Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wydajności w DX9 możesz mieć rację, ale zapomnij o 6200@6600GT.

BTW ja na swoim GT@567/1134 i archaicznym już Bartonie@12,5*200 robię 9k w smarku 03 i nie całe 4k w 05.

Nie sądzę abyś mógł się zbliżyć do tych wyników na 6200 nawet po zmodowaniu i wykręceniu.

Ja na Twoim miejscu dozbierałbym jeszcze troche i kupił coś mocniejszego, bo wymiana którą chcesz zrobić nie ma sensu.

Sam przesiadłem się (chcąc nie chcąc) z FX`a więc wiem co mówię - do nowych gier ten 6200@"niewiadomoco" i tak jest za cienki a w starszych FX go zje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem... 6200 gorszy od 5900... Chyba raczej nie, bo zmodowane 6200 klepią standardowo po 6-7k w 3dm03 a mój biedny FX miał problemy z przebiciem granicy 6k :( Dodaj do tego jeszcze pełną obsługe DX9 i powinno być z 2,5-3k w 3dm05. ja mysle że za cene do 400zł ta karta nie będzie zła, ale jesli ktos ma jeszcze jakieś konkretne argumenty zeby mi ja odradzić to czekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do niczego Cie nie namawiam. Poprostu tak uważam. Jeśli masz pecha do kart to tego zmodowanego 6200 wykręcisz o 5% i też będziesz miał problem z osiągnięciem 6k w smarku 03.

Jeszcze raz powtarzam - do niczego Cię na namawiam, lecz IMHO jest to ok. 100PLN wydane na nic...

Ja bym czekał.

Pozdro@all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na fx5900 nie narzekałem dopuki mi cs:source nie pokazali na radeonie 9800 :). Aczkolwiek po vmodzie to wyniki podobne w 3dsmarku 03 do radka9800. Apropo radka9800 sam za niedlugo bede sprzedawal ale z chlodzeniem bo nie przyda mi sie ono juz do niczego innego bo tylko do radoslawa pasuje .

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojj użytkowników FX'ów będzie jeszcze trochę :wink:

w gruncie rzeczy ja dołączyłem do was pod koniec wakacji :lol:

kupowałem grafe dla brata i trafiłem nienajgorszą oferte Galaxy 5900ZT za 340 zł nówka + pentagram ALCU, zmiana biosa na modowany od PixelView i mam ponad 6,5K [core 465 MAX :cry:, mem 965 MAX :) ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powoli przymierzam sie do kupna radka x800 gt/gto na agp... chce to uczynic z uwagi, iz na agp coraz mniej dobrych grafik (6800gt juz nigdzie nie mozna dorwac, taka sama sytuacja dzieje sie z 6800). Mialem zamiar poczekac na 6800gs na agp, ale widzac jego cenne na pcie ~1000 pln (cena na agp bedzie wyzsza) i brak info kiedy dokladnie na agp sie pojawi, zniechecilo mnie.

Co do fx'a to uwazam, ze nadal w swojej cenie jest dobra grafa. Gry typu q4, nfs mw, b&w 2 chodza calkiem dobrze na wysokich detalach (czasem trzeba troche uciac:D) na 1024&768, ale nici juz z aa i af ;/

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za parę dni zmieniam kartę dlatego pomału żegnam się z tym topikiem.

Udało mi się jeszcze poprawić troszkę wyniki dzięki dalszemu podkręceniu procka (2,4@3.0@3,3). Wyniki wzrosły odpowiednio w 01 z 16833 na 18185 i w 03 z 6935 na 7061. Kartę miałem ponad rok i spełniła moje oczekiwania, a możliwości OC miło zaskoczyły. 30% wzrostu wydajności nie często się zdarza :). Jeśli w nowym nabytku OC będzie chociaż w połowę takie jak w 5900XT to będę bardzo zadowolony :).

Miałem kupić 6800GT ale dzięki polityce Nvidi (obecnie karty prawie nie do zdobycia, a jeśli są to w kosmicznych cenach) zdecydowałem się na konkurencję. Wybór padła na MSI X850PRO (oczywiście AGP). Karta po podmianie biosu ma działać jak XT (odblokowanie 4 potoków) - pożyjemy zobaczymy :).

Poczciwy FX5900XT daleko nie wędruje bo do komputera obok :). Po zmniejszeniu taktowania o parę % (słabsze chłodzonko), razem z Celinką 1,7@1,9 będzie walczył z Simsami 2 :). Wpadnę czasem i napiszę co mi się udało wycisnąć na tym kompie.

Edytowane przez Weteran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie! Wiecie co zrobić z kartą aby ją uszkodzić i wymienili na nową na gwarancji? Mam FXa ale chciałem coś mocniejszego i wpadłem na taki szalony pomysł aby go uszkodzić żeby się nie domyślili że specjalnie i wymienić na gwarancji. Apropo Leadteki dają 3 letnią gwarancje na karty??

Edytowane przez Wilku14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym to ja jestem ekspertem :D Spaliłem (nieumyślnie) 3 Gainwardy 5900 - nie chwaląc się B)

A więc, Njałatwiejszym sposobem będzie oczywiście podkręcenie pamięci. Jeżeli masZ FX 5900XT to dajesz ustawienia pamiątek na np. 1Ghz :D i włączasz 3dmark, najlepiej 2005 bo najlepiej grafe rozgrzewa

Uszkodzenie pamiątek jest najłatwiejszym i najmniej czasochłonnym pomysłem na zepsucie karty

pozdro

Aha, jest jeszcze pomysł z zasilaczem ale on może Ci jeszcze pociągnąć resztę kompa za sobą, więc bym nie próbował

narq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wzsystkie 5900XT z Hynix BGA 2.8 kręcą sie na pamięciach na poziomie przynajmniej 850Mhz??

Np. Gainwars, Galaxy i Ledadtek?

No i wlasnie czy wszystkie Laeadteki 5900Xt maja pamiątki 2.8 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się nie mylę to 5900XT i 5900 powinny mieć 2,8. Natomiast często się zdaża że jest napisane 2,8, a faktycznie są to 2,2 i(czasem 2,5) kręcą się nawet do 950 MHz (850 MHz).

5900 niepowinien miec 2.8 tylko 2.2 i tak tez ma, zadnych innych

5950U i 5900U mają 2.0

5900XT powinien miec pamieci 2,8 a montuja 2,8 ; 2,5 ; 2,2

Edytowane przez luchuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wzsystkie 5900XT z Hynix BGA 2.8 kręcą sie na pamięciach na poziomie przynajmniej 850Mhz??

Np. Gainwars, Galaxy i Ledadtek?

No i wlasnie czy wszystkie Laeadteki 5900Xt maja pamiątki 2.8 ?

He he he rozśmieszyłeś mnie tym postem-już chyba bardziej i śmieszniej się tych nazw nie da powykręcać niż Ty to zrobiłeś (niezła rzecz, wszyscy zrozumieli nawet o co Ci chodziło) Gainwars-to chyba jakaś zabawka z TV marketu, powinno być Gainward, Galaxy-tutaj oka a Ledadtek powinno być Leadtek. Pozdrawiam kolege z poczuciem humoru. :lol2: Nie wykręcaj więcej stóp... tfu miało być słów. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5900 niepowinien miec 2.8 tylko 2.2 i tak tez ma, zadnych innych

5950U i 5900U mają 2.0

5900XT powinien miec pamieci 2,8 a montuja 2,8 ; 2,5 ; 2,2

Zgadza się, zapomniałem że 5900 ma inne taktowanie mem niż XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...