Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Rafalmag - Winfast i Leadtek to to samo. Mam cos takiego, kreci sie nieżle, problem tylko w zdjęciu oryginalnego chłodzenia. Jeżeli masz troche doświadczenia to polecam. Po modzie biosu wyciągam w porywach 6140 3dmark`ów, DOOM 1024*768 high 40~60fps.Aha na swojej fizycznie nic nie ruszałem (narazie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem caly watek, ufff...

... i zamierzam kupic GeForca 5900, przejrzalem oferty wielu sklepow i stron producentow, ale wybor jest nielatwy.

zawezilem go do:

Asus w wersji SE za 849  (lub GE, ale nie mam pojecia czym po za cena sie roznia) - dobra marka, ale chyba daja kiepskie pameici, samsungi?

Leadtek za 885 - tez kiepskie pamieci?

Prolink za 885 - ten z LCD, ale czy dobrze go sie bedzie krecic i modowac?

WinFast za 849 - nic nie slyszalem

MSI za 1024 - z VIVO, moj faworyt :) , ale nic nie slyszalem o pamieciach

Gainward 1100 za 1049 - dobry, ale dosc drogi

Czy moglby mi ktos cos powiedziec o tych kartach i pomoc w dokonaniu wyboru?

Uwaga: na rdzen bede zakladal blok wodny.

Zalezy mi na oddzielnych radiatorach na pamieciach (wolalbym nie wydawac kolejnych 50zl na nowe radiatory) i otworach wokol procesora do montarzu bloku (najlepiej gdyby na rewersie karty bylo miejsce na male podkladki wokol otworkow) - ale to chyba standart.

Co mozecie mi cos powiedziec o kartach Palit i PixelView; nie bralem ich pod uwage ze wzgledu na niereferencyjne PCB i nie wiem jak wygladaja coolery (ale pewnie sa zintegrowane GPU + pamieci).

Z tych wszystkich jedyny dobry wybór to MSI albo Gainward ale koniesznie z GS.

MSI posiada pamięci 2,5ns ale to różnie bywa bo zdażają się także z 2,2ns i 2,0ns.

Gainward 5900XT GS ma pamięci od 2,5ns do 2,0ns ale najczęsciej zdażają się 2,2ns. Karta koniecznie musi być z symbolem GS bo wszystkie bez symbolu GS to 100procent 2,8ns. Tylko w GS są dobre pamięci 2,2 i 2,0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, dzieki

chyba bralbym ta od MSI, bo od dluzszego czasu potrzebuje wejscia video. Czesto tez ogladam filmy na duzym ekranie, to chip philipsa powinien sie przydac :)

2,5 ns tez mnie cieszy, chciaz nie ma radiatorow :/

Spodobalo mi sie tez oprogramowanie "3d desktop" (czy jakos tak).

Reasumujac za cene do 1100 zl mam: 5900xt i srednie pamieci i VIVO lub 5900xt i super pamieci lub 5900xt i liche pamieci + slaba karta tv :D (dlatego chyba najrozsadniejszy wybor to MSI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Lada chwila (jutro/pojutrze) powinienem stać się szczęśliwym właścicielem FX-a 5900XT Pixel View. I tu mam pytanie - otóż jak widziałem zdjęcia (real) tej karty to ma ona NIEBIESKI laminat . Pierwszy raz spotykam się z czymś takim u prolina - zawsze wszystkie były złote !!! Pamięci są na nim 2,8 ns Heńki ;) (hynixy), bez radiatora.

Pytanie: Czy ktoś widział takie cudo, i wie co zacz ??

Popełniłem głupotkę i pusciłem ten temat na ogólnym forum :oops: ale potem połapałem się że tu prędzej znajdę "posiłki z Azji" ;) Sorki za śmietnik.

Pozdrawiam wszystkich i liczę na jakieś rewalacje.

Aha, jakby ktoś chciał na własne oczy zobaczyć tą błekitną ciekawostkę, proszę o adres, to podrzucę na maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5900XT występują na czerwonym, złotym, czarnym, niebieskim, zielonym, itd laminacie. Nie ma to nic wspólnego z wydajnością karty więc nie masz się czym przejmować. :D Ważne tylko, że masz pamięci Hynix a nie Samsung. Bo z Samsungami to wiele nie podkręcisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź - i to od samogo luksa 8O :).

Po prostu przeżyłem małe zdziwienie - takie laminaty to widziałem w Herkach albo Albatronach ale nie w Prolinku i zacząłem się zastanawiać czy mi gość kichy jakiejś nie wcisnął szczególnie że kupiłem poniżej 800 zł.

Jak tylko karta przyjdzie to od razu idzie na smażenie i zobaczymy co da się z niej wyciągnąć - już zaopatrzyłem się w biosik Twojego autorstwa do prolinów, ale mam niejasne uczucie że potnę stary radiatorek od zabytkowego P233 żeby był na pamięci - ot komputerowy kanibalizm :lol: Jeśli jesteś ciekaw jak to wygląda to mogę podrzucić fotki na maila - w którymś z postów chyba był twój adres.

Pozdrawiam gorąco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój mail to lu.ks@interia.pl

Co do biosa to przygotuje nowego dla ciebie bo nie każda karta jest taka sama, więc pierw sprawdz ile wyciąga na orginalnym biosie i potem podeślij mi biosa wraz z informacjami o maksymalnych stabilnych taktowanich, rodzaju pamięci, itd.

Ten bios, który jest wystawiny był robiony na zamówienie i ustawione są tam takie wartości jakie chciał jeden z forumowiczów. Jeżeli twoja karta trafi na dobre pamięci to nie ma sensu wgrywać tamtego biosa bo on był przygotowany specjalie pod średnie pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okee podrzuciłem Ci na pocztę tego niebieskiego Prolinka + mały bonusik.

Jak tylko karta do mnie dojdzie (powinna być jutro !!!) zmanipuluję ją odpowiednio :wink: i dam znać co i jak.

Dobra nie mieszam na razie więcej i znikam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Nie żebym się chwalił :wink: ale nowe pamiątki :D i nowy wynik- 6763 pkt :twisted: a to wszystko dzięki luksowi i jego magicznemu biosowi.

Jeszcze raz dzięki LUKS_PL i POZDRAWIAM!!!!!!!.

Ps.

Wstawił bym screena ale nie wiem jak, jak by co to mogę komuś przesłać żeby wstawił co by nie było że jestem gołosłowny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem tu pierwszy raz i chciałbym przedstawić swoją opinię na temat artykułu zamieszczonego na łamach pclab.pl - Przyspieszamy fx5900. To co tam napisano jest nie prawdą jeśli chodzi o karty FX 5900XT. Mam taką karte i zachęcony tym artykułem spróbowałem zrobić fleszowanie biosu ściśle według zaleceń z powyższego artykułu. Nie udało mi się chodż jak myślę byłem blisko. Opisuję co się działo: samo wgrywanie biosu przebiegło bardzo łatwo i sprawnie ale po restarcie komputera system jej nie znalazł, Pomimo wysiłków z instalowaniem najróżniejszych sterowników nic się nie da zrobić. Jedyne co jest to rozdzielczość ekranu 800x600 a kolory w 4 bitach. Patrząc w menadżerze zadań system widzi niby karte FX 5950 ultra ale pokazuje że wystąpił błąd kod 12 (jak dobrze pamiętam) i jest napisane że brakuje zasobów dla poprawnego działania tego sprzętu. Kobinowałem na wszystkie sposoby ale nic się nie da zrobić. Nawet system przeinstalowałem i nic. Taki sam problem występuje z biosem od 5900 ultra. Jedynie bios od pełnego 5900 wgrał się normalnie i działał poprawnie, ale : zegary przestawiły się z 390/700 na 400/700 i to wszystko. W sterownikach nVidii z rozszerzeniem jest opcja wykryj optymalne ustawienia na biosie 5900XT sam wykrywał 425/776 (oryginalnie 390/700) a na biosie od 5900 wykrywał 360/665 (oryginalnie 400/700 u mnie) a więc wykrywał mniej niż jest fabrycznie. Nie wiem dlaczego ten człowiek napisał w ten sposób ten artukuł. Może karty 5900 dadzą się tak przerobić ale moja 5900XT nie - przynajmniej ja nie potrafiłem tego zrobić. Wgrałem spowrotem stary bios i wszystko jest OK. Jeśli ktoś wie dlaczego tak się działo może mógłby mi pomóc. Mój sprzęt to MSI 5900 XT VIVO z pamięciami hynix z dostępem 2.5 mam dodatkowo założone radiatory na kostki RAM gdyż oryginalnie nie ma. Z oryginalnym biosem moje zegary to 390/700 maksymalnie to 500/800 lub 520/784 (nie wiem dlaczego ale jak CPU kiedy jest na 520 nie ustawie RAMu na 800). BARDZO PROSZĘ O OPINIE I EWENTUALNĄ POMOC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niekt nie wspomniał ze nie każda karta się da tak od sobie zmodować ??

To jest jeden wielki totolotek, dostanie takiej karty jakiej się oczekuje no i przerobić ją jak sobie myślimy...

no ale co tu będe oczywiste sprawy opisywał...

Ja miałem Winfasta 5900 XT

W sterownikach nVidii z rozszerzeniem jest opcja wykryj optymalne ustawienia na biosie 5900XT sam wykrywał 425/776

Mi tutaj wykrtwał 451/841

Nie wiem dlaczego ten człowiek napisał w ten sposób ten artukuł

Każdy dobry Overclocker wie, ze zmiana biosu = zmiana zegarów, wiec najpiwer powinien sprawdzić czy po OC na zegary zamierzonego modelu nie będzie artefaktów...

Mój sprzęt to MSI 5900 XT VIVO z pamięciami hynix z dostępem 2.5

Hmmmmm... NIE każdy model jest na to podatny :>

u mnie na pamięciach pisało Hynix 2.8 a bez radiatorów na 900MHz szły... nawet testy na takich zegarach w Aquamarku 3 i 3Dmarku2003 zrobiłem i wszystko OK...

PS. to że zaniża ci zegary jak napisałeś na GPU 360 tzn. ze się przegrzewa !! A czujnik jest wmontowany... i wtedy zaniża wartości poniżej normy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Nie żebym się chwalił :wink: ale nowe pamiątki  :D i nowy wynik- 6763 pkt  :twisted: a to wszystko dzięki luksowi i jego magicznemu biosowi.

Jeszcze raz dzięki LUKS_PL i POZDRAWIAM!!!!!!!.

Ps.

Wstawił bym screena ale nie wiem jak, jak by co to mogę komuś przesłać żeby wstawił co by nie było że jestem gołosłowny   :wink:

Screny wysyłaj na lu.ks@interia.pl to wtedy je tutaj zamieszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich  

Jestem tu pierwszy raz i chciałbym przedstawić swoją opinię na temat artykułu zamieszczonego na łamach pclab.pl - Przyspieszamy fx5900. To co tam napisano jest nie prawdą jeśli chodzi o karty FX 5900XT. Mam taką karte i zachęcony tym artykułem spróbowałem zrobić fleszowanie biosu ściśle według zaleceń z powyższego artykułu. Nie udało mi się chodż jak myślę byłem blisko. Opisuję co się działo: samo wgrywanie biosu przebiegło bardzo łatwo i sprawnie ale po restarcie komputera system jej nie znalazł, Pomimo wysiłków z instalowaniem najróżniejszych sterowników nic się nie da zrobić. Jedyne co jest to rozdzielczość ekranu 800x600 a kolory w 4 bitach. Patrząc w menadżerze zadań system widzi niby karte FX 5950 ultra ale pokazuje że wystąpił błąd kod 12 (jak dobrze pamiętam) i jest napisane że brakuje zasobów dla poprawnego działania tego sprzętu. Kobinowałem na wszystkie sposoby ale nic się nie da zrobić. Nawet system przeinstalowałem i nic. Taki sam problem występuje z biosem od 5900 ultra. Jedynie bios od pełnego 5900 wgrał się normalnie i działał poprawnie, ale : zegary przestawiły się z 390/700 na 400/700 i to wszystko. W sterownikach nVidii z rozszerzeniem jest opcja wykryj optymalne ustawienia na biosie 5900XT sam wykrywał 425/776 (oryginalnie 390/700) a na biosie od 5900 wykrywał 360/665 (oryginalnie 400/700 u mnie) a więc wykrywał mniej niż jest fabrycznie. Nie wiem dlaczego ten człowiek napisał w ten sposób ten artukuł. Może karty 5900 dadzą się tak przerobić ale moja 5900XT nie - przynajmniej ja nie potrafiłem tego zrobić. Wgrałem spowrotem stary bios i wszystko jest OK. Jeśli ktoś wie dlaczego tak się działo może mógłby mi pomóc. Mój sprzęt to MSI 5900 XT VIVO z pamięciami hynix z dostępem 2.5 mam dodatkowo założone radiatory na kostki RAM gdyż oryginalnie nie ma. Z oryginalnym biosem moje zegary to 390/700 maksymalnie to 500/800 lub 520/784 (nie wiem dlaczego ale jak CPU kiedy jest na 520 nie ustawie RAMu na 800). BARDZO PROSZĘ O OPINIE I EWENTUALNĄ POMOC.

Sam czytałem ten artykuł i nie mogłem uwieżyć za za głupoty powypisywał tam autor, zmodował jedną kartę i wydaje mu się, żę da się tak ze wszystkimi zrobić.

Pisałem już kilka razy aby nie wgrywać biosa od 5950U do 5900XT bo będzie to przyczyńą samych kłopotów. Jeżeli chcesz zwiększyć trochę wyniki to wgraj zmodyfikowany bios od 5900XT, stone wcześniej był adres skąd możesz takie ściągnąć. Tylko pamiętaj, że robisz to wszystko na własną odpowiedzialność.

Pocieszę Cię, że moja karta rzeby osiągnoąć 7500pkt zamiast 5500pkt musiała przeżyć wgrywanie ok.20 biosów zanim odnalazłem ten jedyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie:

czy wszystkie karty oparte ne chipsetach: GeForce FX 5900,5900U,5950U,5900XT maja monitoring temperatury i zabezpieczenie przed spaleniem procesora (i pamieci !) ?

PS: bynajmniej nie chodzi mi o monitoring typu PixelView XT w wersji GL :P chociaz, jesli poza tym LCD ta karta cos wiecej oferuje to tez mozecie ja skomentowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie 5900,5900U,5950U mają monitoring, a z 5900XT to różnie to bywa jedne mają jedne nie zależy to od producenta.

Karty bez monitoringu są w pewnym sensie lepsze bo nie występuje na nich throtling w takim stopniu jak u kart które posiadają pomiar temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym wolal miec monitoring temperatury, bo chyba spalilem pamieci w Radeonie 9500 :( - co ciekawe poprzez instalacje radiatorow, ale to juz inny temat, dla zainteresowanych - link - moze ktos cos poradzi, ale juz rozmawiam z serwisem i chyba im odesle.

Czy Microstar FX5900XT-VTD128 z VIVO moze miec ten pomiar?

Jak to jest z pamieciami? Chyba nigdzie system nie poda ich temperatury, ale czy karta to tez kontroluje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Chcę powiedzieć że wgrywałem różne biosy z podanych na stronie http://members.lycos.co.uk/biosforall/ ale chcę stwierdzić że oprócz tego że niektóre były od 5900 i były podawane jako modyfikowane 5900XT to z pozostałymi nie działo się nic oprócz zmiany zegarów. Doszedłem do wnoisku że najlepiej mieć swój oryginalny i oryginalne stery od MSI. Nie wiem czy to dużo ale w MSI jest opcja MSI-Clock i dzięki temu udało mi się przetaktować dosyć ładnie zegary. W testach użyłem ustawienia 475/850 i uzyskałem w 3DMarku 2001 15540. Maksymalne ustawienia jakie udało mi się wydobyć z tego sprzętu bez widocznych artefaktów w grach i stabilnej pracy to 520/860. Więc nie wiem czy jest sens wgrywanie innych biosów. Mój sprzęt testowy to Atlon 2600, MSI K7N2 Delta-L, 2X512 DDR TwinMos 400, HDD 40 GB, DVD Pioneer, Cd-Rw Liteon, w obudowie 2 dodatkowe wichry no i oczywiście MSI FX 5900 XT VIVO z założonymi raditorkami na pamięci DDR. Jeśli ktoś mógłby zaferować coś więcej do wyduszenia z tej karty to luzapraszam do dyskusji. Pozdra i podziękowania dla luks_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. ....chcę stwierdzić że oprócz tego że niektóre były od 5900 i były podawane jako modyfikowane 5900XT to z pozostałymi nie działo się nic oprócz zmiany zegarów. Doszedłem do wnoisku że najlepiej mieć swój oryginalny i oryginalne stery od MSI. Nie wiem czy to dużo ale w MSI jest opcja MSI-Clock i dzięki temu udało mi się przetaktować dosyć ładnie zegary. W testach użyłem ustawienia 475/850 i uzyskałem w 3DMarku 2001 15540. Maksymalne ustawienia jakie udało mi się wydobyć z tego sprzętu bez widocznych artefaktów w grach i stabilnej pracy to 520/860.....oczywiście MSI FX 5900 XT VIVO z założonymi raditorkami na pamięci DDR.....

polecam Ci wgranie biosu od MSI 5950 Ultra karta bez problemu pójdzie na takich zegarach u mnie na max 550/1015 stabilnie ale jest jeden problem ...jak nie masz odpowiedniej wersji to stracisz vivo......czy to dużo daje?? w 3DM 2001se miałem ok 19500 na sterach MSI 53.03 -> bo są najstabilniejsze do mojej grafy i mają całkiem dobre wyniki w testach - 3DM03 chyba coś koło 7000 ale dokładnie nie pamiętam -> grafę dałem bratu a on nie chce jej dalej kręcić nie mówiąc o testach....

pamiątki nie mają radiatorów - trochę się grzeją ale są stabilne od prawie pół roku więc chyba wszystko gra :D

.....

a tak w ogóle sprawdziłem koło 10 grafik MSI wszystkie miały pamięci 2,5ns czyli lepszych nie ma żadna inna grafa w Polsce łącznie z Gainwardem

MSI RULEZ ....( jak ktoś znajdzie inną na pamięciach poniżej 2,8ns to liczę na info :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. ....chcę stwierdzić że oprócz tego że niektóre były od 5900 i były podawane jako modyfikowane 5900XT to z pozostałymi nie działo się nic oprócz zmiany zegarów. Doszedłem do wnoisku że najlepiej mieć swój oryginalny i oryginalne stery od MSI. Nie wiem czy to dużo ale w MSI jest opcja MSI-Clock i dzięki temu udało mi się przetaktować dosyć ładnie zegary. W testach użyłem ustawienia 475/850 i uzyskałem w 3DMarku 2001 15540. Maksymalne ustawienia jakie udało mi się wydobyć z tego sprzętu bez widocznych artefaktów w grach i stabilnej pracy to 520/860.....oczywiście MSI FX 5900 XT VIVO z założonymi raditorkami na pamięci DDR.....

polecam Ci wgranie biosu od MSI 5950 Ultra karta bez problemu pójdzie na takich zegarach u mnie na max 550/1015 stabilnie ale jest jeden problem ...jak nie masz odpowiedniej wersji to stracisz vivo......czy to dużo daje?? w 3DM 2001se miałem ok 19500 na sterach MSI 53.03 -> bo są najstabilniejsze do mojej grafy i mają całkiem dobre wyniki w testach - 3DM03 chyba coś koło 7000 ale dokładnie nie pamiętam -> grafę dałem bratu a on nie chce jej dalej kręcić nie mówiąc o testach....

pamiątki nie mają radiatorów - trochę się grzeją ale są stabilne od prawie pół roku więc chyba wszystko gra :D

.....

a tak w ogóle sprawdziłem koło 10 grafik MSI wszystkie miały pamięci 2,5ns czyli lepszych nie ma żadna inna grafa w Polsce łącznie z Gainwardem

MSI RULEZ ....( jak ktoś znajdzie inną na pamięciach poniżej 2,8ns to liczę na info :D )

No i się z tobą nie zgodzę. Bo wszystkie Gainwardy 5900Xt GS mają 2,2 lub 2,5 ale tych 2,5 jest mało. Na opakowaniu pisze 2,8 ale to jest jedna wielka ściema. Miałem 3 takie karty i dwie miały 2,2 a jedna 2,5. Zdażaja się nawet karty z 2,0ns ale trzeba mieć szczęście aby na taką trafić. Poczytaj sobie topic bo nawet gdzieś to dokładnie opisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...