Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak jest z tym NV38 - teoretycznie to to samo co NV35.

Trzeba by poszukać w sieci jakichś konkretnych informacji, ale w związku z tym że są to układy "wiekowe" może być ciężko. Napewno w XT brakuje oddzielnego układu odpowiadającego za TV-OUT, który może odciążać GPU w przypadkach o których wspomniałeś - ja jestem zielony jeżeli chodzi o te sprawy, filmy oglądam raz w miesiącu albo i nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm dawno mnie tu nie było :), ale bądź co bądź obraz na radku 9800 pro w divixach vs moj były fx5900xt jest naprawdę lepszy. Nie wiem jak z dvd ale na divixie widac różnicę gołym okiem. Aczkolwiek zawsze mozna wrzucic na TV obraz i z daleka różnicy nie ma żadnej :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm dawno mnie tu nie było :), ale bądź co bądź obraz na radku 9800 pro w divixach vs moj były fx5900xt jest naprawdę lepszy. Nie wiem jak z dvd ale na divixie widac różnicę gołym okiem. Aczkolwiek zawsze mozna wrzucic na TV obraz i z daleka różnicy nie ma żadnej :).

1546942[/snapback]

jezeli chodzi o tv out bedzie ciezko poniewaz i tej 5950 robi to oddzielny uklad ktory oblsuguje rowniez vivo.

Co do divx zgodze ze jest gorszy i wieksze zajecie cpu do samo przy xvid ale mpg2 wyglada ladniej. Porownanie subiektywne ale na moim inb p275 (21" flat trynitron) ladniej wyglada niz na radku. Kolory sa mniej przejaskrawione niz na radku, bardziej podoba mi sie deinterlace niz radkowy no i pare procent mniej zajetosci proca przy pracy z dvb w stosunku do radka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może i masz racje bo 5950 nie miałem:) , a to zużycie proca to i tak jest w takim stopniu różnica że można to zakwalifikować do błedu pomiarowego :).

1548214[/snapback]

zaobserwowalem ciekawa sprawe.

przy wlaczonym aa temperatura core wzrasta o 10c w stosunku

do gierek odpalonych bez tego dodatku.

z tego widze ze przy podkrecaniu testy bez aa nie maja poprostu sensu :-))

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

No i zmodernizowałem chłodzenie na procu i grafie, przede wszystkim interesowała mnie grafika, bo na oryginalnym Leadetek'u miałem w stresie wg Everesta 85stC (co dziwne zaraz po wyłączeniu np 3DM2k3 spadało do 75, a potem sukcesywnie w dół).

Co założyłem ?? Pentagrama XC-80Cu, różnica jest duża, ale żeby być pewnym muszę poczekać, aż Arctic Ceramique nabierze "mocy urzędowej", w międzyczasie proszę was o pomoc.

Na niektórych testach grafiki są pokazywane wykresy "w czasie" temperatur GPU, czym to można wygenerować, coś ala jak w teście Zalman vs Pentagram na In4.pl.

Takie wykresy i przede wszystkim możliwość ich generowania pomogłaby mi ustalić do jakich wartości dochodzi temperatura przy np zapętleniu 3dMarka.

Czy ktoś mógłby mnie oświecić, czym i jak takie coś wygenerować ? Gorzej, że stronka o którą mi chodzi chwilowo nie działa, ale podam linka, żeby pokazać o co mi chodzi. Te wykresy są chyba na przedostatniej stronie testów.

www.in4.pl/recenzje.htm?rec_ id=263&rectr_str_numer=2

Coś mi świta, że to chyba było albo z Speedfan'a, albo z RivaTuner'a, lub w każdym razie z podobnego progsa, ale za diabła sobie nie przypomnę. I chyba była możliwość monitoringu napięcia GPU przy okazyji. No i oczywiście chodzi mi o pomac jak taki raport się generuje i potem zapisuje.

Pomóżcie koledze, ja przy okazji postaram się skrobnąć parę słów o tym coolerku, bo wydaje się bardzo interesujący, chociaż montaż to droga przez mękę.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w riva tuner...

speedfan pokazuje min max i srednia temp bez szczegolow kiedy ;]

co do obslugi Riva Tunera to zainstaluj i uzyj szarych komórek, napewno sie uda ;]

Edytowane przez luchuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto i wyniki na 3DMark2k3 (zapętlone test Mother Nature x 10 przejść).

Sprzęt jak w podpisie, wentyl ustawiony na tryb "silent" wcześniej już coś potestowałem dlatego temperatura startowa jest podwyższona w totalnym spoczynku było/jest 38stC.

A oto i wyniki.

Dołączona grafika

Zdaje mi się, że jeszcze można spokojnie z rdzenia i pamiątek coś wycisnąć ;)

pozdrawiam,

Edytowane przez fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto i wyniki na 3DMark2k3 (zapętlone test Mother Nature x 10 przejść).

Sprzęt jak w podpisie, wentyl ustawiony na tryb "silent" wcześniej już coś potestowałem dlatego temperatura startowa jest podwyższona w totalnym spoczynku było/jest 38stC.

A oto i wyniki.

1556016[/snapback]

zrobilem to samo na 5950U.

tylko usprawnij swoj eksperyment z 3dmarkiem.

core - 540

mem - 1000

chlodzenie

Ja po 8 przejsciach nature w 1024 najwyzsza temp. zanotowalem 72

jednak z wlaczonym 4xaa :-)))) 78 :-)

6 stopni to duzo.

Nie wiem czy rowniez anizo ma taki wplyw na temp.

popmiary przy zamknietej budzie a w niej temperatura 38c

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka.

Uzupełniłem teścik.

Podkręciłem grafikę do 480 core/900 memorki.

Test: 3DMark2k3 pięć przejść w pętli test Mother Nature+AAx4, rozdziałka 1024*768.

Dołączona grafika

Myślę, że jest dobrze, a nawet rewelacyjnie jak na te upały co są teraz.

Ustawienia coolera to połowa skali, więc nie "silent", ale też nie "max".

Jakby co proszę o opinię.

Zaraz zrobię test ile mam pkt. w całym i wyedytuję posta.

pozdrawiam,

Edit: Zapuściłem 3dMarka2k3, wynik 6000pkt. temperatura nie przekroczyła 62stC. Warto było kupić tego Pentagrama.

Edytowane przez fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam problem z grafiką Gainward fx5900 1200xp gs,

Ja jakoś nie jestem przekonany że to wina zasilacza. Jak kupowałem (jakiś czas temu) gainwarda 1100... GS na 5900XT to w kompie miałem zasilacz 300W i to badziewiak. Karta chodziła, chociasz nie chciała zaliczyć 3dmarka03 bo wyswietlał się napis że sa za słabe możliwiści zasilacza. Powtarzam Windows się wczytywał i komp chodził normalnie na 300W-ch. zasilacz to mam teraz Chieftec ATX 410-212 kupiony we foli (bo taniej) Może poprostu sprawdz grafike na innym kompie. bo to ciekawy przypadek. Jak u Ciebie z najnowszymi sterownikami szczególnie do cipsetu.

powodzenia

barton 2500+@3200-/grafika j.w.ustawiona 450-850/gigagyte GA-7N400-L/2X512 TWINMOS 2,5 przestawiony na 2CAS Latency/zasiłke znasz/Maxtor 10 - 160GB/DVD-RW LG 4163B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilka zasilce nierowna ;]

a podkrecony sprzet tez rozne ciagnie

i jeszcze ile tego sprzetu utrzymuje ten zasilacz :)

ja przez pewien czas na codegenie tez moglem dzialac a potem klopsik

pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jak, ktos z posiadaczy fx'ow bedzie mial Eartha'a 2160 to prosze o podanie wyniku z benchmarka (mapa Ground Battle) na rozdizelczosci 1024x768, detale wysokie i raz to samo tylkoo z wymuszonym ps 1.3.

Zaraz podam moje wyniki.

Pozdrawiam,

DarkArrow.

EDIT

Benchmark-wynik:

Benchmark - rodzaj: Ground battle

Rozdzielczość 1024x768 Pełny ekran

Wygładzanie krawędzi: Brak

Wymuś shadery w wersji 1.3

Odbicia w wodzie

Pokazywanie cieni

Poziom szczegółów: Wysoki

Średnia ilość klatek na sekundę: 17.4

Minimal frames per second: 10.0

Maximal frames per second: 25.0

Total frames drawed: 1132

Total time in seconds: 64.8

Average DIP calls per frame: 1676.5

Average shaders per frame: 146.8

Benchmark-wynik:

Benchmark - rodzaj: Ground battle

Rozdzielczość 1024x768 Pełny ekran

Wygładzanie krawędzi: Brak

Odbicia w wodzie

Pokazywanie cieni

Poziom szczegółów: Wysoki

Średnia ilość klatek na sekundę: 7.6

Minimal frames per second: 5.0

Maximal frames per second: 13.0

Total frames drawed: 496

Total time in seconds: 64.8

Average DIP calls per frame: 1239.3

Average shaders per frame: 145.4

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest karta podlaczona do tego samego kabla co dyski ?? czy do wolnego ??

1561413[/snapback]

Do wolnego, ponieważ mam 2 dyski :)

Narazie mam spokój, ale procesor jest ustawiony na 1600 MHz, karta też na domyślne :( Dotychczas nie było problemu :( A zasilacz przy takim configu to bez problemu powinien wydoić, Suchy ma identyczny, więce ramu, bardziej podkręconą grafę i proca i mu dawał radę :( Niewiem, może karta pada :(

Nie moge już z tą kartą :( Mam ochotę wyjąć ją z komputera i walnąć o ścianę :( Nawet na ustawieniach enchated się rympoli, a jak zostawię domyślne ustawienia proca i karty to nie moge sobie pograć w Eath 2160 bo FSP drastycznie spada :( POMOCY!!! Sprawdzałem już wewnątrz obudowy i wszystko jest ok. Karta się nie grzeje. Wyjełem ją, przeczyściłęm wszystko i dokładnie powkładałem wtyczki :(

Edytowane przez Nuklear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka mam pytanko które chłodzenie bedzie lepsze posiadam Radiator Zalman ZM80C-HP + 80 wentylator standardowo mam 38*C chciałbym zamienic chłodzenie na Arctic Cooling VGA Silencer NVidia 3 R.2 ciekawe które chłodzenie bedzie wydajniejsze prosze o rade ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może i masz racje bo 5950 nie miałem:) , a to zużycie proca to i tak jest w takim stopniu różnica że można to zakwalifikować do błedu pomiarowego :).

1548214[/snapback]

Jezeli masz jeszcze dostep do jakiegos fx-a zainstaluje sobie dvd decoder ze strony nvidii. Wspiera on sprzetowe idct kart fx. Zajetosc proca spada do 2-5% procent tak samo jak przy pure video na grafach g6. Powiem ci ze radek moze sie schowac ze swoja jakoscia i zajetoscia proca przy tym decodrze.

Moim zdaniem pryska nastepny mit o cudownosci radkowego dekodowania strumienia video.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz jeszcze dostep do jakiegos fx-a zainstaluje sobie dvd decoder ze strony nvidii. Wspiera on sprzetowe idct kart fx. Zajetosc proca spada do 2-5% procent tak samo jak przy pure video na grafach g6. Powiem ci ze radek moze sie schowac ze swoja jakoscia i zajetoscia proca przy tym decodrze.

Moim zdaniem pryska nastepny mit o cudownosci radkowego dekodowania strumienia video.

Pzdr

1567446[/snapback]

http://www.nvidia.co.uk/object/dvd_decoder...7-trial_uk.html

mozna znalesc tam :D jak by ktos mial kodzik oblokowywujacy to mam nadzieje ze sie podzieli

albo chociarz crack ;)

EDIT:

dalo to cos komus ??? :D

w AVI i DVD zajetosc proca mam 19%

w RMVB 5%

Edytowane przez luchuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka te NeuroPL mam pytanie posiadam terz 5900xt PV i mam problem podczas modowania biosa zmieniam ustawieniea tajmingów i jest wszystko oka mam wzrost w 3dmarku a gdzy dodaje jeszcze latency to odrazu mam spadek w 3dmarku i grach niewiem czego jest to przyczyna ale na Tweak'u pisali ze połonczenie 2 modów daje najlepszy rezultat czy spotkałeś z tym samym w swojej karcie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...