itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to możliwe zeby błedy typu nvidia sentinel , moc dostarczana do karty jest niewystarczająca były spowodowane przez to ze jest odłączony oryginalny wiatraczek z grafiki ?? Zmieniony jest radiator na większy ( od durona 1000 )przyklejony na tasme termoprzewodząca dwustronnie klejąca i dodatkowo zamocowany opaskami do karty a na to cooler 80mm jakies 1000 obrotów .Ewentualnie czy moze to byc wina temperatury ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks: Czy moglbys mi napisac mniej wiecej czy bardzo roznia sie timingi i latencje w biosie od 5950U i twoim oznaczonym 500/900?

Mój bios

timingi (według OmniX editor): 12 15 9 5 5

latencje (hex): 07 00 0F 40

5950U

timingi (według OmniX editor): 23 26 16 8 8

latencje (hex): 07 03 0F 44 lub 07 03 0F 43

SUPER!!! 5900XT z pamięciami 2,2ns GWARANCJA 3 LATA

PAMIĘCI: DDR 2x 256MB Dual PC-400 TwinMos Twister CL 2 GWARANCJA 4 LATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mafia35 - jak ty wykręciłeś taki wynik na 3DM03 :?:  

Ja na moim konfigu z bartonem 2500XP+ 200x11 mam raptem 6302pkt.

A nie sądze aby podciągnięcie zegara do 550 i pamięci do 1000 dało mi wynik ponad 8k  :?:   :?:   :?:

Jesli zmienisz bios na najostrzejszy, ustawisz w biosie kompa czestotliwosc AGP na 100MHz a nie 66MHz :lol: , wyczyscisz bios i podkrecisz jeszcze bardziej VGA, zrobisz format i zainstalujesz odpowiednie stery to kto wie... Aha, zmienilem jeszcze timingi ramu na 6-2-2-2, a proc chodzil wtedy jakos kolo 240MHz*11 o ile dobrze pamietam.

Proca teraz odkrecilem z powrotem bo grzal sie niemilosiernie.

Z reszta spowiadalem sie z tego wyniku juz pare razy, takze zanim mnie zapytasz o cos jeszcze z tym zwiazane to przeczytaj ten temat od poczatku. Tam tez ludziska zadawali pytania. Wynik jest potwierdzony i basta.

Ale tak w sumie to co z tego, ze w 3DMark2003 wynik mam wysrubowany jesli w 05 mam lekko ponad 1350pkt??

Mafia35 - Respect za wynik. Ja go nie kwestionuje i nie chcę byś się z niego spowiadał. Liczyłem raczej na radę jak się do niego zbliżyć. :D

I za nie dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam  mam problem poneiważ posiadam karte MSI Gf5900Xt i tak sobie ja krece i wykreciłem ją na gpu 390/450mhz a pamiatki na 700/771mhz. No i utaj koniec :P A Kręce rivatunerem przez sterowniki :] i dalej juz nie moge podkrecic b wyskakuje ze nie przeszlo tam jakis testow jak wezme ten guziczek klikne :] Myślałem nad zmianą biosu w karcie na ten od 5950U rowniez od Msi :] Ale boje sie czy karta wytrzyma takei takowania jakie ustawia sie po zmianie :] Pamiatki to Hynixy

Wgranie biosa od 5950U podniesie Ci zegary na pamięciach i rdzeniu do wartości 475/950.

Więc jeżeli twoja karta nie wytrzymuje takich zegarów to prze wgraniem tego biosa dokonaj w nim poprawek i obniż w nim zegary do bezpiecznych wartości. Możesz tego dokonać za pomocą OmniExtremeEditFXv15 (bardzo łatwo) lub X-BIOS Editor (trzeba znać hexa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już gotowe biosy dla tej karty, znajdziesz je tutaj:

http://members.lycos.co.uk/biosforall/5900XT/MODED/

Gainward 5900XT GS high.rar

Gainward 5900XT GS low.rar

Gainward 5900XT GS medium.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem poneiważ posiadam karte MSI Gf5900Xt i tak sobie ja krece i wykreciłem ją na gpu 390/450mhz a pamiatki na 700/771mhz. No i utaj koniec :P A Kręce rivatunerem przez sterowniki :] i dalej juz nie moge podkrecic b wyskakuje ze nie przeszlo tam jakis testow jak wezme ten guziczek klikne :] Myślałem nad zmianą biosu w karcie na ten od 5950U rowniez od Msi :] Ale boje sie czy karta wytrzyma takei takowania jakie ustawia sie po zmianie :] Pamiatki to Hynixy

Wgranie biosa od 5950U podniesie Ci zegary na pamięciach i rdzeniu do wartości 475/950.

Więc jeżeli twoja karta nie wytrzymuje takich zegarów to prze wgraniem tego biosa dokonaj w nim poprawek i obniż w nim zegary do bezpiecznych wartości. Możesz tego dokonać za pomocą OmniExtremeEditFXv15 (bardzo łatwo) lub X-BIOS Editor (trzeba znać hexa).

Luks: Dziwie sie, ze nie zaproponowales swoich biosow... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzę, że ktoś dopiero zaczyna zabawę z biosami i nie jest zbytni obeznany w temacie to wolę aby pierw przećwiczył sobie wgrywanie biosa po którym karta wstanie na 100%. Bo nie każda karta wytrzymuje moje biosy i wtedy trzeba wgrywać na ślepo lub z kartą PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks - czy ten bios do MSI na http://members.lycos.co.uk/biosforall/5900XT/MODED/ jest robiony przez Ciebie :?:

Jest to bios robiony prze jimmor'a z Guru3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks: Widze ze sie cenisz... Znalazlem takie same pamieci do sprzedania jak twoje. Tylko cena nie jest twoja :D  http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34170965

Mafia35 nie :lol: odstraszaj mi klientów. Ja sprzedaje zestaw dual channel, który jak każdy wie jest o wiele wydajniejszy od pojedynczej kości. Pamiątki sprzedaje o 100zł taniej niż w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, jeszcze pytanie do ogolu:

Zainstalowalem ostatnio Aide32... Programik podaje ze karta graf. dzielala w technologii 8x1. Wiec skad wnioski ze karta jednak jest 4x2? Ktory program podaje ta druga info?

FX mają bardzo dziwną technologię jeżeli chodzi o ilość potoków i jednostek TMU. Chodzi mianowicie o to, że mogą pracować w dwóch trybach i z stąd to całe zamieszanie. Największy problem występuje w trybie 8x1 bo zamiast niego robi się 8x0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mafia poszukaj sobie ostatnią wersję AIDY albo ściągnij następcę program EVEREST i tam już jest 4x2.

A tak przy okazji zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie w AIDZIE v3.94.2 jest napisane:

Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 4 (v2.0)

natomiast w EVEREST v1.52.201 pokazuje:

Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 3 (v2.0)

i teraz ciekawe czy to błąd panów od EVERESTA czy znowu wyszła na jaw jakaś tajemnica nVidii.

pozdro,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mafia poszukaj sobie ostatnią wersję AIDY albo ściągnij następcę program EVEREST i tam już jest 4x2.

A tak przy okazji zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie w AIDZIE v3.94.2 jest napisane:

Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 4  (v2.0)

natomiast w EVEREST v1.52.201 pokazuje:

Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 3  (v2.0)

i teraz ciekawe czy to błąd panów od EVERESTA czy znowu wyszła na jaw jakaś tajemnica nVidii.

pozdro,

To jest akurat na 100% błąd Everest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest akurat na 100% błąd Everest.  

Też tak pomyślałem ale wolałem sie upewnić.

LUKS a co słychać u opsona i co z jego magicznymi sterownikami bo chyba kontaktowałeś się z nim przez GG i jakoś przycichł ten temat. Co TY myślisz ma te stery czy robił sobie z nas(mam na myśłi posiadaczy FX-ów) jaja :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...